Wednesday, January 01, 2003

Bersedia terima padah - PM

Negara asing diberi amaran jangan berani cabul kebebasan kita

Oleh: Noraini Abdul Razak

KUALA LUMPUR 31 Dis. - Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad membawa mesej tahun baru 2003 yang tegas dengan memberi amaran kepada negara asing untuk bersedia menerima padah jika mereka berani mencabul kebebasan negara ini.

Tanpa menyatakan negara asing tersebut, Perdana Menteri berkata: ``sudah ada negara yang bongkak yang mendakwa mereka berhak untuk mengambil tindakan pre-emptive (pencegahan) dan forward defence (mempertahankan diri dari awal) yang melibatkan negara kita.''

Dalam kata-kata tegas pada perutusannya yang disiarkan oleh RTM ke seluruh negara, beliau berkata:

``Kita berjanji jika ada sesiapa mencabul kebebasan negara kita dengan tindakan pre-emptive atau forward defence mereka akan dapat apa yang disebut oleh Mat Saleh sebagai a bloody nose (padah).

Dr. Mahathir mengingatkan bahawa ketidakadilan dan kebongkakan seperti itulah yang menyebabkan bangsa yang lemah dan kecewa memilih keganasan sebagai cara bertindak balas kerana tiada pilihan lain.

Singapura merupakan antara negara jiran yang dilihat menunjukkan keangkuhan apabila enggan berkompromi menyelesaikan beberapa isu melibatkan Malaysia termasuk yang terbaru melibatkan tuntutan bertindih terhadap Pulau Batu Putih.

Dalam hubungan ini, Perdana Menteri menegaskan, rakyat Malaysia hendaklah menentukan negara ini aman dan tenteram jika ingin mengelak keadaan di sini menjadi sama buruk seperti di lain-lain tempat.

Pihak-pihak di Malaysia yang ingin mengganas, katanya, harus berfikir bahawa negara ini bukan seperti lain-lain negara yang memiliki kerajaan yang gagal dan tidak dapat membangunkan negara, mengatasi kemiskinan dan menggunakan kekerasan untuk mengekalkan kuasa mereka.

Di Malaysia, kata Dr. Mahathir, rakyat boleh menukar kerajaan hanya dengan mengundi, oleh itu apa perlunya keganasan untuk merebut kuasa kerana ia bermakna niat untuk mendirikan kerajaan kuku besi yang membelakangkan hak rakyat.

Sehubungan itu, Perdana Menteri mengingatkan puak pelampau yang tidak sensitif terhadap puak dan kaum lain di negara ini supaya menghentikan tuntutan keterlaluan mereka yang hanya akan menggugat kestabilan negara.

``Ingatlah, keterlaluan hanya mengundang keterlaluan,'' katanya.


Dr. Mahathir berkata, Malaysia sudah diakui dan diiktiraf sebagai negara Islam malah majoriti orang Islam di negara ini berpuas hati dengan keislaman di sini selain mendapat pengiktirafan di kalangan negara Islam yang lain.

Selain itu, Perdana Menteri menggesa rakyat Malaysia supaya yakin dengan kebolehan sendiri dan perancangan serta pendekatan kerajaan dalam menangani masalah serta memajukan negara.

Dr. Mahathir percaya keyakinan tersebut kemungkinan besar boleh menyelamatkan negara daripada bencana yang sedang melanda dunia.

``Namun, kita perlu pupuk budaya kerja dan etika yang sesuai dengan kejayaan,'' katanya.

Menurut Perdana Menteri, terdapat segelintir rakyat Malaysia yang terpengaruh dengan cara berfikir kebaratan sehingga tidak yakin terhadap kemampuan kerajaan menangani masalah negara.

Kumpulan berkenaan, tegas beliau, akan terus berkata walaupun negara berjaya tetapi adalah lebih baik jika mengikut cara ortodoks yang disarankan oleh pakar-pakar dunia.

``Jika tidak, kata mereka, nescaya kita akan runtuh,'' katanya.

