Thursday, December 26, 2002

Kita tidak boleh biarkan sesiapa ambil apa-apa bahagian pun - PM

Batu Putih tetap dipertahan

``Tentunya ia (Pulau Batu Putih) penting kerana ia wilayah kita dan kita tidak kira sama ada ia mempunyai sumber minyak atau tidak.

``Negara kita adalah negara kita dan kita tidak boleh membenarkan sesiapa mengambil apa-apa bahagian pun,'' tegas Perdana Menteri.

Menurut Dr. Mahathir, kerajaan akan menyerahkan kepada Wisma Putra untuk menghantar bantahan rasmi kepada Singapura berhubung tindakan republik itu mengusir sebuah kapal peronda polis Marin Malaysia dari pulau yang menghadapi tuntutan bertindih itu semalam.


``Saya fikir terpulang kepada Wisma Putra mengkaji kemungkinan untuk membantah tetapi jika Singapura anggap pulau itu miliknya, alasannya tentu ia bertindak atas anggapan ia adalah milik mereka.''

Beliau berkata demikian kepada pemberita di majlis keraian Hari Natal anjuran Persekutuan Kristian Malaysia di sini hari ini.

Perdana Menteri menekankan mengenai kepentingan tuntutan terhadap Pulau Batu Putih ketika mengulas tindakan Pasukan Pengawal Pantai Singapura mengusir bot polis Marin Malaysia yang membawa sekumpulan wartawan meninjau perairan pulau berkenaan semalam.

Salah seorang anggota Pasukan Pengawal Pantai Singapura dengan menggunakan pembesar suara berkata: ``Anda telah memasuki perairan Singapura. Sila keluar sekarang.''

Pulau di Laut China Selatan yang terletak kira-kira 64 kilometer (km) dari Singapura itu berada sejauh 12.8 km sahaja dari Teluk Ramunia di Johor.

Ahad lalu, Mingguan Malaysia mendedahkan Singapura sedang rancak meneruskan kerja-kerja pembinaan di pulau berkenaan walaupun tuntutan terhadapnya belum diputuskan lagi.

Mengenai usaha untuk mendapatkan pengadilan tuntutan bertindih terhadap Pulau Batu Putih di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), Dr. Mahathir berkata:

``Singapura belum mengemukakan sebarang dokumen bagi menyokong dakwaannya walaupun republik itu telah menyatakan persetujuan untuk berbuat demikian sejak empat tahun dulu.''

Katanya, sikap Singapura itu telah melambatkan usaha Malaysia untuk mendapatkan pengadilan segera dari ICJ atau mengekalkan status quo ke atas pulau berkenaan.

``Walaupun mereka setuju sejak tahun 1998 lagi untuk membawanya kepada ICJ, mereka belum sediakan segala dokumentasi untuk tuntutan yang mereka buat.

``Memanglah (Singapura mendakwa sedang memeriksa bukti) tetapi sejak tahun 1998 hingga sekarang, tiada apa-apa pun, itu adalah masa yang lama (sedangkan) kita sudah bersedia,'' tegas Perdana Menteri.

Menurut Dr. Mahathir, Singapura juga tidak seharusnya membuat pelbagai dakwaan melalui medianya sebaliknya memberikan bukti-bukti kepada ICJ untuk diadili.

``Yang itu kita serahkan kepada ICJ, sama ada ia iktiraf atau tidak (bukti yang didakwa dimiliki ICJ),'' ujarnya.

Baru-baru ini, sebuah akhbar republik berkenaan mengeluarkan artikel yang mendakwa Pulau Batu Putih telah berada di bawah seliaan Singapura sejak 1840 lagi dan Malaysia hanya berminat untuk menuntut hak ke atasnya pada tahun 1979.

Mengenai tindakan Singapura menjalankan kegiatan pembinaan di pulau tersebut, Perdana Menteri mengulangi pendiriannya bahawa ia tidak sesuai dari segi perundangan antarabangsa.


``Kalau ada pertikaian, patutnya hentikanlah, tunggu keputusan ICJ dulu,'' jelas beliau - Utusan Malaysia

BISIK-BISIK -- AWANG SULUNG

TINDAKAN Polis Pengawal Pantai Singapura mengusir bot peronda Polis Marin Malaysia yang meronda berhampiran Pulau Batu Putih adalah perbuatan melampau.

Ia menjadi melampau kerana pulau itu terlibat dalam tuntutan bertindih kedua negara dan Singapura tiada hak menguasai perairan pulau itu.


Selagi tuntutan tidak diselesaikan di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), apa hak `negara pulau' itu untuk mengusir bot Polis Marin Malaysia? Dan apa hak menambah pembinaan bangunan di pulau `sekangkang kera' itu?

Bagi Awang, Malaysia wajib berkeras. Wisma Putra mesti membuat bantahan keras, bagi menzahirkan rasa tidak senang dan marah dengan perangai tidak menghormati jiran ini.

Kejadian usir ini bukan kali pertama. Mungkin kerana kita pernah mengambil sikap `mengalah' untuk tidak mencetuskan ketegangan, Singapura `membacanya' sebagai satu kelemahan.

Bagi Awang berlembut ada had dan bersabar ada batas. Kalau kapal perangnya boleh meronda, kita juga perlu menghantar kapal perang. Kenapa tidak? Pulau itu belum termaktub menjadi milik siapa.

- Awang - Panas.

Selesaikan pertikaian di ICJ

Apa yang sebenarnya lebih utama dilihat dan diawasi sekarang ialah sikap dan cara tindakan Singapura dalam menghadapi krisis serantau dengan negara asal-usulnya sendiri - Malaysia. Soal hak milik Pulau Batu Putih, harga jualan air mentah ataupun soal tambak laut termasuk juga soal pelancongan serta import bahan makanan, ikan dan sayur-sayuran, semuanya ini paling elok diuruskan melalui pendekatan berteraskan semangat kejiranan dan cara hidup bersama.

