Tuesday, December 24, 2002

Bebaskan Batu Putih

Oleh Aznan Bakar

PULAU Batu Putih yang turut dikenali sebagai Pedro Branca kini sudah menjadi `milik' Singapura apabila negara itu secara bebas mendirikan pelbagai struktur binaan termasuk sebuah jeti marin dan tempat pendaratan helikopter yang dipercayai untuk kegunaan pasukan keselamatannya.

Padahal negara itu hanya diberi kebenaran untuk menguruskan rumah api yang dibina di pulau itu, namun Singapura telah bertindak melebihi daripada batas yang dibenarkan mungkin akibat sikap tidak kisah dan tidak endah kerajaan Malaysia.

Bagi nelayan tempatan, perairan Pulau Batu Putih telah lama dianggap sebagai wilayah asing apabila sering dihalau oleh pasukan marin Singapura setiap kali menghampirinya termasuk bagi tujuan berlindung daripada ribut dan ombak besar.

Jika berdasarkan kepada sejarah, kerajaan Johor pada suatu ketika diterajui oleh Temenggong Abdul Rahman hanya memberi kebenaran kepada pihak Inggeris untuk membina rumah api di pulau tersebut untuk panduan pelayaran.


Pembinaan rumah api di kawasan tersebut dirasakan perlu selepas pembukaan Negeri-negeri Selat atau kewujudan Colony of the Straits Settlement selepas Inggeris menduduki Melaka, Pulau Pinang dan Singapura.

Ekoran itu syarikat insurans, pedagang dan pemilik kapal mencadangkan supaya sebuah rumah api dibina di laluan tersebut kerana sering terdapat kes serangan lanun dan kehilangan kapal di kawasan terbabit.

Pada mulanya, pihak pedagang Inggeris memilih untuk mendirikan rumah api di Tree Island dan Barn Island di wilayah Riau, tetapi tidak mendapat keizinan Sultan Riau.

Ekoran itu Pulau Batu Putih atau yang lebih dikenali sebagai Pedro Branca di kalangan pedagang terbabit telah dipilih sebagai lokasi binaan dan Temenggong Abdul Rahman telah memberi kebenaran.

Akhirnya rumah api di pulau itu dibina pada tahun 1851 hasil usaha-usaha pedagang yang mengutip tol dan dana yang diperoleh daripada mereka yang menggunakan laluan itu.

Gabenor Negeri-negeri Selat yang tinggal di Singapura pula dilantik sebagai pentadbir bagi mengurus rumah api itu.

Apabila negara mencapai kemerdekaan urusan mentadbir rumah api tersebut terus diserahkan kepada Singapura sehingga sekarang.

Berdasarkan kepada fakta terbabit jelas bahawa ketika pihak Inggeris memutuskan untuk membina rumah api di pulau itu, ia adalah di bawah kedaulatan Johor. Kerajaan Johor hanya memberi kebenaran untuk membina rumah api semata-mata.

Tetapi mungkin disebabkan pihak-pihak tertentu di Malaysia menganggap pulau itu yang hanya terdiri daripada bongkah-bongkah batu, tidak mempunyai apa-apa kepentingan ekonomi maka mereka tidak mengendahkan apa juga tindakan Singapura dalam kerja-kerja `menguruskan' rumah api tersebut.

Pergerakan Pemuda UMNO Johor Bahru menyifatkan tindakan berani Singapura mendirikan struktur bangunan di pulau itu berpunca daripada sikap tidak kisah Malaysia.

Ketuanya, Abu Talib Alias berkata, isu Pulau Batu Putih pernah dibawa oleh pergerakan itu pada tahun 1994, tetapi tidak ada sebarang tindakan susulan daripada kerajaan.


Singapura pula katanya, terus bertindak agresif mendirikan struktur binaan untuk mengukuhkan tuntutannya terhadap pulau tersebut.

``Kita sepatutnya, dari dulu sudah berusaha menyekat tindakan Singapura itu, tetapi walaupun perkara itu telah dibangkitkan, tidak ada sebarang usaha positif dilakukan,'' katanya.

Menurut Abu Talib, ia sama dengan isu air dan isu penambakan oleh negara jiran itu yang mana Malaysia akan melenting apabila semuanya sudah terlewat.

Kini, pendudukan Singapura di pulau tersebut semakin kukuh malah telah dianggap sebagai sebahagian daripada wilayahnya.