Dr. Mahathir berkata, banyak yang sudah dilakukan oleh kerajaan yang pihak asing meramalkan tidak mungkin akan berjaya seperti projek kereta nasional, jambatan Pulau Pinang, lebuh raya Utara-Selatan, lapangan terbang Senai, kawalan modal dan penetapan tukaran Ringgit Malaysia, pembangunan Langkawi, Labuan sebagai pusat kewangan luar pesisir pantai dan bermacam lagi.

Malah, kata beliau, peralihan dari negara pertanian kepada negara industri juga dikatakan tidak mungkin akan berjaya tetapi hakikatnya ialah Malaysia menjayakan hampir semua daripada perancangan dan pendekatan dengan cara sendiri.

Mengenai ekonomi Perdana Menteri berkata, jika tidak ada malapetaka besar seperti peperangan di Iraq, ekonomi dunia akan pulih sedikit dan ekonomi negara mampu mencapai pertumbuhan yang lebih baik dari tahun lepas.

``Tetapi segala-galanya bergantung kepada kita iaitu kerajaan dan rakyat Malaysia.

``Jika kita bijak, kita kekalkan keamanan, urus kewangan kita dengan baik dan bekerja kuat, Insya-Allah kita akan dapat bangunkan negara kita secara berterusan untuk kebahagiaan dan kesejahteraan kita,'' katanya.

Sehubungan itu, Perdana Menteri mengajak rakyat Malaysia berusaha bersungguh-sungguh pada tahun 2003 untuk mengukuhkan ketahanan negara dan terus hidup sebagai bangsa yang bebas dan bermaruah.

Dr. Mahathir turut menyingkap kejadian letupan bom di Bali dan Kenya yang menurut beliau secara umumnya telah diduga kerana tidak ada percubaan bersungguh-sungguh yang dibuat untuk menangani sebab-sebab keganasan yang berlaku.

Katanya, tumpuan kepada peningkatan benteng keselamatan dan ketahanan dengan menggunakan teknologi semata-mata tidak mungkin dapat mengawal keganasan.

``Sebab itu kita berpendapat selagi ada pengganas tidak ada tempat di mana manusia seratus peratus selamat dan secara ikhlas kita berkata kita di Malaysia juga tidak boleh diselamatkan seratus peratus,'' katanya.

Menurut Perdana Menteri, pengganas sebenarnya lebih berjaya daripada harapan mereka, seluruh dunia sekarang hidup dalam ketakutan dan ekonomi dunia merosot dengan teruk.

Katanya, syak wasangka dan hubungan tegang antara negara telah meningkat, pendek kata serangan 11 September 2001 bukan sahaja berkesan terhadap negara sasar tetapi terhadap dunia.

``11 September membawa perubahan pemikiran dan lagak manusia yang tidak boleh dipulih semula seperti sebelumnya,'' katanya.

Dr. Mahathir memberitahu, Malaysia tidak boleh menggoncang dunia tetapi dalam masa yang sama negara juga tidak mampu memperbetulkan dunia.

Tetapi, katanya, Malaysia boleh secara relatif menentukan keselamatan, kemajuan dan kesejahteraan hidup manusia sejagat.

``Mungkin tidak sebaik yang boleh dicapai jika dunia aman dan maju tetapi sedikit sebanyak dapat juga kita tentukan nasib kita lebih baik daripada yang diramalkan oleh orang yang membenci kita,'' katanya - Utusan Malaysia

Kedaulatan negara dipertahan

Meskipun mengambil masa lebih tiga dekad, kejayaan Malaysia pada 17 Disember lalu dalam tuntutan Pulau Sipadan dan Pulau Ligitan telah membolehkan rakyat negara ini mengakhiri tahun 2002 dengan penuh kebanggaan dan rasa megah.

Kini Malaysia memberi tumpuan ke atas tuntutan Pulau Batu Putih di selatan Semenanjung yang menjadi pertikaian antara Kuala Lumpur dan Singapura.