Pasti hanya pemimpin Singapura sendiri sahaja yang mengetahui alasan kenapa mereka pilih untuk bersikap angkuh, sombong serta tidak beretika dan `cakap tak serupa bikin'.

Yang jelas Singapura tidak kisah walaupun mengeruhkan perhubungan dua hala dengan Malaysia.

Kenapakah situasi ini sering dan terus berlaku, bukan sahaja dalam isu-isu semasa ini tetapi sejak sekian lama termasuk soal Tanjong Pagar, hartanah Malaysia, stesen kereta api, kawalan imigrasi dan pelbagai isu melibatkan pekerjaan, wang simpanan pekerja hingga kepada isu pelajar memakai tudung?

Sungguhpun Malaysia menghormati hak Singapura dalam hal dalaman negaranya tetapi kenapakah Singapura tidak memilih pendekatan hormat-menghormati demi memelihara kepentingan bersama?

Kenapakah Singapura berlagak mengancam sedangkan ia sebuah negara kecil dan amat bergantung kepada kerjasama serantau?

Memandangkan hak ke atas Pulau Batu Putih yang menjadi petanda penting perkapalan di Laut China Selatan dan di mana terletaknya sebuah rumah api di bawah `jagaan' Singapura sejak zaman penjajahan dulu, sudah pun dipersetujui dibawa untuk pertimbangan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (International Court of Justice atau ICJ) maka cara yang terbaik dan terhormat adalah menyerahkan pertimbangan dan keputusan sepenuhnya kepada mahkamah tersebut.

Sebarang pertelingkahan, perbahasan dan perebutan hendaklah berlaku di dalam mahkamah, di hadapan hakim-hakim dan melalui hujah-hujah menyokong yang mampu diketengahkan oleh semua pihak yang terlibat.

Fakta bahawa Perdana Menteri Singapura, Goh Chok Tong dan Perdana Menteri kita Dr. Mahathir Mohamad telah bersetuju untuk membawa kes tuntutan bersama ini ke ICJ dalam pertemuan mereka September tahun lalu di Langkawi membawa erti seolah-olah Chok Tong lebih memilih jalan penuh muslihat untuk memperkukuhkan hak mereka.

Beliau sendiri tahu bahawa bukti sejarah lebih relevan dalam kes ini dan tidak boleh disamakan sepenuhnya dengan asas pertimbangan Sipadan dan Ligitan, tetapi mereka telah memilih untuk memesatkan aktiviti dengan harapan memperkukuhkan tuntutan haknya itu.

Mereka sebenarnya tahu bahawa jika terbukti kelak bahawa mereka hanya penjaga rumah api di sebuah pulau hak Malaysia, sepertimana pulau Singapura juga sebelum 1963, maka mereka boleh melupakan hak kedaulatan ke atas pulau itu.


Singapura sebenarnya boleh ambil balik rumah api itu sebagai hak warisannya daripada penjajah, dan tidak ada masalah bagi Malaysia selepas itu untuk bertindak lanjut membantu pelayaran antarabangsa di Laut China Selatan demi kepentingan bersama pelabuhan Singapura, Tanjung Pelepas dan Pasir Gudang di Johor serta lain-lain lagi.

Ketenangan Malaysia dan sikap pasifnya diharap tidak disalah tafsir oleh Chok Tong dan lain-lain pemimpin Singapura.

Mentang-mentang mereka berjaya memproses semula air kumbahan untuk diminum, itu tidak bererti mereka perlu bersikap angkuh dalam penyelesaian krisis air.

Mereka juga harus ingat bahawa kerja tambak laut mereka mengunakan bahan tambunan dari negara jiran, termasuk Malaysia pada satu masa dahulu. Segala-galanya ini lebih menekankan terhadap betapa pentingnya perhubungan baik dengan negara-negara jiran.

Singapura patut belajar budi pekerti antarabangsa dari Indonesia yang bukan sahaja menghormati keputusan ICJ malah menganggapnya sebagai satu pelajaran kepada dunia.

Tidak siapa harus mencurigai sikap Malaysia yang sentiasa pilih meja rundingan untuk mencari penyelesaian.

Biar kita bertikam lidah dan bertegang urat asalkan pendekatan kita tidak menggusarkan dan menyusahkan rakyat. Faktor logik harus dilihat secara adil dan kejayaan tidak seharusnya dari sudut teknikal dan putar muslihat semata-mata.

Sebagai contoh, Singapura enggan melihat kepada faktor munasabah, wajar dan adil dalam soal harga air dan lebih berpegang kepada soal teknikal yang ketinggalan zaman.

Memang sukar untuk kita menerima Singapura sebagai jiran yang baik buat masa ini kerana banyak faktor menunjukkan mereka mempunyai sandaran dan mungkin `kiblat' yang berbeza!

Sayangnya segala isu yang berbangkit berpunca daripada penyingkiran Singapura dari Malaysia empat dekad yang lalu!
Mulanya pemimpin Singapura ketika itu sedih kerana bercerai, selepas itu gembira dengan pencapaian dan kini dalam situasi dunia penuh cabaran di semua sektor, mereka pilih menjadi angkuh dengan jiran tetangga dan rakan serantau.

Tanda tanya terus wujud, dari mana punca sikap sedemikian rupa?

Ñ BASRI AKIL, Alor Star, Kedah - Utusan Malaysia

Singapura wajar hentikan provokasi

Malaysia bukan negara yang ghairah untuk menuntut mana-mana pulau yang menjadi tuntutan bertindih selepas berjaya mendapat hak ke atas Pulau Sipadan dan Ligitan dari Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) baru-baru ini. Itu bukan dalam agenda kita.

