Monday, May 26, 2008

Keputusan ICJ kurang jelas: MIMA

Oleh Magendran Rajagopal

Sempadan kawasan perairan perlu dilakar semula, ambil kira pertindihan sempadan

KUALA LUMPUR: Keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) memberikan hak Batu Puteh kepada Singapura turut merangkumi hak meneroka hasil galian dan sumber mineral asli dalam perairan republik itu.

Ketua Pengarah Institut Maritim Malaysia (MIMA), Datuk Cheah Kong Wai, berkata Undang-Undang Laut menetapkan sempadan perairan membabitkan kawasan sehingga 12 batu nautika atau 22.2 kilometer dari pesisiran pantai atau mana-mana bidang hartanah milik sesebuah negara.

"Berdasarkan perundangan itu, saya secara peribadi amat kecewa dengan keputusan ICJ yang jelas memihak kepada Singapura kerana Malaysia kini seolah-olah tidak mempunyai kedaulatan di perairan berkenaan.

"Keputusan ini seharusnya memberikan penjelasan terperinci mengenai maksud penghakiman itu dari segi hak, kuasa dan sempadan perairan membabitkan kedua-dua negara serta kesannya terhadap pihak yang berkepentingan seperti nelayan selain pengendali pelabuhan.

"Namun, saya menganggap penghakiman memihak kepada Malaysia berhubung kedaulatan Batuan Tengah sebagai keputusan yang saksama kepada kedua-dua pihak,"
katanya ketika dihubungi semalam.

Cheah berkata Tubir Selatan terletak berhampiran Batuan Tengah milik Malaysia dan Batu Puteh milik Singapura, sekali gus mewujudkan pertindihan tuntutan sempadan perairan.

Sehubungan itu, sempadan kawasan perairan perlu dilakar semula dengan mengambil kira pertindihan sempadan.

Pada masa sama, beliau berkata Batu Puteh serta Batuan Tengah turut menghadapi dilema kerana kedudukannya yang berdekatan dan memerlukan sempadan sedia ada dilakar semula dengan memperincikan benteng sempadan masing-masing.

Beliau menganggap keputusan ICJ agak kabur dalam isu terbabit kerana Tubir Selatan hanya kelihatan ketika air surut dan sewajarnya tidak dianggap sebagai sekeping tanah.

Rabu lalu, ejen Singapura, Prof Tommy Koh dipetik sebagai berkata republik itu akan menekankan kebebasan dan keselamatan laluan kapal menjadi kepentingan utama republik itu.

Pada masa sekarang, selain memiliki dan mengendalikan Rumah Api Horsburgh, Singapura memasang Sistem Maklumat Trafik Perkapalan (VTIS) pada menara di Batu Puteh yang menjadi elemen penting bagi menguruskan laluan kapal di perairan berkenaan.

Di bawah Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-Undang Laut (UNCLOS) yang diiktiraf dan diterima pakai Singapura serta Malaysia, sesebuah negara boleh menuntut hak sempadan sehingga 12 batu nautika daripada pesisiran pantai masing-masing.

Dalam sempadan perairan sendiri, sesebuah negara bebas menentukan undang-undang menetapkan penggunaan dan meneroka atau melombong apa-apa sumber asli.

Bagaimanapun, dari segi trafik perairan pula, kapal bebas menggunakan laluan terbabit dengan percuma tanpa berhenti di mana-mana atau melakukan sebarang tindakan yang boleh menggugat kedaulatan dan keselamatan negara yang berkuasa di perairan berkenaan.

Namun, UNCLOS tidak memberi penakrifan mengenai hak nelayan bagi menggunakan atau memasuki sempadan perairan negara lain, terutama di sekitar Batu Puteh dan Batuan Tengah.

Berikutan itu, Malaysia dan Singapura masih perlu berunding mengenai isu sempadan, tidak kira apa penghakiman ICJ, kerana kedudukan kedua-dua negara yang begitu hampir menyebabkan banyak pertindihan sempadan - Berita Harian

Malaysia pecah monopoli Singapura

Oleh Khirul Bahri Basaruddin

Keputusan ICJ beri hak kedaulatan Batuan Tengah jejas perancangan Kota Singa

RAMAI kecewa dan sedih apabila Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) memutuskan Batu Puteh menjadi milik Singapura. Kita hanya berasa sedikit kelegaan apabila kedaulatan Batuan Tengah diberikan kepada Malaysia serta Tubir Selatan akan ditentukan mengikut persempadanan perairan negara yang menguasainya.