Kontroversi yang menyelubungi tuntutan itu merupakan salah satu isu tersenarai dalam perbincangan dengan republik tersebut. Bagaimanapun satu isu yang menerima liputan meluas tahun ini ialah pertikaian mengenai perjanjian bekalan air antara Malaysia dan Singapura, dengan kedua-dua pihak berbalas tuntutan merentasi tambak.

Dalam pada itu, tindakan Malaysia menghantar pulang pekerja tanpa izin Indonesia dan Filipina juga menjadi tajuk utama dengan keputusan Kuala Lumpur untuk memenjara dan merotan mereka yang ditangkap tanpa sebarang dokumen perjalanan mendapat bantahan pihak tertentu.

Kerajaan Filipina menuduh rakyatnya yang ditahan sebelum dihantar pulang dianiaya oleh pihak berkuasa Malaysia. Tuduhan itu mencapai kemuncak apabila Manila mendakwa seorang gadis berusia 13 tahun dirogol semasa berada dalam depot tahanan sementara di Sabah.

Bagaimanapun ujian DNA kemudian mendapati gadis itu sebenarnya rakyat Malaysia dan dihantar pula ke Kota Kinabalu selepas Hari Raya Aidilfitri.

Di sebalik cabaran dan dugaan itu, kejayaan di The Hague meskipun menjadi panduan dalam tuntutan baru itu, rakyat Malaysia turut mencatatkan pencapaian memberangsangkan di arena antarabangsa selaras dengan slogan Malaysia Boleh.

Selepas berjaya mengharungi cabaran Silk Road 2001, pasukan Petronas Adventure Team menambah koleksi sejarahnya dalam Siberia 2002 apabila menyusur bumi empat negara di benua Asia yang berakhir di Kuala Lumpur semalam. Mereka telah melakukan pengembaraan sejauh kira-kira 12,500 kilometer dengan menempuh seribu satu macam pengalaman suka dan duka, malah yang paling berharga mereka menjadi duta kecil Malaysia.

Ratu Elizabeth pula mengurniakan anugerah Honorary Order of the British Empire (OBE) kepada Datuk Jimmy Choo, seorang warga Malaysia dan pereka bentuk kasut terkemuka di dunia. Alas kaki buatan tangan keluaran Choo menjadi pilihan golongan kaya, jelitawan dan yang terkenal di Eropah dan Amerika Syarikat.

Kerajaan turut memperkenalkan beberapa dasar baru untuk melihat kakitangannya menjalankan tugas dengan lebih produktif dan berkualiti.

Mulai 1 November lalu, kerajaan menguatkuasakan Sistem Saraan Malaysia (SSM) bagi menggantikan Sistem Saraan Baru yang dilaksanakan sejak 1 Januari 1992.

Awal Januari tahun ini kerajaan telah memperkenalkan peraturan mewajibkan semua kakitangan kerajaan dan pelajar institusi pengajian tinggi awam menandatangani surat Akujanji.

Malah kerajaan melakukan beberapa perubahan dasarnya demi memastikan rakyat di negara ini mampu bersaing dengan bangsa lain di seluruh dunia.

Antara dasar yang menjadi isu hangat pada tahun ini ialah pelaksanaan pengajaran bahasa Inggeris dalam mata pelajaran Sains dan Matematik. Selain isu mata pelajaran itu, masalah yang melanda terhadap sekolah agama rakyat mendapat perhatian pemimpin kerajaan apabila sekolah tersebut didapati disalahgunakan untuk tujuan politik.

Bidang kesihatan dan perubatan turut mendapat perhatian. Dua kembar Siam berjaya dipisahkan masing-masing satu pasang di Hospital Kuala Lumpur dan Hospital King Fahad National Guard, Riyadh. Di Riyadh, pembedahan pasangan kembar Siam, Ahmad dan Muhammad Rosli, 4, yang bercantum di bahagian perut dilakukan atas perbelanjaan Putera Mahkota Abdullah Abdul Aziz.