Dalam isu Pulau Batu Putih, Malaysia dan Singapura sama-sama membuat tuntutan terhadap pulau yang berada di lokasi yang strategik untuk maritim antarabangsa itu. Malah Singapura pada dasarnya telah bersetuju untuk membawa kes ini ke ICJ. Tetapi tindakan Singapura meneruskan kerja-kerja pembinaan di Pulau Batu Putih termasuk membina sebuah bangunan dua tingkat dan tempat pendaratan helikopter mengundang perasaan kurang senang kepada Malaysia.

Singapura mungkin sedar dan faham bahawa ia adalah sebuah negara yang kecil. Jika Malaysia mengambil tindakan yang agak keras, ia akan memperlihatkan negara kita sebagai `pembuli'. Sebab itu ketika isu tuntutan ini akan dibawa ke ICJ, Singapura sengaja bertindak seolah-olah pulau itu telah menjadi miliknya termasuk menempatkan unit peronda marinnya secara tetap.


Sebenarnya sebagaimana dinyatakan oleh Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar, Malaysia pernah mengemukakan bantahan kepada kerajaan Singapura pada tahun ini tetapi negara jiran itu masih meneruskan kerja-kerja pembinaan yang tidak sepatutnya dilakukan. Jika kita terus bertindak agresif seperti misi ketenteraan ke atas pulau itu, keadaan itu akan menunjukkan negara kita seolah-olah mahu membuli negara kecil itu.

Namun, kita tertanya-tanya apakah permainan yang hendak dimainkan oleh Singapura dalam menyelesaikan beberapa masalah bersama. Isu-isu tertangguh antara kedua-dua negara yang mengganggu hubungan dua hala sebelum ini masih belum ada tanda penyelesaiannya dan kini ditambah dengan tindak-tanduknya di Pulau Batu Putih.

Persetujuan supaya tuntutan bertindih Pulau Batu Putih dikemukakan kepada ICJ secepat mungkin kini hanya menunggu tarikh menandatangani persetujuan bersama daripada kerajaan Singapura sahaja. Tetapi sehingga kini jelas Singapura masih belum dapat memberi sebarang tarikh. Meminjam kata Syed Hamid, ia bukanlah satu proses yang sukar.

Singapura sepatutnya bertolak ansur dengan Malaysia atas semangat kejiranan dan permuafakatan dalam ASEAN. Caranya mudah iaitu menghentikan provokasi dan segera mengadakan rundingan bagi menyelesaikan semua masalah bersama.

Tidak rugi Singapura mendengar kenyataan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad bahawa republik itu sepatutnya menghentikan sebarang pembinaan di Pulau Batu Putih selagi negara itu masih terbabit dalam tuntutan bertindih terhadap kedaulatan pulau berkenaan dengan Malaysia.

Dalam tuntutan terhadap Pulau Sipadan dan Ligitan contohnya, Malaysia tidak melakukan sebarang kerja-kerja pembinaan di kedua-dua pulau itu selagi kes tersebut belum selesai.

Tetapi tindakan Singapura meneruskan kerja pembinaan di Pulau Batu Putih, membuktikan republik itu degil dan sengaja membuat provokasi terhadap kesabaran Malaysia selama ini.

Namun, kita akan terus memantau dan menghormati undang-undang antarabangsa yang menyarankan sesuatu pertikaian yang berlaku hendaklah diselesaikan secara aman - Utusan Malaysia

Kerajaan diminta timbang tempatkan tentera, kapal perang

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Pemuda Barisan Nasional (BN) hari ini meminta kerajaan menimbang untuk menempatkan pasukan tentera dan kapal perang di perairan Pulau Batu Putih sebagaimana yang dilakukan oleh Singapura sekarang.

Pengerusinya, Datuk Hishammuddin Tun Hussein Onn berkata, langkah itu wajar dipertimbangkan secara serius kerana setiap tindakan awal dari pihak Singapura memerlukan tindak balas setimpal dari Malaysia.

Menurut beliau, tindakan Singapura menempatkan kapal perang berhampiran Pulau Batu Putih itu menunjukkan sikap sebenar Singapura berbanding negara-negara ASEAN lain.

``Bagi menghadapi sikap republik itu, Malaysia harus menimbang untuk meletakkan tentera serta kapal perang di perairan pulau tersebut.

``Selain itu, Malaysia harus mengambil tindakan tegas supaya tidak ada lagi warga negara kita yang berdepan dengan keadaan yang sama lagi (diusir oleh tentera Singapura),'' katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka Pemuda UMNO Bahagian Bukit Bintang di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Pasukan Pengawal Pantai dan kapal perang Tentera Laut Singapura yang mengusir sebuah kapal peronda Polis Marin Malaysia yang membawa sekumpulan wartawan yang melakukan tinjauan di perairan berhampiran pulau itu petang semalam.

Pada perkembangan yang sama, Hishammuddin yang juga Ketua Pergerakan Pemuda UMNO berkata, Malaysia akan terus mendesak Singapura supaya menghentikan sebarang tindakan yang bercanggah dengan persetujuan mereka untuk menyerahkan isu tuntutan ke atas pulau itu kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Menurut beliau, Pemuda BN dan UMNO tidak akan berkompromi dengan tindakan Singapura yang disifatkan sebagai tidak menghormati keputusan kedua-dua buah negara untuk membawa perkara tersebut kepada ICJ.

Jelasnya, apabila Indonesia bersetuju untuk menyerahkan isu tuntutan bertindih ke atas Pulau Sipadan dan Ligitan ke ICJ, mereka tidak melakukan sebarang tindakan yang boleh mengeruhkan perhubungan dua hala dengan Malaysia.

Kata beliau, tetapi dalam hal tuntutan bertindih mengenai Pulau Batu Putih, Singapura nampaknya melakukan provokasi atau cuba mengeruhkan keadaan.