Dilaporkan, lebih 2,000 nelayan terutama berpusat di Pengerang kecewa dengan keputusan itu apabila mereka didakwa tidak boleh lagi menangkap ikan di kawasan perairan itu yang difahamkan mempunyai banyak khazanah laut yang belum diterokai.

Kekecewaan mereka itu tidak boleh dinafikan kerana selama ini tumpuan kes tuntutan itu lebih kepada hak kedaulatan Batu Puteh yang menempatkan Rumah Api Horsburgh sejak 1850 dan amat sedikit disentuh mengenai Batuan Tengah serta Tubir Selatan.

Batuan Tengah dan Tubir Selatan, iaitu bentuk bumi maritim secara geologi tidak bersambung dengan Batu Puteh. Batuan Tengah dipisahkan dari Batu Puteh oleh saluran kira-kira 0.6 batu nautikal, manakala Tubir Selatan kira-kira 2.2 batu nautikal daripada pulau berkenaan serta masing-masing kira-kira 8 serta 7.9 batu nautikal dari tanah besar Malaysia.

Kawasan Batuan Tengah mengandungi batu yang secara tetap berada di atas paras air laut serta mempunyai ketinggian kira-kira 0.6 hingga 1.2 meter, manakala Tubir Selatan dapat dilihat melalui proses air pasang surut.

Bagaimanapun, penghakiman setebal 81 halaman itu memberi kesan positif kepada Malaysia yang sebenarnya mendapat manfaat lebih dari Singapura yang kehilangan status qou, terutama membabitkan Batuan Tengah.

Selain itu, jika kita berpegang kepada Konvensyen Undang-Undang Laut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCLOS), Tubir Selatan berada dalam genggaman Malaysia berpandukan persempadanan maritim kira-kira 12 batu nautikal, di mana jarak bentuk muka bumi maritim itu kira-kira 0.6 batu nautikal dari Batuan Tengah.

Keputusan memberi hak kedaulatan Batuan Tengah kepada Malaysia dapat dilihat memecah monopoli Singapura di kawasan perairan berkenaan kerana kini republik itu mempunyai jiran yang dipisahkan kira-kira 0.6 batu nautikal saja.

Malah, jika dilihat reaksi delegasi Singapura diketuai Ejen Prof Tommy Koh ketika keputusan diumumkan negara itu tidak mendapat semua tuntutan dapat menggambarkan mereka tidak gembira kehilangan dua bentuk muka bumi maritim itu.

Singapura mungkin boleh mendabik dada kini mereka memiliki sepenuhnya Batu Puteh, tetapi pada masa sama terpaksa menelan kepahitan kerana segala perancangan untuk menjadi jaguh di kawasan perairan itu terbantut serta perlu berfikir dua kali sebelum melakukan sesuatu ke atas kawasan perairan bersempadan Batuan Tengah.

Malaysia menerusi ejennya, Tan Sri Abdul Kadir Mohamad pernah menyuarakan kebimbangan berhubung tindak-tanduk Singapura di kawasan Batu Puteh serta rancangan negara itu untuk menjadi sebuah wilayah maritim yang berpengaruh berdasarkan kepada kehadirannya di Batu Puteh sebagai pengendali rumah api.

Kehadiran republik itu di Batu Puteh hanya sebagai pengendali rumah api dan tidak pernah timbul isu berhubung wilayah perairan atau pelantar laut di sekeliling pulau itu. Bagaimanapun, republik berkenaan mempunyai dasar aktif berhubung penambakan laut dan dalam tuntutan bertulis ada dinyatakan cadangan menambak laut sekeliling pulau berkenaan. Melalui dokumen dalaman iaitu Laporan Penilaian Tender 1978 ditunjukkan cadangan pulau buatan manusia seluas 5,000 meter padu hampir dengan Batuan Tengah.

Kita tahu Singapura tidak memerlukan pulau besar untuk mengendalikan rumah api, tetapi kenapa negara mempunyai rancangan untuk membesarkan kawasan itu melalui proses penambakan. Jika diteruskan, ia mungkin merosakkan keadaan alam semula jadi serta sistem pelayaran di situ. Lebih menakutkan tindakan itu boleh menjejaskan persetujuan keselamatan yang di kawasan perairan pintu masuk di timur Selat Singapura.

