Friday, December 27, 2002

Malaysia tak akan hantar kapal perang ke Batu Putih - PM

PUTRAJAYA 26 Dis. - Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad berkata, Malaysia tidak akan menghantar kapal perang ke perairan Pulau Batu Putih kerana ia boleh menyebabkan negara ini berperang dengan Singapura.

Perdana Menteri berkata, Malaysia mahu mengelak sebarang konfrontasi dengan negara jiran itu walaupun Singapura telah pun menempatkan kapal perangnya di perairan pulau berkenaan yang menjadi subjek tuntutan bertindih antara kedua-dua negara.

``Kita hendak mengelak daripada berkonfrontasi, kita bukannya hendak berperang dengan orang.

``(Tapi) kita bukannya mengalah, sebaliknya kita cuma tidak hendak cari sebab berperang,''
kata Perdana Menteri.

Beliau berkata demikian kepada pemberita semasa menghadiri majlis rumah terbuka Jabatan Perdana Menteri sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri di sini, hari ini.

Perdana Menteri mengulas permintaan Pengerusi Pemuda Barisan Nasional, Datuk Hishammuddin Tun Hussein semalam supaya kerajaan menimbang untuk menempatkan kapal perang di perairan pulau berkenaan sebagaimana yang dilakukan Singapura.

Hishammuddin menyatakan, setiap tindakan awal Singapura memerlukan tindak balas setimpal daripada Malaysia memandangkan republik tersebut menunjukkan sikapnya yang sebenar dengan mendakwa pulau itu adalah milik mereka.

Malaysia juga harus mengambil tindakan tegas supaya tidak ada lagi warga negara ini yang berdepan dengan risiko diusir menggunakan kapal perang seperti yang berlaku kepada para nelayan sebelum ini dan juga beberapa wartawan yang meninjau keadaan perairan pulau berkenaan, kelmarin.

Dalam kejadian itu, wartawan tempatan yang menaiki sebuah bot peronda Polis Marin menerima amaran lisan daripada Pasukan Pengawal Pantai Singapura supaya meninggalkan kawasan tersebut kerana didakwa ``telah memasuki perairan Singapura.''

Pulau Batu Putih di Laut China Selatan yang terletak kira-kira 64 kilometer (km) dari Singapura itu berada sejauh 12.8 km sahaja dari Teluk Rumania di Johor.

Semalam, Perdana Menteri turut menegaskan bahawa Malaysia akan tetap mempertahankan Pulau Batu Putih kerana kerajaan percaya ia berada dalam wilayah negara ini.

Ahad lalu, Mingguan Malaysia mendedahkan Singapura sedang rancak meneruskan kerja-kerja pembinaan di pulau berkenaan walaupun tuntutan terhadapnya belum lagi diputuskan oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Republik itu menerima pelbagai kecaman dari negara ini kerana tidak mencerminkan semangat kejiranan dengan menghalau warga Malaysia dan tidak menghormati status quo pulau berkenaan kerana meneruskan pembinaan di situ.

Mengenai dakwaan Singapura bahawa rumah api yang dikendalikannya di pulau itu merupakan bukti nyata hak miliknya, Perdana Menteri berkata, bukti itu perlu dikemukakan kepada ICJ untuk diputuskan.

Katanya, Malaysia juga hanya akan memikirkan tindakan susulan sekiranya Singapura tidak mahu memberikan persetujuan untuk membawa isu itu ke ICJ ``bila kita sampai ke masa itu.''

Ketika menjawab pertanyaan mengenai kehadiran tentera Singapura di sebuah lagi pulau milik Malaysia, iaitu Pulau Pisang, Dr. Mahathir berkata, kerajaan memberikan kebenaran kepada republik berkenaan bagi memasuki pulau tersebut.

``Yang itu kita beri kebenaran dia masuk (untuk) jaga rumah api,'' ujar Dr. Mahathir - Utusan Malaysia

S'pura dakwa Malaysia tidak berhak pertikai kegiatan di Batu Putih

KUALA LUMPUR 26 Dis. - Singapura mendakwa Malaysia tidak berhak mempertikaikan kegiatan yang dijalankannya di Pulau Batu Putih kerana negara ini pernah melakukan perkara yang sama semasa tuntutan bertindih Pulau Sipadan dan Ligitan dengan Indonesia.

Jurucakap Kementerian Luar Singapura menyatakan, Malaysia tidak bercakap benar dengan menyatakan mereka menghentikan segala projek di Sipadan dan Ligitan sehingga pertikaian diselesaikan kerana Indonesia pernah membuat bantahan mengenainya di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).


``Malaysia menolak bantahan itu dan hujah peguam mereka di ICJ ialah apa yang dilakukan tidak salah kerana ia hanyalah lanjutan tindakan yang mereka telah lakukan sebelum pertikaian itu timbul.