Hishammuddin menyifatkan tindakan yang diambil oleh Singapura sebagai cuba mengambil kesempatan untuk menggambarkan bahawa Pulau Batu Putih adalah hak mereka.

Ditanya mengenai tindakan susulan Pemuda BN selepas menghantar memorandum bantahan semalam, beliau berkata, penghantaran memorandum hanyalah satu prosedur tetapi apa yang penting ialah menyuarakan perasaan tidak puas hati.

Tambahnya, jika keadaan demikian berterusan, kemungkinan besar Pemuda UMNO dan Pemuda BN terpaksa bersemuka dengan pihak Singapura - Utusan Malaysia

Singapura diberi amaran keras tarik keluar pasukan keselamatan

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Pergerakan Pemuda UMNO hari ini memberi amaran keras kepada Kerajaan Singapura supaya mengeluarkan pasukan keselamatannya daripada Pulau Batu Putih dan perairannya serta-merta atau menghadapi tindakan balas Malaysia.

Naib Ketuanya, Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir berkata, pihaknya memandang serius perkara tersebut dan menyifatkan perbuatan republik itu yang menempatkan pasukan keselamatan sekitar pulau berkenaan amat angkuh dan biadap.


Malah, katanya, tindakan tersebut juga telah menunjukkan seolah-oleh mereka mempunyai ketuanan ke atas pulau itu walaupun ia belum diputuskan milik mana-mana pihak.

``Apa hak mereka untuk menghalau rakyat negara ini sedangkan ia (Pulau Batu Putih) belum tentu milik mereka,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Abdul Aziz berkata, pihaknya juga mendesak Kerajaan Malaysia supaya jangan memberi muka kepada republik itu selagi mereka gagal mengembalikan semangat muhibah jiran tetangga yang dianggap sudah hilang ketika ini.

Tegasnya, kerajaan juga diminta supaya tidak tunduk kepada tindakan negara itu yang gagal menetap tarikh serta cuba berdolak-dalik untuk membawa isu tuntutan Pulau Batu Putih ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).


``Seboleh-bolehnya kerajaan jangan bagi peluang langsung kepada Singapura. Apa yang perlu dilakukan ialah desak mereka supaya menyegerakan proses bawa isu ini ke majlis timbang tara.

``Jika terus dibiarkan berdolak-dalik, mereka akan anggap kita takut dan menjadikan republik itu makin hari makin angkuh,'' katanya.

Isu tuntutan Pulau Batu Putih semakin hangat diperkatakan pelbagai pihak berikutan pendedahan eksklusif Mingguan Malaysia baru-baru ini mengenai tindakan republik itu meneruskan kerja-kerja pembinaan di pulau tersebut walaupun hak terhadap pulau berkenaan yang masih menjadi tuntutan bersama dengan Malaysia masih dipertikaikan.

Ketika isu tuntutan itu dibawa ke ICJ, Singapura telah bertindak seolah-olah pulau itu telah menjadi miliknya termasuk menempatkan pasukan keselamatan secara tetap.

Selain rumah api, terdapat kuarters dua tingkat yang asalnya hanya setingkat beberapa tahun lalu untuk pekerja dari republik itu dan menara radar yang dipercayai untuk mengawal laluan kapal - Utusan Malaysia

S'pura didakwa sengaja lewatkan bawa pertikaian Batu Putih ke ICJ

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Bekas Setiausaha Politik Ketua Menteri Kedua Singapura Lim Yew Hock, Profesor Mohammed Yacob mendakwa, kerajaan republik itu mempunyai muslihat tersendiri apabila sengaja melewat-lewatkan proses membawa isu pertikaian Pulau Batu Putih ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Menurutnya, agenda tersebut jelas kelihatan berdasarkan sikap negara itu yang mengambil masa yang lama untuk memberi persetujuan rasmi membawa kes tersebut ke mahkamah antarabangsa tersebut.


Sedangkan, kata beliau, persetujuan awal telah dicapai antara Singapura dan Malaysia pada April 1988 untuk merujuk pertelingkahan itu ke ICJ.

Beliau berkata, ada kemungkinan juga Singapura bersikap sedemikian kerana masih ragu-ragu dengan kemampuannya memenangi pertikaian itu nanti.

``Bila ia (Singapura) lengah-lengahkan sampai sekarang belum mahu tandatangan, ada yang ia belum terang lagi.

``Ada perkara yang ia masih musykil lagi,'' katanya yang menetap di Johor Bahru sewaktu dipetik dari siaran Buletin Utama TV3 malam ini.

Mohamed berkata demikian sebagai mengulas tindakan Singapura yang masih belum mahu menandatangani perjanjian bagi membolehkan pertikaian ke atas kedaulatan Pulau Batu Putih diselesaikan di ICJ.

Pada masa yang sama, negara jiran itu tetap meneruskan pembinaan bangunan tambahan di pulau berkenaan sehingga menimbulkan rasa tidak senang pelbagai pihak di negara ini seolah-olah pulau berkenaan telah sah menjadi milik Singapura.

Mohamed yang sering mengulas mengenai isu-isu melibatkan Malaysia-Singapura menambah, Malaysia pada hakikatnya mempunyai peluang yang cerah untuk memenangi kes itu nanti.

Bagaimanapun, untuk memastikan hasrat itu tercapai beliau berharap kerajaan akan bekerja keras membuat segala kajian terhadap segala undang-undang berkaitan yang ada.

Dalam pada itu, Mohamed turut menyifatkan tindakan pihak berkuasa Singapura menghalau kapal peronda Polis Marin Malaysia yang berada berhampiran Pulau Batu Putih semalam sebagai perbuatan biadap.

``Bila satu tempat itu masih menjadi pertikaian, kedua-duanya masih mempunyai hak undang-undang (di situ) kecuali keputusan sudah dibuat.