Malaysia pernah membawa kes penambakan laut dengan Singapura di Tribunal Antarabangsa Mengenai Undang-Undang Laut (ITLOS) dan perkara itu dalam pengetahuan ICJ.

Dalam pada itu, untuk menguatkan cengkaman ke atas Batu Puteh, Singapura secara agresif menunjukkan penguasaan negara itu menerusi beberapa tindakan antaranya, pada 1986, iaitu tarikh pertikaian berhubung tuntutan Batu Puteh, Singapura menghantar kapal perang di kawasan itu untuk membuat rondaan 24 jam sehingga hari ini.

Tindakan itu menimbul kegelisahan dan berbahaya, nelayan dari Malaysia yang sudah beratus-ratus tahun menangkap ikan serta berteduh di situ dihalau pasukan keselamatan negara itu.

Tentera Malaysia dan kapal perangnya tidak boleh lagi pergi ke kawasan berdekatan perairan itu kerana pasukan tentera negara itu akan bertindak menghalang. Pada 1977, republik berkenaan memasang peralatan komunikasi tentera di pulau itu, sekali gus melanggar persetujuan awal berhubung pembinaan dan operasi rumah api.

Kini, kebimbangan Malaysia itu seolah-olah difahami panel hakim ICJ yang membuat penghakiman secara adil membahagikan kawasan perairan kepada dua negara jiran Asean itu. Jika mahkamah memutuskan memberi semua tuntutan Singapura, kita tidak tahu apa yang akan berlaku di kawasan perairan itu, kita tidak hairan akan wujud gugusan pulau baru di situ.

Difahamkan, Singapura mempunyai rancangan menjadikan kawasan berkenaan sebagai markas tentera yang boleh menempatkan kapal selamnya.

Semua rancangan yang diatur di kawasan pulau itu kini tidak boleh dilaksanakan tanpa mengambil kira kepentingan Malaysia sebagai jiran baru berdaulat. Kehadiran Malaysia di situ diiktiraf ICJ sebagai pewaris Kesultanan Johor sejak lebih 150 tahun lalu. Jika Singapura mendakwa ia menggunakan haknya untuk melaksanakan pelbagai rancangan di kawasan pulau itu, Malaysia juga boleh berbuat demikian.

Jika negara itu bercadang menambak kawasan laut, kita juga boleh berbuat demikian, bila mereka membina menara, kita juga boleh bina menara dan pelbagai kemudahan lain.

Bagaimanapun, Malaysia sejak dulu lagi dan Abdul Kadir sendiri pernah membuat kenyataan terbuka di depan hakim ICJ bahawa negara ini mengamalkan dasar berbaik-baik dengan negara jiran dalam menyelesaikan pelbagai isu.

Kita mahu republik itu menggunakan pendekatan sama dan menjadikan kawasan itu bebas daripada kegiatan ketenteraan. Kita mahu kawasan itu dijadikan kawasan penyelidikan kedua-dua negara dan tidak salah membina menara kaji cuaca atau sistem tsunami, selain menara untuk kegiatan ketenteraan.

Keputusan mahkamah itu banyak menyedarkan Singapura bahawa kini negara itu tidak boleh lagi bertindak sesuka hati ke atas kawasan terbabit, malah republik itu perlu berhati-hati dengan setiap tindak tanduknya kerana mereka sebelum ini pernah memberitahu mahkamah bahawa negara itu menghormati undang-undang antarabangsa.

Sehubungan itu, apabila mahkamah memberi keputusan undi 15-1 Malaysia mempunyai hak kedaulatan ke atas Batuan Tengah, manakala undi 12-4, Singapura memiliki Batu Puteh, kita sebenarnya bukan berada di tempat orang yang kalah.

Jika dulu lebih 150 tahun, kita tidak boleh menjejak kaki di kawasan pertikaian itu, kini kita boleh menegakkan dengan megah tiang serta mengibarkan Jalur Gemilang. Nelayan Pengerang tidak perlu kecewa lagi kerana kini mereka boleh melebarkan jaring untuk menangkap ikan di kawasan perairan itu.

