Friday, May 23, 2008

Rais sifatkan keputusan ICJ sebagai kemenangan bersama

KUALA LUMPUR: Menteri Luar, Datuk Seri Dr Rais Yatim menyifatkan keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) bahawa Pulau Batu Puteh adalah milik Singapura dan Terumbu Karang Tengah milik Malaysia, sebagai satu kemenangan bersama.
Bercakap kepada pemberita di luar mahkamah di the Hague, Belanda, Rais berkata, walaupun kedaulatan Pulau Batu Puteh berpihak kepada republik itu, namun penting juga dilihat bahawa kedaulatan Terumbu Karang Tengah, yang dikenali sebagai Middle Rocks, diberi kepada Malaysia.

"Keputusan pada pagi ini (waktu Belanda) adalah memberi kemenangan kepada kedua-dua pihak...pada satu peringkat mahkamah ICJ memutus mengikut fakta sejarah dan perundangan antarabangsa serta menimbulkan kesan-kesan pentadbiran dan hal lain berkaitan tuntutan (Pulau) Batu Puteh.

"Mahkamah memutuskan untuk memberi kedaulatan kepada republik Singapura, tapi pada masa yang sama...ini penting...Pulau Middle Rocks adalah diberi milik kedaulatan kepada Malaysia. Dan ini merupakan satu kemenangan kepada Malaysia jua," katanya.

Mengenai Terumbu Karang Selatan yang juga dikenali South Ledge, Rais berkata, mahkamah menentukan bahawa kedaulatannya tertakluk kepada persempadanan perairan yang dimiliki oleh sesebuah negara.

"Ia mungkin nanti merupakan satu isu yang harus disusul bersama oleh Singapura dan Malaysia menentukan tahap serta status kedaulatan kepulauan berkenaan," katanya.

Rais berkata kedua-dua pihak sedang mengkaji alasan yang diberi oleh mahkamah berkaitan keputusan yang diumumkan hari ini.

"Jadi kesimpulannya pada pagi ini dalam keadaan win-win situation inilah kita dapat menentukan kedaulatan atas kedua-dua tuntutan berkenaan," katanya.

Beliau berkata susulan keputusan ini, kedua-dua pihak akan mewujudkan jawatankuasa dan perkara selanjutnya akan diumumkan melalui jawatankuasa berkenaan.

Katanya, berkata alasan yang diberikan oleh ICJ yang memberi kedaulatan Pulau Batu Puteh kepada Singapura adalah berdasarkan fakta bahawa sejak 1850-1953, Malaysia tidak ada bukti menjalankan apa-apa kegiatan atau yang boleh diterima sebagai bukti kedaulatan sama ada pendudukan, pemerintahan mahupun penyeliaan atas Pulau Batu Puteh.

"Mahkamah juga menegaskan bahawa peta yang tertera dan diperbuat oleh Malaysia itu sesungguhnya mencerminkan juga apa-apa hal yang bersabit tuntutan Singapura.

"Oleh kerana pulau itu dan juga rumah api yang diletakkan di situ sebagai rumah api Horsburgh adalah milik Singapura," katanya.

Rais berkata surat pegawai yang mewakili Setiausaha Kerajaan Negeri Johor pada 1953 dianggap mahkamah sebagai bukti menyerahkan kuasa dan kedaulatan pulau itu. "Tuntutan lain yang diperbuat Singapura (juga) meyakinkan mahkamah bahawa Pulau Batu Puteh diserahkan kepada Singapura dalam bentuk pengawasan kedaulatan. "Dalam konteks yang agak berlainanlah maka mahkamah menentukan Middle Rocks adalah milik dan kedaulatan pada Malaysia," katanya - Bernama

Muhyiddin minta rakyat terima keputusan ICJ

KUALA LUMPUR: Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta rakyat menerima penghakiman Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) hari ini yang memutuskan Pulau Batu Puteh adalah milik Singapura.

Beliau berkata walaupun keputusan itu sesuatu yang mengecewakan tetapi ia harus diterima.

"Saya agak kecewa dengan keputusan yang dibuat oleh ICJ mengenai Pulau Batu Puteh yang tidak menyebelahi Malaysia.