Bagi negara jiran itu, penguasaan terhadap Pulau Batu Putih amat penting kerana ia akan memperluaskan kawasan perairannya.

``Kalau orang itu singa, kita juga kena bertindak seperti singa, kita tidak boleh bertindak seperti kucing dalam menghadapi mereka,'' kata Abu Talib.


Bagi nelayan tempatan, kawasan perairan Pulau Batu Putih sudah dianggap sebagai wilayah dalam negara asing.

Pulau itu yang satu ketika dahulu menjadi tempat untuk mereka terutama yang dari kawasan Pengerang dan Teluk Ramunia berlindung jika berlaku ribut kini ia telah menjadi kawasan larangan.

Pulau Batu Putih seolah-olah sudah menjadi sebahagian daripada wilayah Singapura apabila ia `ditadbir' sepenuhnya oleh republik itu walaupun isu tuntutan bertindih akan dibawa ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Malah kawasan hampir keseluruhan permukaan pulau berbatu seluas 0.2 hektar itu telah dipenuhi dengan struktur binaan yang dibina oleh pihak Singapura.

Tinjauan Utusan Malaysia di Pulau Batu Putih mendapati pulau kecil yang terdiri daripada batu tanpa sebatang pokok itu tidak mempunyai sebarang kepentingan dari segi ekonomi.

Ia tidak boleh dimajukan bagi tujuan pelancongan seperti Pulau Sipadan dan Ligitan tetapi ia amat penting bagi tujuan keselamatan kerana kedudukannya yang strategik di perairan antarabangsa serta terletak di laluan masuk utama sama ada untuk ke pelabuhan Johor atau Singapura.

Dengan kata lain, lokasinya adalah strategik untuk mengawasi pergerakan kapal dari Laut China Selatan yang menuju ke Selat Melaka dan sebaliknya.

Selain menara rumah api dan radar, Singapura kini turut membina kuarters dua tingkat serta jeti yang dipercayai untuk kegunaan pasukan marinnya di samping sebuah tempat pendaratan helikopter.

Ketika tinjauan dibuat, tidak terdapat helikopter atau bot peronda marin negara jiran itu, tetapi ketika wartawan dan jurugambar Utusan Malaysia semakin menghampiri pulau tersebut, sebuah bot marin Singapura muncul dan bergerak menuju ke arah bot yang dinaiki oleh wartawan Utusan Malaysia.

Bot marin itu hanya beredar apabila kumpulan wartawan dan jurugambar terbabit kembali ke perairan Malaysia walaupun sebenarnya, perairan di sekitar Pulau Batu Putih itu juga masih lagi hak Malaysia.

Jika berdasarkan kepada sejarah, penyerahan Pulau Singapura kepada Inggeris pada tahun 1824 hanya melibatkan sebuah pulau, laut, selat dan pulau-pulau yang terletak dalam lingkungan 10 batu dari pesisir pantai pulau Singapura.

Pulau Batu Putih yang terletak 20 minit perjalanan dengan bot laju dari Teluk Ramunia adalah milik Malaysia jika berdasarkan kepada sejarah, lokasi dan pemetaan.

Pulau itu hanya terletak lapan batu dari Pengerang dan 40 batu dari timur Singapura.


Sehubungan itu, sebelum terlewat kerajaan perlu melakukan sesuatu supaya masyarakat antarabangsa tidak menganggap ia hak mutlak Singapura.

Sikap acuh tidak acuh terhadap perkembangan di pulau tersebut menyebabkan pihak berkuasa negara jiran itu semakin berani.

Ketua Pemuda UMNO Johor, Ayub Rahmat berkata kerajaan tidak boleh bertindak sambil lewa dalam perkara ini dan hanya membiarkan Singapura bertindak sesuka hati.

Sikap berlengah-lengah hanya akan mengukuhkan lagi pendudukan Singapura di pulau itu.

``Kemudahan yang didirikan oleh Singapura di pulau itu boleh mengukuh alasan negara itu dalam tuntutannya.

``Kerajaan perlu bertindak segera termasuk mengumpul bukti dan membawa perkara ini secepat mungkin ke ICJ,'' tegasnya.

Bagi nelayan, kawasan itu sudah tidak penting kerana perairannya tidak lagi dihuni oleh hidupan laut yang boleh memberikan pulangan lumayan kepada mereka.