Kita tidak kalah kerana apabila kita membawa kes mahkamah secara moralnya kita sudah menang 50 peratus dan hasilnya sudah diketahui ramai. Kita perlu memberi tumpuan kepada Batuan Tengah dan Tubir Selatan, pada masa sama melupakan Batu Puteh kerana ia sah bergelar Pedra Branca - Berita Harian

Diplomat aka spy Singapura peka cari maklumat

MALAYSIA dan Singapura mendapat pujian daripada masyarakat antarabangsa kerana menghormati keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) mengenai isu tuntutan bertindih Batu Puteh pada 23 Mei 2008.

Tiada kejadian yang tidak diingini berlaku di antara rakyat kedua-dua negara.

Namun, kita berasa kecewa dan kesal ICJ memutuskan Batu Puteh adalah hak Singapura. Sikap 'tidak apa' dan berbaik hati negara diambil kesempatan Singapura untuk memiliki Batu Puteh.

Pengalaman saya yang singkat di Kementerian Luar berurusan dengan Singapura menunjukkan bahawa kita tidak boleh terlalu berlembut dengan negara jiran itu. Hal ini kerana:


  • Wujud mentaliti kepungan - mereka hidup dalam keadaan tertekan di kelilingi negara Melayu.


  • Sebagai republik pulau, mereka akan sentiasa mencari kawasan, pulau dan terumbu yang tiada penghuni untuk disewa atau dimiliki.


  • Pemimpin mereka tegas dan berpandangan jauh menentukan 'survival' negara.


  • Diplomat yang bertugas adalah terbaik dan terlatih.


  • Tidak teragak-agak menggunakan kekerasan.


Saya masih ingat bagaimana pada satu majlis beberapa diplomat Singapura secara bersahaja bertanya: "Bagaimana kedudukan Pedra Branca? Lantas saya menjawab secara berseloroh: "...maksud kamu Pedra Branca itu ialah wanita Portugis ke? Dan kami semua ketawa.

Moral cerita ini menunjukkan diplomat Singapura tidak membuang masa dalam apa keadaan pun. Mereka dilatih untuk mencari maklumat demi kepentingan negara mereka.

Semoga peristiwa ini membuka mata kepada pemimpin kita dan agensi kerajaan yang berkenaan agar lebih peka dan serius dalam menjaga kedaulatan dan maruah negara dalam hubungan dengan negara jiran, khususnya Singapura.

HASSAN TALIB,
Gombak, Selangor.

Wisma Putra kena sedia terima penyelidik

SELEPAS Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) membuat keputusan mengenai status Batu Puteh/Pedra Branca yang menjadi rebutan Malaysia-Singapura sejak 29 tahun lalu, kita harus memandang ke hadapan untuk melihat isu Pulau Pisang dan Kepulauan Spratly pula.

Selain Batu Puteh menjadi hak Singapura, ICJ Jumaat lalu juga memutuskan Middle Rock (Batuan Tengah) diberikan kedaulatan kepada Malaysia, manakala status South Ledge belum diputuskan.

Keputusan berkait isu Batu Puteh ini yang memihak kepada Singapura memberikan banyak iktibar kepada Malaysia, terutama apabila memperkatakan mengenai soal kedaulatan.

Keadaan ini dilihat lebih kritikal kerana Malaysia mempunyai sempadan daratan dan maritim dengan beberapa negara lain yang dilihat mampu membawa kepada masalah jika tidak diselesaikan dengan berhemah dan memerlukan tindakan segera.

Kejayaan Malaysia mendapatkan Pulau Sipadan dan Ligitan beberapa tahun lalu seolah-olah menjadikan kita leka dengan isu yang bersabit dengan pertindihan wilayah yang menghantui negara kita selama ini.

Malah, selepas mendapatkan kedua-dua pulau itu, negara dikejutkan lagi dengan isu pertindihan wilayah yang berlaku di Ambalat antara Malaysia dan Indonesia sekitar 2005.

Di samping itu, kita juga tidak seharusnya terlepas pandang dengan isu pertindihan wilayah yang masih berlaku sehingga hari ini.

Malah, dalam beberapa keadaan didapati bahawa isu ini jika tidak ditangani segera akan memberikan kerugian besar kepada negara, lebih-lebih lagi apabila memperkatakan soal kedaulatan, keuntungan ekonomi terutama sumber dan sebagainya.