``Ini keputusan belum dibuat ia sudah halau orang. Itu adalah perbuatan biadap dan kurang ajar,''
katanya.

Mohamed, 84, menjawat jawatan setiausaha politik kepada Ketua Menteri Kedua Singapura Lim Yew Hock pada 1958. Beliau adalah bekas Setiausaha Agung Parti Perikatan Singapura 1958-59 - Utusan Malaysia

World Court should rule on disputed island - Singapore

SINGAPORE Dec 25 - The fate of a rocky island at the heart of a festering territorial dispute between Singapore and Malaysia should be decided by the World Court, the Singapore government said.

Malaysia, bolstered by its recent victory in a territorial claim against Indonesia, told Singapore on Tuesday to vacate the tiny islet, located strategically on the eastern entrance of the Singapore Strait, about 15 km (10 miles) off peninsular Malaysia's southern coast.

Singapore has said the island, which it calls Pedra Branca (White Rock), is in its territory and points to a lighthouse it operates on the rocky outcrop. Malaysia's New Straits Times reported this week that Singapore was building a two-storey building and helipad on the island, known in Malaysia as Pulau Batu Putih.

``Singapore has always maintained that Malaysia's claim to Pedra Branca should be resolved by reference to the International Court of Justice,'' the government said in a brief statement dated December 24 and received by Reuters on Wednesday.

The youth wing of Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad's ruling coalition staged a noisy protest outside the Singapore High Commission on Tuesday, demanding that the city-state leave the island pending international arbitration.

The city-state's ownership was unchallenged until 1979, when Malaysia first contested it on the grounds that the southern Johor Sultanate exercised complete jurisdiction and sovereignty over the outcrop from 1513.


After two years of talks, senior officials from Malaysia and Singapore in 1998 agreed that the two countries would submit competing claims on the island to the International Court of Justice (ICJ) in The Hague.

Singapore on Wednesday repeated that it was ready to sign and ratify that agreement to bring the dispute to the World Court.

Kuala Lumpur shifted attention to its Pedra Branca claims after last week's decision by the World Court in its favour over ownership of Sipadan and Ligitan islands off Borneo island. Indonesia and Malaysia had been wrangling for 30 years over the two islands, which lie in a world class diving spot.

Malaysia and Singapore, which split apart in 1965 after a brief union, are already locked in long-running disputes including water supplies, the use of Malaysian airspace by Singaporean fighters and disagreements over Malaysian pensions held by Singapore - Reuters

Singapura pertahan Pulau Batu Putih miliknya

SINGAPURA 25 Dis. - Kerajaan Singapura berkata Pulau Batu Putih atau lebih dikenali di republik itu sebagai Pedra Branca adalah miliknya.

Dalam satu kenyataan ringkasnya yang diterima hari ini, kerajaan Singapura menegaskan bahawa rumah api yang dikendalikannya di bonjolan batu itu adalah salah satu bukti pulau tersebut merupakan miliknya.

Singapura menyatakan bahawa kedudukan pulau itu yang kini menjadi punca pertikaian hangat dengan Malaysia hendaklah diputuskan oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Malaysia menggesa Singapura supaya menghentikan sebarang aktiviti pembinaan di pulau tersebut sementara isu kedaulatan terhadapnya belum diputuskan.

Akhbar New Straits Times (NST) di Malaysia melaporkan bahawa Singapura membina sebuah bangunan tiga tingkat dan landasan helikopter di pulau itu.

``Singapura sentiasa berpendirian bahawa tuntutan Malaysia terhadap Pedra Branca hendaklah diselesaikan dengan merujuk kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa,'' menurut kenyataan bertarikh 24 Disember dan diterima oleh Reuters hari ini.

Pemilikan Singapura terhadap pulau itu tidak dicabar sehingga 1979 apabila Malaysia mempertikaikannya atas sebab Kesultanan Johor memiliki kedaulatan dan bidang kuasa penuh terhadap pulau tersebut sejak 1513.

Selepas rundingan selama dua tahun, para pegawai kanan Malaysia dan Singapura pada 1998 bersetuju agar kedua-dua negara mengemukakan tuntutan masing-masing ke atas pulau itu kepada ICJ di The Hague.

Singapura hari ini mengulangi kesediaannya untuk menandatangani dan mengesahkan perjanjian bagi membawa pertikaian berkenaan ke ICJ. - Reuters

DR. M: Kita mahu henti bincang air dengan Singapura

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad berkata, Malaysia mahu menghentikan perbincangan mengenai harga bekalan air mentah ke Singapura kerana ia tidak membawa sebarang penyelesaian.

Perdana Menteri berkata, perkara itu akan dirujuk kepada penimbang tara memandangkan perbincangan antara kedua-dua pihak mundur ke belakang berikutan keengganan Singapura mengiktiraf hak Malaysia untuk menyemak semula harga.

``Kita sedang mengkaji proses timbang tara kerana kita tidak mencatat sebarang perkembangan (sedangkan) bila Lee Kuan Yew (Menteri Kanan Singapura) datang jumpa saya, dia datang khas untuk bincangkan harga air.

``Sebenarnya mereka mundur ke belakang dengan mengatakan masanya (untuk Malaysia menyemak semula harga) telah lepas,'' kata Perdana Menteri.


Beliau menambah, kemungkinan untuk Malaysia membawa perkara itu ke pihak timbang tara iaitu Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) sudah dibincangkan beberapa kali di Kabinet.

Perdana Menteri berkata demikian kepada pemberita di majlis keraian Hari Natal anjuran Persekutuan Kristian Malaysia di sini hari ini.

Beliau menjawab pertanyaan sama ada Malaysia sedang menimbangkan untuk membawa isu harga air yang tertangguh sejak beberapa tahun lalu kepada ICJ.

Perdana Menteri bagaimanapun mengingatkan, Malaysia perlu mendapat persetujuan Singapura terlebih dahulu sebelum membawa perkara tersebut ke mahkamah tersebut.