Bagaimanapun, seorang nelayan Syed Ahmad Syed Yasin, 67, berkata Pulau Batu Putih tetap penting kepada kedaulatan negara.

Pada mereka, maruah lebih penting daripada segala-galanya dan sesuatu perlu dilakukan supaya pulau yang satu ketika dahulu menjadi milik kita tidak terlepas begitu sahaja - Utusan Malaysia

Pemuda UMNO sifatkan tindakan Singapura sebagai bermain api

KUALA LUMPUR 23 Dis. - Pergerakan Pemuda UMNO menyifatkan tindakan Singapura meneruskan pembangunan di Pulau Batu Putih yang menjadi tuntutan bersama dengan negara ini sebagai bermain api.

Pergerakan tersebut juga menyifatkan ia sebagai satu tindakan yang mencabar kedaulatan Malaysia secara terang-terangan dan mewujudkan ketegangan yang sepatutnya boleh dielakkan.


Naib Ketuanya, Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir berkata, perkara tersebut tidak sepatutnya berlaku kerana kedua-dua negara telah bersetuju membawa isu tuntutan pulau itu ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

``Tindakan Singapura itu satu pencerobohan kerana kita belum tahu lagi pulau itu milik siapa sebenarnya,'' katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Beliau mengulas pendedahan Mingguan Malaysia semalam mengenai tindakan Singapura meneruskan pembinaan di Pulau Batu Putih termasuk membina bangunan dua tingkat dan tempat pendaratan helikopter.

Tindakan itu dilihat sebagai amat kontroversi kerana status pemilikan pulau tersebut masih belum diputuskan secara rasmi dan menjadi rebutan di antara kedua-dua negara.

Tambah Aziz, Singapura sebagai sebuah negara maju sepatutnya menilai sebarang tindakan yang diambil secara mendalam sebelum melakukannya.

``Apakah reaksi negara tersebut sekiranya kita juga mula membuat bangunan di Pulau Batu Putih,'' katanya.

Tindakan tersebut menzahirkan bahawa negara tersebut gemar mewujudkan isu-isu yang mampu mengeruhkan suasana kedua-dua negara.

Tambah beliau, Pergerakan Pemuda juga berharap agar Kementerian Luar akan mengambil tindakan yang sewajarnya mengikut lunas undang-undang yang sedia ada - Utusan Malaysia

UMNO asks Singapore to stop work on Pulau Batu Puteh

KUANTAN Dec 23 - UMNO today urged Singapore to stop all construction work on Pulau Batu Puteh until the question of sovereignty over the island has been decided by the International Court of Justice (ICJ).

UMNO secretary-general Tan Sri Khalil Yaakob said any activity carried out by Singapore on the island may be considered as provocation due to the fact the Malaysian government and UMNO had been patiently protesting against such actions through the diplomatic channels.

"Both sides have agreed to refer the matter for arbitration, so we should cease all activities.

"We urge Singapore to immediately stop all activities on the island until the matter had been decided by the international court," he told reporters after attending a Hari Raya gathering with staff of the Information Ministry, heads of department and community leaders here.

Newspapers reported yesterday that Singapore was continuing with construction work on Pulau Batu Puteh, including work on a two-storey building and a helicopter landing area despite the dispute between Malaysia and Singapore over ownership of the atoll has yet to be settled.

Even as efforts are being made to refer the dispute to the ICJ, Singapore is treating the island as its own by deploying a marine patrol unit there.

The issue of overlapping claims to Pulau Batu Puteh arose after Singapore started disputing Malaysia's sovereignty over the island.

Khalil, who is Information Minister, said UMNO had made various protests to Singapore on the matter but without much success, and might think of other measures to take.

What was needed was to gather evidence, including photographs of the place then and now, to show that Singapore had been conducting activities on the island, he said.

"This, from my point of interpretation, is breach of ethics and norms by Singapore on matters being referred for arbitration," he added.

Aktiviti Singapura di Pulau Batu Putih dianggap provokasi

KUANTAN 23 Dis. - Tindakan Singapura menjalankan aktiviti di Pulau Batu Putih yang kini dalam proses untuk dibawa ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) merupakan satu provokasi terhadap kesabaran Malaysia.

Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Khalil Yaakob berkata, Singapura bukan sahaja bersikap degil tetapi juga cuba membangkitkan kemarahan Malaysia dengan tindakan itu.

``Sepatutnya mereka menghentikan segala aktiviti di pulau berkenaan sehingga proses timbang tara selesai dilakukan oleh ICJ,'' katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau ditemui pada majlis perjumpaan dengan kakitangan Jabatan Penerangan Pahang dan pemimpin masyarakat serta majlis sambutan Aidilfitri.

Khalil mengulas mengenai bantahan yang akan dikemukakan oleh kerajaan kepada Singapura kerana masih meneruskan kerja-kerja pembinaan di Pulau Batu Putih.

Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar semalam berkata, tindakan republik itu tidak menghormati amalan biasa yang perlu dipatuhi oleh pihak yang menuntut wilayah yang dipertikaikan.

Khalil berkata, tindakan Singapura itu juga sesuatu yang melanggar etika dan merupakan satu perkembangan yang tidak sihat.

Justeru, beliau berkata, sewajarnya bantahan itu dibuat kepada Singapura dan seterusnya menghalang sebarang aktiviti dijalankan di pulau berkenaan.

``Memang kita sudah banyak kali mengemukakan bantahan dan nampaknya Singapura kurang memberi perhatian dan tidak mengendahkan pandangan Malaysia,'' katanya.

Menurut Khalil, Malaysia sudah membuat pelbagai usaha menggunakan saluran diplomasi, namun Singapura tetap meneruskan aktiviti di pulau itu - Utusan Malaysia

BBC akan hantar bantahan kepada Singapura

KUALA LUMPUR 23 Dis. - Kelab Penyokong Kerajaan (BBC) mendesak Singapura menghentikan segera segala aktiviti pembinaan di Pulau Batu Putih yang menjadi rebutan kedua-dua negara itu.

Pengerusi BBC, Datuk Ir. Mohd. Zin Mohamad berkata, Singapura perlu menghentikan segera tindakan itu kerana mereka tidak mempunyai hak untuk berbuat demikian.

Beliau berkata,tindakan itu tidak wajar dilakukan kerana kedua-dua negara sedang berusaha menyelesaikan tuntutan bertindih ke atas pulau tersebut menerusi rundingan.

Beliau menegaskan, BBC akan mengemukakan bantahan rasmi kepada pihak Pesuruhjaya Tinggi Singapura di sini.

``Kita juga akan meminta Wisma Putra menyampaikan bantahan kita kepada kerajaan Singapura. Kita minta Singapura menghentikan kerja-kerja haram ini. Mereka tidak mempunyai hak untuk berbuat demikian,'' katanya pada sidang akhbar selepas menghadiri sambutan Hari Raya anjuran BBC di bangunan Parlimen, hari ini.


Beliau mengulas pendirian BBC terhadap tindakan Singapura meneruskan kerja-kerja pembinaan di Pulau Batu Putih termasuk membina sebuah bangunan dua tingkat dan tempat pendaratan helikopter walaupun hak terhadap pulau itu yang menjadi tuntutan bersama dengan Malaysia masih dipertikaikan.

Ketika isu tuntutan itu akan dibawa ke ICJ, Singapura bertindak seolah-olah pulau itu telah menjadi miliknya termasuk menempatkan unit peronda marin secara tetap.

Selain rumah api terdapat kuarters dua tingkat yang asalnya hanya setingkat beberapa tahun lalu untuk pekerja dari republik itu dan menara radar yang dipercayai untuk pengawasan kapal.

Mengulas lanjut Mohd. Zin berkata, kedua-dua negara masih berusaha untuk menyelesaikan pertikaian itu menerusi rundingan.

``Oleh itu, dalam peringkat masih belum diputuskan lagi tidak patut Singapura mendirikan bangunan tetap di pulau itu,'' katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Seri Gading, Datuk Mohamad Aziz turut mendesak kerajaan bertegas dan tidak lagi berlembut dengan helah Singapura.

``Selagi kita tidak bertindak tegas, selagi itulah masalah ini akan berlarutan. Sebenarnya itulah yang dimahukan oleh Singapura,'' katanya.

Pemuda UMNO akan kemuka memorandum

KUALA LUMPUR 23 Dis. - Pergerakan Pemuda UMNO akan turut mengemukakan memorandum bantahan kepada Kerajaan Singapura ekoran tindakan republik itu meneruskan kerja-kerja pembinaan di Pulau Batu Putih yang merupakan wilayah yang dipertikaikan.