Satu daripada isu utama pertindihan wilayah ini yang sudah berlarutan adalah isu di Kepulauan Spratly yang membabitkan beberapa negara lain termasuk China, Vietnam dan Filipina.

Di samping itu, isu berkait Pulau Pisang turut perlu diketengahkan kerana jika silap percaturan dan tidak ada sebarang langkah awal diambil, ia juga mungkin boleh jatuh kepada Singapura.

Bukan setakat itu saja, malah banyak lagi isu yang perlu dilihat dengan serius oleh kerajaan berkaitan dengan pertindihan wilayah ini, misalnya isu Limbang yang turut dituntut kerajaan Brunei Darussalam.

Beberapa pendekatan perlu diambil kerajaan. Antaranya usaha mengumpulkan semua maklumat berkait dengan pulau atau wilayah yang dilihat 'bermasalah' ini. Penumpuan harus difokuskan kepada data dan sumber, sama ada yang berada di Malaysia atau di luar negara, terutama di London, Belanda dan India.

Bukan setakat itu, beberapa kajian perlu dibuat penyelidik, ahli akademik dan pelajar di negara ini perlu diberikan perhatian segera. Hal ini kerana tesis yang dikaji dan ditulis mengenai pulau dan wilayah ini boleh diperoleh di perpustakaan di negara ini .

Di samping itu, Wisma Putra patut mengubah sikap terhadap ahli akademik, penyelidik dan pelajar yang seolah-olah dilihat sebagai cabaran selama ini.

Hal ini cukup bertentangan dengan kaedah yang dilaksanakan White House di Amerika Syarikat yang memberikan layanan kepada ahli akademik, khususnya dalam bidang hubungan antarabangsa dan bidang berkaitan dalam menasihati pemimpin Amerika Syarikat berhubung sebarang isu antarabangsa, apatah lagi yang ada kaitan dengan kepentingan nasional.

Sebaliknya sikap Wisma Putra misalnya yang tidak memberikan kerjasama penuh jika ada ahli akademik, penyelidik atau pelajar yang mahu membuat kajian mengenai isu seperti ini atau sebarang isu yang berkait dengan dasar luar.

Hal ini sudah tentu sangat dikesali kerana Wisma Putra patut memberikan galakan kepada mereka untuk membuat kajian mengenai dasar luar Malaysia kerana dengan adanya kajian yang dilakukan akan membolehkan input mengenai sesuatu isu yang diperlukan terutama yang berkaitan dengan kepentingan nasional kita.

WAN SHAWALUDDIN WAN HASSAN dan RAMLI DOLLAH,
Jabatan Hubungan Antarabangsa, UMS, Kota Kinabalu.

Stay Away From Middle Rocks For A While - Najib

PUTRAJAYA, May 25 - Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak Sunday advised Malaysians to stay away from Middle Rocks for a while until further advice from the government.

He said the country's technical committee was still preparing the recommendations, following the International Court of Justice ruling on Friday that Malaysia had sovereignty over Middle Rocks and the recommendations were expected to be ready in two weeks' time.

"The best thing is, wait for the technical committee to come up with its recommendations and then we will advise accordingly.

"Otherwise, there will be some confusion on the ground," he told reporters after launching the national-level Unity Month Celebration at the Putrajaya International Convention Centre here.

Najib was asked to comment on conflicting news reports that local fishermen could now operate freely in the waters off Middle Rocks while another news report advised them to stay away from Middle Rocks for the time being.

The first news report quoted senior lecturer with the Malay World and Civilisation Institute, Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Dr Nik Anuar Nik Mahmud while the second quoted Federal Marine Police Commander Senior Assistant Commissioner II Isa Munir.

Both made their comments, following the ICJ judgement in which 15 judges were in favour of Malaysia while one judge was favour of Singapore for the disputed maritime feature - Bernama

Jauhi sementara Batuan Tengah

PUTRAJAYA 25 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak menasihatkan nelayan-nelayan di Johor supaya tidak menjalankan sebarang aktiviti tangkapan ikan di perairan Batuan Tengah (Middle Rocks) dalam tempoh dua minggu ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata, mereka perlu menunggu keputusan yang bakal dicapai dalam mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Malaysia-Singapura bagi memperincikan kawasan perairan antara Batu Putih dengan Batuan Tengah serta Tubir Selatan (South Ledge).

