Tuesday, November 27, 2007

Batu Putih: Pemuda BN hantar nota bantahan

Oleh: Rohani Mohd. Ibrahim

KUALA LUMPUR 24 Dis. - Pemuda Barisan Nasional (BN) hari ini menghantar nota bantahan kepada Singapura mendesak republik itu berundur dari Pulau Batu Putih dengan serta-merta sehingga Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) memutuskan mengenai pemilikan pulau berkenaan.

Memorandum itu juga mendesak republik berkenaan menghentikan aktiviti pembinaan di pulau berkenaan.


Ia dihantar ke pejabat Pesuruhjaya Tinggi Singapura di sini oleh Timbalan Pengerusi Pemuda BN yang juga Naib Ketua Pemuda UMNO, Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir, Setiausaha Agung Pemuda MCA, Liow Tiong Lai dan Exco Pemuda Gerakan, Lau Yeng Peng.

Turut mengiringi sayap kanan BN itu ialah Pengerusi Biro Antarabangsa Pemuda UMNO, Dr. Shamsul Anwar Sulaiman dan Exco Pemuda UMNO, Datuk Abdul Rauf Yusoh.

Setiausaha Satu pejabat itu Marc Neo menerima memorandum tersebut.

Shamsul Anwar berkata, tindakan Singapura melakukan kerja pembinaan di Pulau Batu Putih dilihat sebagai mengenepikan semangat ASEAN dan hubungan dua hala di antara Malaysia dan republik tersebut.

``Oleh itu Pemuda BN mendesak supaya Singapura menetapkan tarikh untuk membawa isu tuntutan Pulau Batu Putih ke ICJ,'' katanya kepada pemberita ketika ditemui di luar pejabat pesuruhjaya berkenaan.

Ditanya mengenai pertemuan singkat mereka dengan pegawai di pesuruhjaya terbabit, Shamsul Anwar berkata, mereka diberi jaminan yang Singapura akan menetapkan tarikh berkenaan tidak lama lagi.

Abdul Aziz pula berkata, tindakan Singapura membina bangunan di Pulau Batu Putih dan meletakkan peronda marin merupakan satu penghinaan kepada rakyat Malaysia.

``Sebagai pemimpin muda yang merasakan bahawa negara ini telah dimerdekakan oleh orang tua kita, tanggungjawab kita sebagai anak muda adalah untuk memastikan bahawa setiap tanah milik kita tidak boleh diambil oleh sesiapa sahaja.

``Apa saja tindakan mana-mana pihak untuk mengganggu-gugat kedaulatan kita adalah merupakan satu tindakan yang melampau dan kita akan menggesa kerajaan supaya mengambil tindakan yang sepatutnya,'' katanya.

Singapura menerima kecaman daripada pelbagai pihak apabila Mingguan Malaysia mendedahkan tindakan republik tersebut mendirikan bangunan dua tingkat dan tapak pendaratan helikopter di pulau berkenaan.

Tindakan tersebut dilihat sebagai amat kontroversi kerana status pemilikan Pulau Batu Putih masih belum diputuskan secara rasmi.

Pemuda UMNO akan kemuka memorandum

KUALA LUMPUR 23 Dis. - Pergerakan Pemuda UMNO akan turut mengemukakan memorandum bantahan kepada Kerajaan Singapura ekoran tindakan republik itu meneruskan kerja-kerja pembinaan di Pulau Batu Putih yang merupakan wilayah yang dipertikaikan.

Pengerusi Biro Antarabangsa Pemuda UMNO, Dr. Shamsul Anwar Sulaiman berkata, beliau sendiri akan mengetuai rombongan ke Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Singapura pada pukul 10 pagi esok bagi menyerahkan memorandum tersebut.

Ia katanya, antara lain mendesak republik tersebut agar menghormati negara jiran dan jangan sekali-kali menduduki Pulau Batu Putih sehingga kes perebutan hak ke atas pulau itu diselesaikan oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Shamsul Anwar yang dihubungi hari ini berkata, beliau yakin ramai lagi aktivis akan turut sama mengiringinya sebagai tanda sokongan mereka.

Memorandum itu, katanya, membantah tindakan Singapura meneruskan kerja-kerja pembinaan di Pulau Batu Putih termasuk membina sebuah bangunan dua tingkat dan tempat pendaratan helikopter walaupun hak terhadap pulau itu yang menjadi tuntutan bersama dengan Malaysia masih dipertikaikan.

Ketika isu tuntutan itu akan dibawa ke ICJ, Singapura bertindak seolah-olah pulau itu telah menjadi miliknya termasuk menempatkan unit peronda marin secara tetap.

Selain rumah api, terdapat kuarters dua tingkat yang asalnya hanya setingkat beberapa tahun lalu untuk pekerja dari republik itu dan menara radar yang dipercayai untuk mengawasi kapal.

Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar dalam kenyataannya kepada Utusan Malaysia semalam berkata Malaysia kan menghantar bantahan kepada Singapura kerana meneruskan pembinaan di pulau itu.

Katanya, bantahan itu penting bagi menunjukkan pendirian Malaysia yang tidak bersetuju dengan tindakan Singapura seolah-olah pulau tersebut menjadi milik mereka sedangkan kes tersebut masih dalam proses untuk dibawa ke ICJ.

Sementara itu, Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) dalam satu kenyataannya hari ini menyifatkan tindakan Singapura menduduki Pulau Batu Putih seolah-olah ia milik mereka sebagai satu keangkuhan dan niat jahat yang tidak boleh diterima oleh rakyat Malaysia.

Setiausaha Agung Kebangsaannya, Amir Amsaa Alla Pitchay berkata, Singapura seharusnya menghormati Malaysia kerana telah memberi peluang kepadanya untuk mengendalikan rumah api bukan bertujuan merampas pulau itu dengan membina bangunan sesuka hati tanpa mempedulikan negara jiran.

``Tindakan angkuh Singapura untuk mengambil pulau itu seperti hak mereka dengan membina bangunan bagaikan satu cabaran kepada negara kita,'' tegas beliau.

Dengan itu, tambah beliau, Kimma membantah sekeras-kerasnya pembinaan bangunan oleh kerajaan Singapura di pulau berkenaan - Utusan Malaysia