``Kegiatan Singapura di Pedra Branca (Pulau Batu Putih) adalah tidak berbeza dari segi undang-undang dengan tindakan Malaysia di Sipadan,'' katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Jurucakap berkenaan mengulas mengenai tuntutan bertindih Pulau Batu Putih yang mendapat liputan meluas sejak minggu lalu.

Jurucakap itu berkata, Singapura telah melaksanakan hak kedaulatan ke atas Pulau Batu Putih yang dinamakannya Pedra Branca itu sejak 1840-an lagi.

Mereka juga terus mengendalikan rumah api serta kemudahan lain termasuk radar dan pelantar helikopter yang terdapat di pulau itu.

``Tidak ada sebarang kerja pembinaan baru di Pedra Branca, walaupun kerja-kerja membaik pulih kemudahan-kemudahan yang ada telah dijalankan,'' ujarnya.

Jurucakap itu turut mendakwa bahawa Singapura merupakan pihak yang pertama mencadangkan kepada Malaysia untuk merujuk tuntutan bertindih terhadap pulau itu ke ICJ pada tahun 1989
- Utusan Malaysia

Syor Malaysia, S'pura tandatangani persetujuan kes ke ICJ 1 Januari

JOHOR BAHRU 26 Dis. - Pemuda Barisan Nasional (BN) Bahagian Johor Bahru menyarankan Singapura dan Malaysia menandatangani persetujuan untuk membawa isu tuntutan bertindih Pulau Batu Putih ke Mahkamah Timbang Tara Antarabangsa (ICJ) pada 1 Januari ini.

Ketuanya, Abu Talib Alias berkata, tindakan itu perlu bagi mengelakkan isu tersebut terus berpanjangan dan demi hubungan dua hala antara republik itu dengan negara ini.

``Satu memorandum mengenainya akan dihantar oleh Pemuda BN bahagian ini kepada sayap Pemuda PAP atau Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia dan Wisma Putra dalam masa terdekat,'' katanya di sini hari ini.

Beliau menegaskan, selain itu, Pemuda BN Bahagian Johor Bahru juga mendesak republik itu menghentikan serta-merta semua kegiatan di pulau tersebut.

``Kedua-dua negara perlu menempatkan pegawai-pegawai keselamatan secara sama rata di pulau itu sehingga ICJ membuat keputusan terhadap status hak miliknya,'' katanya.

Menurut Abu Talib, pihaknya turut mendesak agar kegiatan menangkap ikan oleh nelayan kedua-dua negara dibenarkan di kawasan tersebut - Utusan Malaysia

S'pura digesa hentikan rondaan di Pulau Batu Putih

JOHOR BAHRU 26 Dis. - Perhimpunan Hak Asasi Melayu Singapura menggesa pihak berkuasa Singapura menghentikan rondaan di kawasan berhampiran Pulau Batu Putih untuk sementara waktu bagi mengelakkan wujudnya ketegangan antara kedua-dua negara.

Presidennya, Ibrahim Ariff ketika dihubungi di Singapura hari ini berkata, sekiranya mereka terpaksa juga melakukan rondaan itu maka pihak berkuasa Singapura perlu menetapkan kawasan rondaan hanya dilakukan dari jarak beberapa batu nautika dari sempadan.

Menurutnya, dengan adanya peraturan berkenaan maka ia akan mengelakkan kedua-dua pihak berkuasa daripada bertembung sekali gus mengelakkan kejadian polis marin Malaysia dihalau.

``Sebagai sebuah negara berjiran, rakyat Singapura berharap agar kes ini yang akan dibawa ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), akan diselesaikan dengan segera dan dalam suasana terbuka.

``Kami berharap agar semua pihak bersabar dan bertindak dengan relevan serta tidak mengancam mana-mana pihak,'' katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas tindakan pasukan Pengawal Pantai Singapura mengusir bot polis marin Malaysia yang membawa sekumpulan wartawan meninjau perairan Pulau Batu Putih, kelmarin.

Ibrahim menjelaskan, pihaknya berharap agar isu itu diselesaikan dengan bijaksana kerana segala tindakan yang diambil tidak akan menguntungkan sesiapa.

Tambahnya, pertubuhan itu juga amat berharap agar rakyat kedua-dua negara tidak terlalu emosi kerana semua perkara pastinya mempunyai penyelesaian.

Mengenai isu air di antara kedua-dua negara, pihaknya bersetuju sekiranya Malaysia hanya membekalkan air untuk keperluan minum dan mandi sahaja kerana untuk kegunaan lain, Singapura boleh menggunakan air Newater.

Jelasnya, Newater akan dibekalkan ke seluruh negara berkenaan mulai Februari ini dan ia boleh digunakan untuk kegunaan industri atau perkapalan - Utusan Malaysia

Soal siasat kes bom Bali melalui sidang video

KUALA LUMPUR 26 Dis. - Malaysia bersedia membenarkan mahkamah Indonesia menyoal siasat rakyat negara ini yang ditahan kerana disyaki terlibat dalam pengeboman di Bali menerusi sidang video khas.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Norian Mai berkata, langkah itu diambil untuk membantu mahkamah negara itu mendapatkan keterangan semasa perbicaraan kes pengeboman Bali awal Februari depan.