"Sebagai rakyat Johor, saya sedih kerana walau apa asas undang-undang antarabangsa yang digunakan oleh ICJ, dari segi nilai sejarah, kedaulatan dan moralnya kita sudah kehilangan sebahagian daripada wilayah kita,” katanya di sini hari ini sejurus selepas ICJ membuat keputusan itu.

ICJ yang bersidang di The Hague, Belanda melalui pengundian 12-4 yang berpihak kepada Singapura menetapkan bahawa negara jiran itu mempunyai hak kedaulatan terhadap Pulau Batu Puteh, manakala Malaysia pula melalui pengundian 15-1 diberikan hak kedaulatan terhadap Terumbu Karang Tengah — Bernama

Pulau Batu Puteh sah milik Singapura

KUALA LUMPUR: Pulau Batu Puteh yang menjadi pertikaian antara Malaysia dan Singapura selama 28 tahun hari ini kini disahkan milik Singapura selepas ia diputuskan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, Belanda.

Keputusan ICJ itu akan disampaikan oleh Naib Presiden Mahkamah itu, Hakim Awn Shawkat Al Khasawneh yang juga Pemangku Presiden, tepat jam 5.50 petang.

Keputusan itu disiarkan secara langsung oleh RTM1, mulai kira jam 4 petang ini.

Pulau Batu Puteh atau Pedra Branca (bahasa Portugal untuk "Batu Putih") adalah sebuah pulau tunggul sebesar dua padang bola sepak, yang terletak di luar pantai tenggara Pengerang, Johor, Malaysia.

Luasnya 0.2 hektar, berbatu-batu dan kira-kira 12.8 km dari Pengerang dan 64 km ke timur Singapura dan hanya 20 minit dengan bot laju dari Teluk Ramunia, Pengerang, Johor.

Pertikaian kedaulatan pulau itu antara isu kedua-dua negara yang berlarutan hampir 28 tahun.

Singapura mendakwa Pulau Batu Puteh miliknya selepas pemetaan wilayah dibuat Malaysia pada 1979.

Pada 24 Julai 2003, Malaysia dan Singapura secara bersama memulakan proses perundangan bagi menyelesaikan tuntutan Singapura melalui penyampaian secara rasmi kepada ICJ - Berita Harian

Latest Upadate - 23 May 2008

LATEST!:
Singapore gets Pulau Batu Puteh while Malaysia given Middle Rocks
- Bernama

THE HAGUE, Fri: The International Court of Justice here today ruled Singapore has sovereignty over Pulau Batu Puteh while Malaysia owns Middle Rocks, and South Ledge belongs to the state in whose territorial waters it is located.

The judgment brought to a close a 28-year-old territorial dispute between Malaysia and Singapore over the island which Singapore called Pedra Branca, Middle Rocks and South Ledge.

Pulau Batu Puteh is located 7.7 nautical miles off the coast of Johor's Tanjung Penyusuh. Both countries have pledged to abide by the decision of the ICJ, the principal judicial organ of the United Nations, whose decision is final and not subject to appeal.

Malaysia and Singapore have also repeatedly emphasised that whatever decision handed down by the ICJ, would not strain ties between the two neighbours.

The judgment was delivered by ICJ Vice-President Shawkat Al-Khasawneh, who was the Acting President in the case, at 10am Netherlands time and ended reading out the verdict five minutes before noon.

Shawkat and 15 other judges had heard oral submissions by both countries from Nov 6-23 last year.

Malaysian Foreign Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim regarded the judgment as a "win-win" situation and stated that the status quo remained although Singapore had sovereignty over Pulau Batu Puteh and Malaysia over Middle Rocks.

The delivery of the judgment was televised live by RTM from The Hague, Netherlands, from 10am (4pm in Malaysia) - NST

ICJ masih bersidang tentukan pemilik Pulau Batu Puteh

KUALA LUMPUR: Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, Belanda ketika ini masih bersidang bagi membuat keputusan pemilik sah Pulau Batu Puteh yang menjadi pertikaian antara Malaysia dan Singapura selama 28 tahun.

Naib Presiden mahkamah itu, Hakim Awn Shawkat Al Khasawneh yang juga Pemangku Presiden, masih membaca fakta kes dan persidangan itu kini disiarkan secara langsung oleh RTM1, mulai jam 4 petang tadi.