``Kita bagaimanapun perlu mendapatkan persetujuan Singapura juga, jika tidak, jalan mati,'' ujarnya.

Selain masalah air, Malaysia juga sedang menunggu Singapura untuk memberikan persetujuan bagi membawa isu tuntutan bertindih terhadap Pulau Batu Putih ke ICJ.

Menurut Dr. Mahathir, Singapura memberikan alasan, perjanjian air pada tahun 1961 dan 1962 itu menyatakan Malaysia hanya berhak menyemak semula harga selepas tepat 25 tahun dan tidak boleh lebih dari itu.


``Kepada kita 30 tahun atau 40 tahun atau 50 tahun, semuanya selepas 25 tahun tetapi kepada mereka selepas 25 tahun ialah tepat pada masanya.

``Itu hanya bergantung kepada anggapan masing-masing,'' katanya.

Perdana Menteri berkata, Malaysia tidak akan memutuskan bekalan air sekiranya tidak dapat membawa isu itu kepada penimbang tara sebaliknya hanya boleh membekalkan air untuk keperluan minum dan mandi sahaja untuk rakyat republik itu.

``Kita tidak akan bekalkan air untuk mereka jual pula (kerana) saya tahu mereka jual air yang dirawat sebanyak 20 dolar Singapura (kira-kira RM40) bagi setiap 1,000 gelen air dirawat, sedangkan kita jual 30 sen sahaja bagi setiap 1,000 gelen air mentah.

``Jika kos merawat kira-kira dua dolar Singapura pun, sudah boleh buat untung yang amat besar jadi kita rasa tidak perlulah kita menyumbang begitu banyak ke dalam tabung mereka,''
ujarnya - Utusan Malaysia

Tindakan Singapura hantar kapal perang dikesali

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Tindakan Singapura menghantar kapal perangnya berkawal di Pulau Batu Putih menunjukkan republik itu tidak menghormati hakikat bahawa pulau tersebut masih dalam proses pertikaian.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, sepatutnya konsep pengendalian pulau itu dibuat secara terbuka antara Singapura dan Malaysia.

Katanya, sikap Singapura itu tidak mencerminkan kesungguhan untuk menyelesaikan pertikaian antara dua negara berjiran secara baik.

``Kita sudah lama protes melalui Wisma Putra berkenaan sikap Singapura berhubung Pulau Batu Putih kerana kalau pulau itu dianggap kawasan yang dipertikaikan, maka tak ada pihak patut mengatakan ia hak mutlaknya.

``Jadi pengawasan tidak seharusnya dilakukan oleh tentera dan polis Singapura terhadap rakyat Malaysia yang hendak memasuki pulau tersebut lebih-lebih lagi nelayan kita,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika menghadiri jamuan rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri anjuran Ketua Pemuda UMNO Bahagian Bukit Bintang, Datuk Abdul Rauf Yusoh, di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan Pasukan Pengawal Pantai (PPP) Singapura mengusir sekumpulan wartawan Malaysia yang membuat tinjauan di Pulau Batu Putih semalam, setelah memberi amaran yang perairan itu adalah milik Singapura.

Najib kesal kerana walaupun bantahan dibuat tetapi Singapura masih berdegil untuk terus menjalankan penguatkuasaan di pulau tersebut seolah-olah sudah menjadi hak mutlak republik itu.

``Kita tidak boleh terima perkara ini dan akan terus mengemukakan bantahan dan berharap akhirnya akan menang di peringkat Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ),'' katanya.

Ditanya adakah Malaysia juga akan bertindak meletakkan kapal perang bagi mengawasi perairan di pulau berkenaan, beliau berkata:

``Setakat ini kita buat bantahan dan perkembangan selanjutnya menunggu arahan Kabinet berhubung isu ini.

``Kita tidak boleh terangkan segala-gala perancangan dan strategi tetapi apa yang dilakukan oleh Singapura kita ambil kira dan akan tentukan reaksi sewajarnya.''

Beliau menolak tanggapan bahawa Malaysia terlalu berlembut dalam soal ini.

``Kita nak masuk kawasan itu tak boleh apabila sekatan dibuat oleh Singapura tetapi segala perilaku republik itu kita akan ambil kira dan menjadi fakta dalam penentuan muktamad nanti,'' tegasnya.

Najib berkata: ``Ini bukan soal berlembut kerana kalau lihat kes pertikaian Pulau Sipadan dan Ligitan, keputusan ICJ tidak berasaskan penglibatan tentera.

``ICJ tidak ambil kira siapa yang letak kapal perang di pulau berkenaan tetapi lebih kepada pentadbiran pulau itu dan aspek perundangan dalam menentukan keputusan.''

Beliau menyangkal bahawa `penguasaan' Singapura ke atas pulau itu akan mendorong keputusan ICJ memihak kepada republik itu.

Ini kerana, katanya, kes Pulau Batu Putih berbeza daripada tuntutan ke atas Pulau Sipadan dan Ligitan.

Najib bagaimanapun merasakan tidak wajar untuk mendedahkan fakta yang ada bagi mengelakkan strategi Malaysia diketahui umum - Utusan Malaysia

Bukan pertama kali Polis Marin kita diusir

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Insiden Polis Marin Malaysia dihalau oleh Tentera Laut Singapura semalam bukanlah pertama kali berlaku semenjak isu hak tuntutan Pulau Batu Putih menjadi pertikaian di antara kedua-dua buah negara.

Ketika mendedahkan perkara itu, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Zainal Abidin Zin berkata, kerajaan bagaimanapun tidak mahu membesar-besarkan perkara tersebut sebelum ini kerana ingin menjaga hubungan baik yang sedia terjalin dengan republik berkenaan.