``Semasa perbicaraan kes pengeboman Bali itu, kita akan adakan sidang video khas bagi membolehkan mahkamah Indonesia mendapatkan keterangan daripada mereka yang ditahan di sini,'' katanya semasa sidang akhbar selepas majlis rumah terbuka Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur di sini hari ini.

Norian menambah langkah itu juga diambil kerana Malaysia mempunyai undang-undang yang perlu dipatuhi kerana akta yang digunakan di negara jiran itu berbeza dengan negara ini.

Beliau memberitahu polis akan terus bekerjasama dengan pihak Indonesia bagi memburu pengganas-pengganas yang dikehendaki.

``Kita akan meminta bantuan dari Indonesia untuk memburu mereka ini seperti Dr. Azahari Nordin dan Noordin Mat Top,'' katanya.

Norian baru pulang dari Indonesia bagi menyoal siasat sendiri beberapa orang suspek dalam kes pengeboman Bali untuk mengetahui kaitan antara mereka dengan kumpulan militan yang ditangkap di Malaysia.

Mengulas lanjut, beliau berkata, Malaysia bersedia untuk menimbangkan sekiranya negara tersebut ingin menyiasat Yazid Sufaat yang dikatakan terlibat dengan kes pengeboman sebuah gereja di Jakarta pada Krismas tahun lepas.

``Pihak kita akan mempertimbangkan permohonan mereka untuk menyoal siasat mana-mana tahanan kita untuk mendapatkan maklumat,'' ujarnya.

Setakat ini 15 orang suspek yang ditahan berhubung kes pengeboman Bali adalah rakyat Indonesia tetapi berdasarkan kepada penemuan terbaru menunjukkan mereka mempunyai kaitan dengan kumpulan militan di Malaysia,

Salah seorang daripada mereka ialah Imam Samudera @ Abdul Aziz yang disyaki mendalangi serangan 12 Oktober itu.

Selain itu, Norian menyatakan tujuannya ke sana adalah untuk menilai bahan letupan yang digunakan oleh pengganas semasa tragedi pengeboman di Bali sama ada mempunyai persamaan dengan bahan letupan yang di temui di sini pada tahun lepas.

``Ini memberikan kesempatan kepada saya dan beberapa pegawai-pegawai kanan polis untuk mengetahui dan mengambil tindakan yang sewajarnya,'' tambahnya.

Sementara itu, beliau menegaskan polis akan meneruskan rondaan di Pulau Batu Putih selagi ia tidak melanggar garis sempadan.

``Rondaan akan diadakan di dalam kawasan perairan Malaysia dan kita tidak akan melanggar sempadan negara,'' katanya
- Utusan Malaysia

S'pura dakwa Malaysia tidak berhak pertikai kegiatan di Batu Putih

KUALA LUMPUR 26 Dis. - Singapura mendakwa Malaysia tidak berhak mempertikaikan kegiatan yang dijalankannya di Pulau Batu Putih kerana negara ini pernah melakukan perkara yang sama semasa tuntutan bertindih Pulau Sipadan dan Ligitan dengan Indonesia.

Jurucakap Kementerian Luar Singapura menyatakan, Malaysia tidak bercakap benar dengan menyatakan mereka menghentikan segala projek di Sipadan dan Ligitan sehingga pertikaian diselesaikan kerana Indonesia pernah membuat bantahan mengenainya di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

``Malaysia menolak bantahan itu dan hujah peguam mereka di ICJ ialah apa yang dilakukan tidak salah kerana ia hanyalah lanjutan tindakan yang mereka telah lakukan sebelum pertikaian itu timbul.

``Kegiatan Singapura di Pedra Branca (Pulau Batu Putih) adalah tidak berbeza dari segi undang-undang dengan tindakan Malaysia di Sipadan,'' katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Jurucakap berkenaan mengulas mengenai tuntutan bertindih Pulau Batu Putih yang mendapat liputan meluas sejak minggu lalu.

Jurucakap itu berkata, Singapura telah melaksanakan hak kedaulatan ke atas Pulau Batu Putih yang dinamakannya Pedra Branca itu sejak 1840-an lagi.

Mereka juga terus mengendalikan rumah api serta kemudahan lain termasuk radar dan pelantar helikopter yang terdapat di pulau itu.

``Tidak ada sebarang kerja pembinaan baru di Pedra Branca, walaupun kerja-kerja membaik pulih kemudahan-kemudahan yang ada telah dijalankan,'' ujarnya.

Jurucakap itu turut mendakwa bahawa Singapura merupakan pihak yang pertama mencadangkan kepada Malaysia untuk merujuk tuntutan bertindih terhadap pulau itu ke ICJ pada tahun 1989
- Utusan Malaysia