Keputusan negara pemilik sah pulau itu dijangka dibuat dalam beberapa minit lagi.

Pulau Batu Puteh atau Pedra Branca (bahasa Portugal untuk "Batu Putih") adalah sebuah pulau tunggul sebesar dua padang bola sepak, yang terletak di luar pantai tenggara Pengerang, Johor, Malaysia.

Luasnya 0.2 hektar, berbatu-batu dan kira-kira 12.8 km dari Pengerang dan 64 km ke timur Singapura dan hanya 20 minit dengan bot laju dari Teluk Ramunia, Pengerang, Johor.

Pertikaian kedaulatan pulau itu antara isu kedua-dua negara sudah berlarutan hampir 28 tahun.

Singapura mendakwa Pulau Batu Puteh miliknya selepas pemetaan wilayah dibuat Malaysia pada 1979.

Pada 24 Julai 2003, Malaysia dan Singapura secara bersama memulakan proses perundangan bagi menyelesaikan tuntutan Singapura melalui penyampaian secara rasmi kepada ICJ - Berita Harian

Hak Batu Puteh ditentu hari ini

Oleh Khirul Bahri Basaruddin di The Haque, Belanda

Kekuatan 14 hujah perkuat tuntutan: Dr Rais
MALAYSIA akan mempertahankan kedaulatan setiap inci kawasan miliknya walaupun saiznya sekecil setengah padang bola sepak seperti dalam kes Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan yang akan ditentukan pemiliknya oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), di sini hari ini.

Menteri Luar, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata Malaysia mengambil keputusan merujuk kes yang menjadi pertikaian dengan Singapura kira-kira 30 tahun itu ke ICJ untuk mencari penyelesaian negara yang mempunyai hak kedaulatan pulau berkenaan.

"Orang hairan kenapa kita berebut kawasan batu yang saiznya sebesar setengah padang bola sepak. Bagi saya batu itu adalah sebahagian daripada Malaysia dan kita perlu mendapatkan kepastian pemilik sah kawasan itu.

"Oleh itu, melalui pentadbiran dan kemampuan undang-undang, kedaulatan kawasan batu itu milik Johor serta Malaysia, " katanya dalam pertemuan dengan media Malaysia di sini semalam.

Dr Rais mengetuai delegasi Malaysia mendengar keputusan 14 hakim tetap dan dua hakim ad-hoc ICJ untuk memutuskan kedaulatan kawasan itu.

FAKTA: Tuntutan Pulau Batu Puteh

Jika keputusan berpihak kepada Malaysia

 • Kedaulatan negara dikembalikan dan terpelihara kerana berjaya menuntut kembali hak yang digunakan oleh penjajah tanpa izin sejak 1840-an.


 • Malaysia akan mempunyai kawasan laut yang luas dengan tambahan keluasan sejauh 200 nautika diukur dari Pulau Batu Puteh.


 • Menguasai seluruh hasil bumi dalam kawasan sempadan iaitu gas dan petroleum sekitar perairan kawasan itu.


 • Laluan laut ke laut China Selatan akan terbuka dan memberikan kebebasan perjalanan laut oleh kapal daripada Malaysia tanpa membabitkan keizinan diplomatik oleh negara luar jika menggunakan laluan itu.


 • Meningkatkan pertahanan negara berbanding jika pulau itu dikuasai Singapura. Mengelakkan daripada kawasan sebelah tenggara Johor daripada dikuasai oleh kuasa asing bagi mengelakkan sebarang ancaman luar.


 • Menguasai laluan kapal perdagangan paling sibuk di dunia dengan anggaran lebih 45,000 kapal dagang dari Eropah, Asia Tengah dan Asia Timur.


 • Memperoleh kembali kawasan sumber hasil laut yang lumayan khususnya untuk nelayan dari Pengerang, Johor. Kawasan itu dipercayai kaya dengan sumber ikan dan udang kara kerana kehadiran plankton yang banyak di sekitar batu karang.


Jika keputusan berpihak kepada Singapura

 • Singapura akan mempunyai Zon Kawasan Eksklusif Ekonomi (EEZ) sejauh 200 nautika sekitar Pulau Batu Puteh yang sempadannya terlalu hampir dengan perairan Johor. Ia juga akan meluaskan wilayah pentadbiran negara itu.