Pengerusi Biro Antarabangsa Pemuda UMNO, Dr. Shamsul Anwar Sulaiman berkata, beliau sendiri akan mengetuai rombongan ke Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Singapura pada pukul 10 pagi esok bagi menyerahkan memorandum tersebut.

Ia katanya, antara lain mendesak republik tersebut agar menghormati negara jiran dan jangan sekali-kali menduduki Pulau Batu Putih sehingga kes perebutan hak ke atas pulau itu diselesaikan oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Shamsul Anwar yang dihubungi hari ini berkata, beliau yakin ramai lagi aktivis akan turut sama mengiringinya sebagai tanda sokongan mereka.

Memorandum itu, katanya, membantah tindakan Singapura meneruskan kerja-kerja pembinaan di Pulau Batu Putih termasuk membina sebuah bangunan dua tingkat dan tempat pendaratan helikopter walaupun hak terhadap pulau itu yang menjadi tuntutan bersama dengan Malaysia masih dipertikaikan.

Ketika isu tuntutan itu akan dibawa ke ICJ, Singapura bertindak seolah-olah pulau itu telah menjadi miliknya termasuk menempatkan unit peronda marin secara tetap.

Selain rumah api, terdapat kuarters dua tingkat yang asalnya hanya setingkat beberapa tahun lalu untuk pekerja dari republik itu dan menara radar yang dipercayai untuk mengawasi kapal.

Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar dalam kenyataannya kepada Utusan Malaysia semalam berkata Malaysia kan menghantar bantahan kepada Singapura kerana meneruskan pembinaan di pulau itu.

Katanya, bantahan itu penting bagi menunjukkan pendirian Malaysia yang tidak bersetuju dengan tindakan Singapura seolah-olah pulau tersebut menjadi milik mereka sedangkan kes tersebut masih dalam proses untuk dibawa ke ICJ.

Sementara itu, Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) dalam satu kenyataannya hari ini menyifatkan tindakan Singapura menduduki Pulau Batu Putih seolah-olah ia milik mereka sebagai satu keangkuhan dan niat jahat yang tidak boleh diterima oleh rakyat Malaysia.

Setiausaha Agung Kebangsaannya, Amir Amsaa Alla Pitchay berkata, Singapura seharusnya menghormati Malaysia kerana telah memberi peluang kepadanya untuk mengendalikan rumah api bukan bertujuan merampas pulau itu dengan membina bangunan sesuka hati tanpa mempedulikan negara jiran.

``Tindakan angkuh Singapura untuk mengambil pulau itu seperti hak mereka dengan membina bangunan bagaikan satu cabaran kepada negara kita,'' tegas beliau.

Dengan itu, tambah beliau, Kimma membantah sekeras-kerasnya pembinaan bangunan oleh kerajaan Singapura di pulau berkenaan - Utusan Malaysia

Pulau Batu Puteh: Singapore urged to stop all construction works

KUALA LUMPUR Dec 23 - Singapore should stop all existing construction works on Pulau Batu Puteh, pending settlement on the outstanding issue of its ownership between the two countries, the Government Backbenchers Club (BBC) said today.

"The Singapore government should not erect structure on the island because it has no absolute rights to it as yet," BBC chairman Datuk Mohd Zin Mohamed told reporters after a Hari Raya get-together with the staff of Parliament here.

Singapore, it was reported, has started building a two-storey building and a helicopter landing pad on the island, which is located 13 km from Pengarang in Johor and 40 km from the east coast of the island republic.

Mohd Zin said the BBC strongly objected to the move by Singapore and would deliver a protest note to its high commission here.

He said all construction activities on the island should cease as Singapore and Malaysia had agreed that the dispute be resolved the International Court of Justice (ICJ) at the Hague.

The Kongres India Muslim Malaysia (Kimma), in protesting the move, viewed Singapore's action as an attempt to seize the island from Malaysia.

"Singapore should respect Malaysia's decision in allowing it to manage the island's lighthouse and not to act as though wanting to seize the island by erecting any structure it likes," it said in a statement issued here.

The lighthouse was built during the British era.

Kimma added that Singapore's action is a challenge to Malaysia.