Beliau berkata, semua pihak perlu menunggu keputusan jawatankuasa kerana ia amat penting bagi mengelakkan keraguan antara Kerajaan Malaysia dan Singapura.

"Langkah yang terbaik, tunggu Jawatankuasa Teknikal memberikan cadangan dan kita akan mengumumkannya nanti. Proses ini tidak akan mengambil masa panjang.

"Menurut Datuk Seri Dr. Rais Yatim (Menteri Luar) ia mengambil masa dalam dua minggu, bila sudah siap Wisma Putra akan buat pengumuman pertengahan Jun nanti," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Terdahulu beliau merasmikan majlis sambutan Bulan Perpaduan Peringkat Kebangsaan anjuran Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini.

Sehubungan itu, Timbalan Perdana Menteri meminta para nelayan supaya menunggu sehingga pengumuman rasmi dikeluarkan oleh pihak kerajaan.

ICJ dalam keputusannya kelmarin, menetapkan kedudukan Tubir Selatan ditentukan menerusi rundingan antara Malaysia dan Singapura bagi menentukan perairan negara mana ia terletak.

Sejak 1986 selepas timbulnya pertikaian ke atas Batu Putih, Singapura telah menghantar kapal tentera lautnya ke situ dan menjalankan rondaan tetap 24 jam di perairan ketiga-tiga bentuk maritim tersebut.

Situasi itu telah mencetuskan ketegangan dan bahaya apabila nelayan-nelayan Johor telah dihalau oleh pasukan peronda laut Singapura daripada perairan tradisional serta tempat pelindungan mereka di sekitar Batu Putih.

Kapal peronda Malaysia serta para pegawai-pegawainya juga tidak boleh mendekati bukan sahaja Batu Putih malah Batuan Tengah dan Tubir Selatan kerana dihalang oleh kapal peronda Singapura.

Semalam, Ejen Bersama, Datuk Noor Farida Ariffin dipetik sebagai berkata, nelayan-nelayan di Johor terutamanya kawasan Pengerang yang dihalang selama 22 tahun daripada mendekati perairan Batuan Tengah, kini bebas menangkap ikan di kawasan terbabit berikutan keputusan ICJ mengekalkan kedaulatan bentuk maritim itu kepada Malaysia.

Menurutnya, Singapura yang sebelum ini bertindak mengawal perairan di Batu Putih, Batuan Tengah dan Tubir Selatan sejak tahun 1986, tidak lagi mempunyai kebebasan untuk berbuat demikian kerana bidang kuasa mereka kini terhad kepada Batu Putih semata-mata - Utusan Malaysia

Nelayan boleh ke Batuan Tengah mulai Jun: Najib

Oleh Azrina Ahzan dan Johan Afandi

PUTRAJAYA: Nelayan tempatan dijangka boleh mula menangkap ikan di perairan Batuan Tengah yang dipercayai kaya dengan hasil maritim, selepas Jawatankuasa Teknikal Malaysia-Singapura mengeluarkan garis panduan rasmi mengenai kegiatan itu, pertengahan bulan depan.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata perkara itu penting untuk mengelak timbul masalah dengan Singapura jika nelayan tempatan menangkap ikan di perairan itu selepas ia disahkan menjadi milik Malaysia oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) Jumaat lalu.

Katanya, walaupun ICJ sudah mengesahkan perairan Batuan Tengah adalah milik Malaysia, nelayan tempatan dinasihatkan menunggu keputusan dan cadangan jawatankuasa teknikal itu bagi mengelak timbul sebarang salah faham.

"Ia tidak akan mengambil masa lama kerana saya difahamkan mereka memerlukan hanya dua minggu lagi dan Kementerian Luar dijangka membuat pengumuman mengenainya pertengahan bulan depan," katanya selepas melancarkan majlis sambutan Bulan Perpaduan Peringkat Kebangsaan 2008, di sini, semalam.

Najib mengulas kenyataan beberapa pihak berhubung keputusan ICJ menyerahkan hak kedaulatan Batuan Tengah kepada Malaysia, sekali gus membolehkan nelayan Malaysia menangkap ikan di perairan itu tanpa bimbang diganggu pihak berkuasa Singapura.