 • Semua hasil laut dan bumi kawasan itu termasuk ikan, gas dan petroleum yang ditemui dalam kawasan itu akan menjadi milik Singapura.


 • Perjalanan kapal Malaysia keluar ke Laut China Selatan melalui Selat Tebrau akan terhalang oleh wilayah jajahan Singapura sejauh 200 nautika. Ia adalah halangan besar dan menyekat kebebasan pelayaran negara dan semua perjalanan kerana perlu mendapatkan keizinan Singapura untuk ke Laut China Selatan.


 • Malaysia kehilangan peluang meningkatkan ekonomi dengan menguasai laluan perairan paling sibuk di dunia iaitu Selat Tebrau dan hujung Selat Melaka untuk menjadi pelabuhan yang mampu mendatangkan sumber ekonomi seperti Singapura yang mengenakan bayaran untuk setiap perkhidmatan radar oleh kapal dagang yang menggunakan laluan itu.


 • Ruang udara di Pulau Batu Puteh akan terbuka kepada Singapura untuk dilalui. Malaysia memerlukan keizinan diplomatik untuk melalui ruang udara Pulau Batu Puteh dan pesawat negara terpaksa melalui jalan lain dan pusingan yang jauh tanpa melalui ruang udara Pulau Batu Puteh.
- Berita Harian

Long wait for verdict on island

By Gladys Tay

JOHOR BARU: Fishermen in Pengerang are keeping their fingers crossed that the Pulau Batu Puteh verdict will be in Malaysia's favour.

The 1,500-strong fishing community cannot curb their impatience to return to the sea there, which is abundant with marine life.

They have been prevented from fishing in the area for the past 20 years due to Malaysia and Singapore's overlapping claims on the island.

Pengerang Fishermen's Association chairman Abu Bakar Mohamad said if the verdict goes Malaysia's way, the fishermen's livelihood would be uplifted.

“The area has remained untouched for many years and the amount of marine life available there is significant,” he said, adding that the waters off the island were rich in mackerel, pomfret and grouper fish.

Abu Bakar said that with the increased number of members, a larger zone was needed to support increasing demand for seafood.

He said fishermen who encroached near the island in the past were chased away by the Singapore marine police stationed there.

“We will be following the International Court of Justice's decision closely,” he added.

It is learnt that the Johor Fisheries Department advised fishermen during a briefing yesterday that they should accept whatever verdict calmly.

RTM will telecast live the ICJ's decision from The Hague at 4pm - The Star

Batu Puteh kembali kepada pemilik

Oleh Khirul Bahri Basaruddin

Menjelang keputusan ICJ berhubung hak milik dan kedaulatan Pulau Batu Puteh, hari ini

Pertikaian lebih 30 tahun antara Malaysia, Singapura sampai penghujung

MENANG atau kalah. Itulah hakikat yang perlu diterima oleh sesebuah negara apabila bersetuju merujuk pertikaian mereka ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) bagi mencari jalan penyelesaian. Keputusan mahkamah yang menjadi organ undang-undang Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu adalah muktamad dan tidak boleh dirayu lagi.

Malaysia dan Singapura melalui Perjanjian Khas 2003 bersetuju merujuk berhubung pertikaian kedaulatan Pulau Batu Puteh, terletak kira-kira 7.7 batu nautika dari Malaysia dan 25.5 batu nautika dari Singapura kepada ICJ untuk membuat keputusan pertikaian hampir 30 tahun itu.

Berdasarkan latar belakang pertikaian itu, ia bermula pada 14 Februari 1980 apabila Singapura pertama kali membuat tuntutan ke atas Pulau Batu Puteh melalui Nota Diplomatik membantah terhadap keputusan Malaysia memasukkan pulau itu sebagai sebahagian daripada pulau milik Malaysia dalam peta Malaysia yang diterbitkan pada 1979.

Pada masa itu, tidak timbul tuntutan Singapura ke atas Batuan Tengah dan Tubir Selatan atas alasan yang kita tidak ketahui, tetapi dalam perbincangan dua hala pertama pada Februari 1993, negara itu membangkitkan soal tuntutan ke atas kedua-dua bentuk muka bumi berkenaan secara jelas berbeza daripada Pulau Batu Puteh.