Isu kos rawatan dan perubatan di hospital negara ini turut mendapat perhatian. Nasib malang yang menimpa Sofea Qhairunnisa Ali, 15 bulan, penghidap penyakit hempedu tidak berfungsi sejak berusia 48 hari, merupakan antara kes yang menjadi perhatian ramai tahun ini. Ia membuka mata pelbagai pihak termasuk Kementerian Kesihatan yang kemudiannya menubuhkan tabung khas membantu pesakit kronik yang memerlukan bantuan - Utusan Malaysia

Semoga Singapura tidak tersasul dakwa Malaysia miliknya

Saudara Pengarang,

MEMBACA laporan media mengenai kenyataan Perdana Menteri Singapura, Goh Chok Tong yang menyifatkan tindakan media Malaysia dalam isu Pulau Batu Putih sebagai kebudak-budakan hanya mengundang perasaan menyampah yang semakin membuak-buak.

Nampaknya sikap bertoleransi yang ditunjukkan oleh Malaysia selama ini tidak dihargai oleh pemimpin negara itu. Malah masih bangga diri walaupun kini berhadapan dengan ancaman kemelesetan ekonomi.

Saya melihat Singapura kini sebagai sebuah negara Yahudi yang sering kali mengatakan dirinya sebagai mangsa sedangkan dia yang menjadikan orang atau negara lain mangsa.

Nampaknya Singapura tidak juga mengambil perhatian kepada punca mengapa negara itu sering mendapat bidasan dan kutukan daripada media Malaysia.

Dengan tanah yang terhad nampaknya Singapura begitu terdesak untuk meluaskan kawasan negara itu sehinggakan sanggup mengaku Pulau Batu Putih yang jauhnya berpuluh batu kilometer dari pulau besar Singapura sebagai haknya.

Malaysia yang hanya berjarak berbelas kilometer dari pulau rebutan itu sanggup pula membawa isu ini ke ICJ demi kesepaduan Asean .

Jika tidak kerana seruan pemimpin agar penduduk negara ini tidak bertindak mengikut emosi amarah, saya rasa sudah ramai rakyat Malaysia yang patriotik akan `menyeberang Selat Teberau.'

Harap-harap Singapura tidak akan tersasul mendakwa bahawa Malaysia juga adalah miliknya. - JAMILAH TAIB, Putrajaya.

TUDM terus ronda ruang udara Batu Putih

Oleh: Sharilfuddin Saari


TUDM menerima sebuah pesawat pengangkut yang telah diubah suai oleh Airod Sdn. Bhd. dari jenis Hercules C-130H (M30-06) yang disempurnakan oleh Ahmad Johan dan Suleiman Mahmud di Subang, semalam.

SUBANG 31 Dis. - Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) akan terus mengadakan rondaan di ruang udara di Pulau Batu Putih bagi mencegah pencerobohan pesawat-pesawat dari negara luar terutama dari Singapura.

Panglima TUDM, Jeneral Datuk Seri Suleiman Mahmud berkata, dalam hal ini pihaknya akan mengambil tindakan jika mendapati pesawat negara berkenaan memasuki zon larangan tanpa kebenaran.

Katanya, ini merupakan prosedur biasa yang dilakukan oleh mana-mana negara dalam mendokong kedaulatan ruang udara negara masing-masing.

``Jika mendapati pencerobohan dilakukan kita akan memberikan amaran sebelum tindakan seterusnya seperti menghalau pesawat berkenaan keluar,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis penyerahan pesawat Hercules C-130H (M30-06) di Airod Sdn. Bhd. (Airod) di sini, hari ini.

Suleiman mengulas isu Pulau Batu Putih yang menjadi tuntutan bersama antara Malaysia dan Singapura.

Sebelum ini, akhbar melaporkan mengenai sebuah kapal ronda Polis Marin Malaysia yang melakukan rondaan berhampiran Pulau Batu Putih diusir Polis Pengawal Pantai Singapura kerana didakwa menceroboh perairan republik itu.

Dalam pada itu, C-130H (M30-06) menjalani kerja-kerja pengubahsuaian dan pemanjangan pesawat bagi meningkatkan lagi kemampuan kapasiti muatan kargo pesawat tersebut.