``Saya akui sebelum ini memang ada beberapa insiden yang tidak menyenangkan berlaku di antara pasukan Polis Marin kita dan pasukan keselamatan Singapura, tetapi kita telah menyelesaikan permasalahan ini di peringkat jabatan.

``Cuma kerajaan berharap Singapura tidak berbuat sesuka hati memandangkan masalah tuntutan itu belum lagi selesai,''
katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Tegas beliau, selagi keputusan belum dicapai, kerajaan tidak akan menghentikan kawalan dan rondaan di kawasan Pulau Batu Putih kerana keselamatan nelayan tempatan yang menjalankan aktiviti menangkap ikan di situ harus diberi keutamaan.

Hari ini akhbar melaporkan mengenai sebuah kapal ronda Polis Marin Malaysia yang melakukan rondaan berhampiran Pulau Batu Putih diusir Polis Pengawal Pantai Singapura kerana didakwa menceroboh perairan republik itu.

Anak kapal PA41 Polis Marin Wilayah Selatan mematuhi arahan berkenaan dan meninggalkan perairan pulau berkenaan kira-kira lima minit selepas tiba di situ bagi mengelak kejadian buruk, terutama selepas sebuah kapal perang Tentera Laut Singapura turut menghampiri pulau berkenaan.

Sementara itu Komander Pasukan Marin Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner II Muhammad Muda berkata, anggotanya yang berpangkalan di Tanjung Pengelih dan Tanjung Puteri akan terus menjalankan rondaan di kawasan pulau itu walaupun terdapat laporan mereka dihalau oleh Tentera Laut Singapura semalam.

``Semuanya berjalan seperti biasa dan tidak timbul persoalan untuk menghentikan pemantauan dan kawalan di Pulau Batu Putih,'' katanya ketika dihubungi di London hari ini.

Pulau Batu Putih merupakan lokasi yang cukup strategik di laut terutama untuk mengawasi laluan kapal-kapal di Laut China Selatan.

Pulau Batu Putih yang terletak kira-kira 20 minit perjalanan dengan bot laju dari Teluk Ramunia, Kota Tinggi itu adalah milik Malaysia berdasarkan sejarah, lokasi dan pemetaan - Utusan Malaysia

Pemimpin politik tidak senang sikap Singapura

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Beberapa pemimpin politik hari ini melahirkan rasa tidak senang dengan sikap Kerajaan Singapura yang bertindak seolah-olah Pulau Batu Putih yang sedang dalam pertikaian dengan Malaysia telah sah menjadi hak milik mereka.

Menurut mereka, negara republik itu tidak seharusnya menunjukkan kuasa sewenang-wenangnya dengan melakukan tindakan keterlaluan berhubung isu pulau tersebut sehingga menyinggung jiran mereka.


Di Kuantan, Menteri Perpaduan Negara dan Pembangunan Masyarakat, Datuk Dr. Siti Zaharah Sulaiman berkata, Singapura wajar menunjukkan setiap tindakan mereka mencerminkan ia sebagai jiran bertanggungjawab dan sentiasa menjaga perasaan jiran.

``Tidak perlulah Singapura menunjukkan kekerasan atau menampakkan mereka telah berhak ke atas pulau itu sedangkan ia belum ditentukan oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

``Juga tak perlulah Singapura menunjukkan kuasa ketenteraan mereka sewenang-wenangnya kerana pulau itu belum jadi milik mereka,'' katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita pada Majlis Hari Raya Aidilfitri dan penyampaian bantuan kepada penduduk Kampung Chempaka di sini, hari ini.

Zaharah mengulas tindakan Pasukan Pengawal Pantai dan Tentera Laut Singapura mengusir kapal peronda PA41 Polis Marin Wilayah Selatan yang membawa sekumpulan wartawan Malaysia di perairan dekat pulau tersebut semalam.

Salah seorang anggota Pasukan Pengawal Pantai Singapura dengan menggunakan pembesar suara berkata: ``Anda telah memasuki perairan Singapura. Sila keluar sekarang.''

Menurut Zaharah, tindakan Singapura jelas membuktikan ia langsung tidak mahu menggunakan pendekatan diplomasi dalam menyelesaikan masalah malah mula mahu menunjukkan kekuatan ketenteraannya.

Beliau menegaskan bahawa tindakan itu juga membuktikan negara kecil itu tidak menghargai sikap toleransi yang ditunjukkan oleh Malaysia selama ini dalam menyelesaikan setiap masalah.

Di Melaka, Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, insiden terbaru itu amat dikesali kerana ia hanya menunjukkan sikap Singapura yang melampau dan tidak menghormati semangat setia kawan sebagai negara yang berjiran.

``Jika tidak dikawal ia akan mewujudkan rasa permusuhan antara rakyat di kedua-dua negara,'' katanya.

Menurutnya, adalah tidak wajar Singapura bertindak sedemikian atas alasan bot Marin berkenaan menceroboh perairan mereka sedangkan pertikaian mengenai hak pulau itu belum diputuskan dan Malaysia pula yakin pulau tersebut adalah miliknya.

``Kita juga boleh menghalau mereka kerana kawasan perairan sekitar Pulau Batu Putih adalah milik kita,'' katanya.


Mohd. Ali bagaimanapun percaya, tindakan keterlaluan pihak berkuasa Singapura dalam isu pertikaian Pulau Batu Putih hanya melibatkan beberapa pemimpin republik itu.

Katanya, hubungan rakyat antara kedua-dua negara tidak menghadapi masalah malah pada masa yang sama juga kerajaan Singapura turut berkempen menarik kedatangan rakyat negara ini untuk melawat Singapura.

Dalam pada itu, katanya, 4B Malaysia akan menghantar surat bantahan kepada Kedutaan Singapura di negara ini dan meminta agar kejadian seumpama itu tidak berulang lagi.