Batuan Tengah dan Tubir Selatan secara geologi bersambung dengan Pulau Batu Puteh. Batuan Tengah dipisahkan dari Pulau Batu Puteh oleh saluran 0.6 batu lebar, manakala Tubir Selatan kira-kira 2.1 batu dari pulau berkenaan.

Malah, Singapura tidak menunjukkan ada menjalankan kegiatan di Batuan Tengah dan Tubir Selatan bagi membolehkan tuntutan dibuat sebelum rundingan dijalankan pada 1993. Kedua-dua bentuk muka bumi itu di bawah kedaulatan Johor kerana Batuan Tengah dan Tubir Selatan sejak dulu lagi sebahagian pulau, pulau kecil dan bentuk muka bumi di sebelah utara Selat Singapura yang kedaulatannya dikuasai Johor.

Pada September 1994, Malaysia dan Singapura bersetuju untuk merujuk pertikaian itu kepada ICJ dan pada Februari 2003, kedua-dua negara itu menandatangani perjanjian khas bagi mendapat keputusan muktamad daripada mahkamah dunia itu.

Melalui perjanjian khas itu, Malaysia dan Singapura mengemukakan memorial atau dokumen kes dan Memorial Balasan masing-masing pada 25 Mac 2004 dan 25 Januari 2005. Kedua-dua negara juga mengemukakan jawapan masing-masing pada November 2005.

Mahkamah memulakan prosiding lisan pada 6 hingga 23 November tahun lalu di hadapan 14 panel hakim tetap dan dua hakim ad-hoc ICJ yang dipengerusikan oleh Naib Presiden ICJ, Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh.

Namun, hari ini adalah tarikh keramat bagi kedua-dua negara apabila barisan 16 panel hakim ICJ membuat keputusan mengisytiharkan kedaulatan Pulau Batu Puteh serta muka bumi berdekatan, Batuan Tengah dan Tubir Selatan milik kekal salah satu daripada negara anggota Asean itu.

Sebaik saja mahkamah membuat keputusannya, Malaysia dan Singapura terpaksa menerima keputusan itu sebagai negara 'pemenang' dan 'kalah' di persada undang-undang antarabangsa yang menjadi pentas untuk kedua-dua negara mencari jalan penyelesaian, sekali gus meneruskan perancangan yang dibuat di kawasan yang menjadi pertikaian itu.

Bagi Malaysia, keputusan membawa kes itu ke mahkamah adalah satu 'kemenangan moral' kerana sejak kira-kira 150 tahun Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan itu berada di bawah penguasaan Singapura yang mengambil alih pentadbiran Rumah Api Horsburgh di Pulau Batu Puteh daripada penjajah British, selepas negara itu menjadi sebuah republik pada 1963.

Atas kebijaksanaan pasukan perunding dari Kementerian Luar yang bermula daripada bekas Ketua Setiausaha Kementerian Luar, Tan Sri Abdul Kadir Mohamad dan Tan Sri Ahmad Fuzi Abdul Razak berjaya membawa pertikaian itu ke meja rundingan, sekali gus mendapat persetujuan kedua-dua kerajaan merujuk pertikaian kepada ICJ.

Apabila kes itu dibawa ke mahkamah, mengikut pengiraan sama ada Malaysia boleh menang atau tidak, secara moralnya kita sudah menang 50 peratus. Alasannya, jika tidak dibawa ke mahkamah sehingga hari ini pulau yang menjadi pertikaian itu milik Singapura selama-lamanya.

Kita tidak mungkin mengangkat senjata untuk mengambil semula pulau itu, bukan kerana kita tidak mempunyai kekuatan tetapi Malaysia sejak penubuhan Asean berpegang kepada semangat pertubuhan itu yang menyelesaikan segala pertikaian di meja rundingan atau jalan muktamad melalui mahkamah seperti ICJ atau Tribunal Antarabangsa Mengenai Undang-Undang Laut (Itlos), berhubung kes penambakan laut yang dijalankan Singapura di sekitar Selat Johor.

Apakah peluang Malaysia selepas 50 peratus menang secara moral? Kita berpegang kepada kenyataan Menteri Luar, Datuk Seri Dr Rais Yatim, yang yakin negara ini boleh menang dalam pertikaian itu berdasarkan fakta sejarah dan hujah undang-undang termasuk kes rujukan undang-undang serta dokumen sokongan seperti peta.