Ejen Bersama Malaysia dalam isu tuntutan Batu Puteh, Datuk Noor Farida Ariffin, berkata kini tidak timbul halangan untuk rakyat Malaysia pergi ke kawasan perairan Batuan Tengah yang tidak sampai satu kilometer dari Batu Puteh untuk mencari rezeki atau membuat penyelidikan.

Noor Farida yang juga bekas Duta Malaysia ke Belanda berkata, kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) serta agensi penguat kuasa maritim lain juga boleh meronda di perairan berkenaan yang dipercayai kaya dengan khazanah laut.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar, berkata kerajaan belum bercadang menghantar agensi penguat kuasa mengawasi perairan Batuan Tengah walaupun ia sudah sah milik negara kerana tidak mahu disifatkan cuba bertindak agresif di kawasan berkenaan.

Kementerian itu berpendapat adalah lebih baik untuk kerajaan kedua-dua negara menunggu keputusan jawatankuasa teknikal bagi menyelesaikan perkara berbangkit seperti sempadan maritim Malaysia dan Singapura di perairan itu.

"Tidak elok untuk kita menimbulkan sebarang tindakan yang boleh disifatkan agresif dengan menghantar kapal agensi penguat kuasa meronda walaupun jelas Batuan Tengah milik kita kerana Malaysia serta Singapura perlu bekerjasama," katanya di Kota Tinggi, semalam.

Syed Hamid berkata, rakyat tempatan terutama nelayan dinasihatkan menunggu garis panduan jawatankuasa teknikal mengenai isu itu sebelum pergi ke sana walaupun ICJ sudah memutuskan Malaysia berhak ke atas Batuan Tengah.

"Jawatankuasa berkenaan perlu berbincang dan menterjemahkan keputusan ICJ itu dengan mendalam bagi mengelak sebarang perselisihan faham dan tiada keputusan unilateral boleh diambil kedua-dua negara tanpa perbincangan.

"Adalah lebih baik jawatankuasa berkenaan memulakan perbincangan untuk memastikan keselamatan maritim di kawasan Batuan Tengah dan Batu Puteh dengan mengambil kira konsep 'Eye in the Sky', yang digunakan bagi mengawasi Selat Melaka," katanya.

Beliau berkata, walaupun Batuan Tengah dan Batu Puteh berkait rapat dengan keselamatan dua negara di perairan berkenaan, faktor jarak yang terlalu hampir antara kedua-duanya menyebabkan kerajaan Malaysia dan Singapura tidak boleh bertindak sendirian.

Selain itu, kedua-dua negara juga perlu menyelesaikan segera isu berhubung kedudukan Tubir Selatan kerana terumbu itu akan tenggelam apabila air pasang dan hanya kelihatan ketika air surut.

"Singapura mahu ketiga-tiga kawasan itu tetapi ICJ menolaknya. Kesannya, Singapura kini tidak lagi sendirian di perairan itu selepas hampir tiga dekad tidak membenarkan Malaysia menghampirinya kerana kita juga sudah diberikan hak berkenaan," katanya.

Sementara itu, polis marin meminta nelayan Malaysia supaya tidak mengunjungi perairan Batuan Tengah sehingga keputusan rasmi mengenainya diumumkan kerajaan, bagi mengelakkan salah faham dengan pihak berkuasa Singapura - Berita Harian

Call for joint maritime patrols

JOHOR BARU: Maritime patrols around Pedra Branca and Middle Rocks should be conducted jointly with Singapore as the two features were close to each other, Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar said.

Details of the security arrangement will be worked out by the technical committee set up to study the implications of the International Court of Justice's decision, which ruled that Pedra Branca belonged to Singapore while Malaysia had sovereignty over Middle Rocks.

Syed Hamid said Malaysia would not adopt an aggressive posture by cordoning off the area around Middle Rocks.

"Though Singapore got Batu Puteh, Middle Rocks belongs to us and our fishermen and vessels should not be hindered from going to the area.

"The technical committee must sit down and figure out the security arrangement and navigation in the area," Syed Hamid said.
Following the decision by the court on Friday, the government said a bilateral technical committee would be formed to draw up the two countries' maritime borders around Pedra Branca and Middle Rocks.

The committee would also determine which country possessed South Ledge, an outcropping southwest of Pedra Branca and Middle Rocks that is only visible at low tide - NST