Di Kuala Lumpur, Pengerusi Pertubuhan Alumni Kelab-kelab UMNO Luar Negara, Datuk Noh Omar berkata, tindakan Singapura menjalankan aktiviti di Pulau Batu Putih secara tidak langsung mengajar rakyatnya supaya tidak menghormati undang-undang.

Kata beliau, ini kerana Singapura sendiri tidak menghormati perundangan dengan melakukan kerja-kerja pembinaan di pulau tersebut walaupun republik itu mengetahui ia menjadi tuntutan kedua-dua buah negara.

Tambahnya, dengan mengetahui pulau itu menjadi tuntutan, Singapura sepatutnya arif bahawa jalan penyelesaian bagi tuntutan berkenaan ialah melalui Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Menurutnya, dengan menghormati perundangan dan yakin bahawa penyelesaian melalui ICJ merupakan jalan terbaik, Singapura sepatutnya menghentikan kerja-kerja pembinaan berkenaan.

``Kami meminta republik itu memegang kepada semangat setiakawan ASEAN dan sebagai jiran terdekat Malaysia.

``Melalui semangat setiakawan dan jiran ini, Singapura harus akur bahawa jalan penyelesaian terbaik berhubung tuntutan Pulau Batu Putih ialah melalui ICJ,'' katanya.

Noh menambah, biarlah ICJ yang menentukan siapa milik Pulau Batu Putih dan setiap keputusan ICJ perlulah dipatuhi kerana ia merupakan pihak perundangan tertinggi antarabangsa dalam mencari sesuatu penyelesaian - Utusan Malaysia

Singapura tidak hormati semangat kejiranan - NGO

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Tindakan Singapura mengusir sekumpulan wartawan Malaysia dari Pulau Batu Putih semalam dianggap sebagai keterlaluan dan langsung tidak menghormati semangat kejiranan.

Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) ketika menegaskan demikian hari ini turut menggesa kerajaan Singapura menyelesaikan isu tersebut segera ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Presiden Pergerakan Keadilan Sedunia (Just), Dr. Chandra Muzaffar berkata, tindakan pihak berkuasa Singapura mengusir para wartawan itu menunjukkan negara tersebut mempunyai sikap angkuh dan mengamalkan budaya `kiasu' kerana sanggup melanggar prinsip dan norma perhubungan antarabangsa.

Kata beliau, para wartawan sepatutnya tidak dihalang untuk membuat liputan kerana kehadiran mereka tidak akan menggugat keselamatan negara tersebut.


Beliau juga percaya mesti ada sesuatu yang hendak disembunyikan dari diketahui umum terutamanya kepada rakyat Malaysia hinggakan Singapura sanggup melakukan tindakan sebegitu walaupun mereka sedar yang ia boleh menjejaskan hubungan dua hala.

``Isu tersebut telah dipersetujui untuk diselesaikan di ICJ dan mereka tidak berhak sama sekali mendakwa kawasan yang dipertikai itu sebagai milik mereka selagi belum diputuskan oleh ICJ,'' katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai tindakan Pasukan Pengawal Pantai Singapura yang mengusir sekumpulan wartawan Malaysia dari membuat liputan mengenai Pulau Batu Putih semalam sambil mendakwa telah memasuki perairan negara tersebut.

Dalam kejadian itu juga, sebuah kapal perang Tentera Laut Singapura dan sebuah kapal peronda Pasukan Pengawal Pantai telah menghalang laluan bot marin Polis Diraja Malaysia yang membawa sekumpulan wartawan.

Salah seorang anggota berpakaian seragam dari kapal peronda Pasukan Pengawal Pantai kemudian menggunakan pembesar suara dan berkata: ``Anda telah memasuki perairan Singapura. Sila keluar sekarang.''

Mengulas lanjut, Chandra menegaskan bahawa tindak-tanduk Singapura kebelakangan ini jelas menunjukkan keangkuhan dan kedegilan mereka yang mungkin disebabkan mereka merasakan ada kuasa besar di belakang yang sentiasa dapat melindungi negara tersebut.

``Bagaimanapun, sikap sedemikian hanya akan merugikan negara tersebut kerana hubungan di antara negara yang berjiran jauh lebih penting,'' tegasnya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Bekas Tentera Malaysia, Senator Datuk Muhamad Abdul Ghani menyifatkan tindakan Singapura itu sebagai ala Israel kerana `merampas' wilayah yang masih menjadi pertikaian.

Katanya, ini mungkin disebabkan negara tersebut mempunyai kerjasama pertahanan dengan Israel dan tidak hairanlah jika pendekatan yang sama cuba digunakan apatah lagi mereka juga mempunyai kekuatan ketenteraan yang agak kuat.

``Walau apa sekalipun, Singapura tidak boleh berbuat demikian kerana ia bertentangan dengan prinsip hubungan antarabangsa kerana kedudukan pulau tersebut belum diputuskan oleh ICJ.


``Saya percaya kerajaan Malaysia tidak akan mudah melatah dengan kejadian ini dan segala kekusutan akan diselesaikan melalui meja rundingan,'' katanya.

Dalam pada itu, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) mengutuk keras tindakan terbaru Singapura kerana bertindak seolah-olah seperti pemilik yang sah ke atas pulau tersebut.

Presidennya, Ahmad Azam Abdul Rahman ketika dihubungi berkata, tindakan yang berupa provokasi seperti itu perlu dihentikan sebagai menghormati kesabaran Malaysia yang sanggup untuk menunggu penyelesaian melalui ICJ walaupun faktor sejarah adalah jelas memihak kepada Malaysia.

``Dalam hal ini, Singapura sepatutnya bersikap rasional kerana kehadiran para wartawan di sekitar pulau tersebut hanyalah untuk melakukan tinjauan bagi mendapatkan keadaan yang sebenar dan bukan untuk berperang,'' katanya - Utusan Malaysia