Tidak salah kita katakan, pasukan undang-undang yang dianggotai anak tempatan serta peguam antarabangsa berjaya meyakinkan panel hakim dalam prosiding lisan selama tiga minggu kedaulatan Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan adalah hak Malaysia sejak sebelum British melalui Syarikat India Timur (EIC) mendapat kebenaran membina dan mengendali rumah api daripada Kesultanan Johor pada 25 November 1844 .

Hujah yang menyokong kes Malaysia dan menyanggah kes Singapura; Malaysia berjaya membuktikan sebelum 1847, Pulau Batu Puteh menjadi sebahagian wilayah Sultan Johor. Singapura gagal menunjukkan Pulau Batu Puteh terra nullius atau tidak bertuan.

Pulau Batu Puteh bukan terra nullius pada 1847 dan 1851 apabila EIC siap membina rumah api Horsburgh. Singapura menggunakan hujah pihak British menjejak kaki mereka pada 1847 di pulau yang tidak bertuan itu untuk membina rumah api dan 1851, sebagai tarikh operasi rumah api itu bermula.

Bagaimanapun, Malaysia berjaya mematah kes Singapura yang bergantung penuh kepada hujah Pulau Batu Puteh terra nullius tetapi jika ia milik Johor seperti yang dihujahkan Malaysia, kes republik itu musnah.

Singapura bergantung penuh kepada kegiatan yang berlaku antara 1847 dan 1851 dengan alasan pulau itu terbuka untuk diduduki bagi menuntut kedaulatan pulau berkenaan.

Sejarah yang disokong keterangan kukuh membuktikan perjanjian Johor-British dan British-Belanda pada 1824 mengesahkan bahawa Sultan Johor mempunyai hak milik asal dan kemudian Malaysia ke atas Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan.

Berdasarkan beberapa alasan kukuh, kita yakin kemenangan berpihak kepada Malaysia kerana republik itu hanya mengemukakan dua hujah utama iaitu, Pulau Batu Puteh terra nullius atau tidak bertuan dan kedua, menggunakan prinsip effectivit 'es atau pentadbiran berkesan berhubung semua kegiatan yang dijalankan sejak 1951 hingga 1980 membuktikan negara itu mempunyai hak kedaulatan ke atas ketiga-tiga bentuk bumi yang menjadi pertikaian itu.

Dalam prosiding lisan itu, Singapura merujuk kes Malaysia lawan Indonesia (Pulau Sipadan dan Pulau Ligitan), antara lain negara itu mendakwa prinsip kes itu menyokong tuntutan republik berkenaan. Pentadbiran berkesan bermaksud negara yang menduduki kawasan yang menjadi pertikaian itu menjalankan pelbagai kegiatan serta ada memperkenalkan undang-undang tempatan, contohnya dalam kes Pulau Sipadan dan Pulau Ligitan, Malaysia mewartakan Ordinan Pemuliharaan Penyu 1917 dan Peraturan Santuari Burung 1933.

Sehubungan itu, Malaysia cuma perlu membuktikan kepada mahkamah bahawa ia mempunyai hak milik asal ke atas pulau itu dan jika hujah itu diterima, Malaysia tidak perlu mengemukakan sebarang bukti effectivit'es atau pentadbiran berkesan.

Malaysia, berdasarkan beberapa hujah dan alasan adalah pemilik asal Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan sekali gus menolak hujah effectivit'es yang dikemukakan Singapura. Namun, kita tunggu dan lihat keputusan sebenar, hari ini - Berita Harian

Keputusan Batu Puteh dalam siaran langsung RTM1 4 petang ini

KUALA LUMPUR: Radio Televisyen Malaysia (RTM) dijadual menyiarkan secara langsung keputusan pemilikan Pulau Batu Puteh yang menjadi rebutan antara Malaysia dan Singapura oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) dari The Hague, Belanda, jam 4 petang ini.

Siaran langsung menerusi RTM1 itu dijangka berlanjutan sehingga dua jam.

Keputusan itu bukan saja menjadi tumpuan rakyat negara ini, malah masyarakat antarabangsa kerana ia berkaitan dengan kedaulatan negara - Berita Harian