Pesawat tersebut telah diserahkan kepada Airod pada Mac lalu serentak dengan pemeriksaan berkala pada setiap 24 tahun sekali.

Suleiman berkata, semua kerja pemanjangan dilakukan tanpa bantuan tenaga pakar dari luar sama ada dari segi tenaga kerja atau kawal selia.

Katanya, negara juga dapat menjimatkan kos sebanyak RM16 juta jika kerja-kerja pemanjangan dilakukan di luar negara seperti Amerika Syarikat (AS).

``Empat ujian penerbangan telah dilakukan dan didapati pesawat ini lulus serta menepati parameter yang dijangka.

``Ia juga mendapat pengiktirafan daripada Lockheed Martin dari AS, sebuah syarikat pemeriksa pembuat pesawat,'' katanya.

Katanya, TUDM juga berhasrat untuk meningkatkan lagi sistem avionik bagi 14 buah pesawat Hercules yang lain dan sistem pertahanan pesawat miliknya di masa hadapan.

``Ia akan dilakukan jika kerajaan mempunyai sumber kewangan mencukupi namun tidak membabitkan kos yang tinggi,'' katanya.

Sebelum ini, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, TUDM akan membelanjakan RM70 juta untuk memanjangkan dua buah pesawat pengangkut C-130H miliknya mulai September tahun 2000.

Kedua-dua pesawat berkenaan dipanjangkan sebanyak 2.5 meter di bahagian hadapan dan dua meter di bahagian belakang.

Dengan kerja-kerja pemanjangan itu, kedua-dua pesawat tersebut dijangka dapat meningkatkan keupayaan mengangkut sebanyak 20 tan.

Sementara itu, Presiden Airod, Tan Sri Ahmad Johan berkata, kejayaan mengubahsuai pesawat C-130H (M30-06) ini membuktikan kemampuan anak-anak tempatan dalam melakukan kerja-kerja rumit bidang aeroangkasa.

Beliau memberitahu, pada masa ini, Airod telah pun mendapat pengiktirafan antarabangsa sebagai sebuah pusat membaik-pulih dan memanjangkan pesawat C-130H.

``Selain itu, Airod juga mendapat pengiktirafan pusat penyelenggaraan gear mendarat dan pusat pengubahsuaian tangki,'' katanya.

Beliau berkata, pihaknya juga berharap Airod akan menjadi sebuah pusat menaiktaraf sistem avionik pesawat Hercules antarabangsa di masa hadapan - Utusan Malaysia

Malaysia-Singapore air incursions not critical

KUALA LUMPUR Dec 31 - Accidental incursions by aircraft of the Singapore and Malaysian air forces have not reached a critical level that requires interception, Malaysian Air Force Chief Datuk Seri Suleiman Mahmud said today.

He said there had been instances of Singapore aircraft entering Malaysian airspace and vice versa but they were only given warnings.

"We have never scrambled our airplanes and Singapore has also not reached the extent where they intercept our aircraft. Normally both parties give early warning via radio only," he told reporters after taking delivery of a C-130 (stretched version) aircraft from Airod in Subang, near here.

He said this when asked to comment on Singapore's recent action in stopping a Malaysian marine police patrol boat from approaching Pulau Batu Putih, which the two countries have laid claim to.

Earlier, in his speech, he called on the Defence Ministry to equip all transport planes and helicopters of the Royal Malaysian Air Force (RMAF) with a self-defence system.

He told reporters later that without such a system, the RMAF's transport aircraft could easily be shot down.

He said the RMAF realised the importance of the systeme when flying over the conflict area in Bosnia several years ago.

Malaysia had 14 transport aircraft but none of them was equipped with a minimal self-defence system, he said.

He was referring to the armour to protect the pilot and fuel tank from machine gunfire, radar for early warning of attacks by guided missiles and the "Chaff" system (a decoy in the form of a sunburst to confuse the enemy's guided missile which targets heat sources).

The C-130 aircraft which he took delivery of today has been stretched to accommodate more cargo - Utusan Malaysia

Zam sifatkan media massa Singapura macam `robot'

KUALA LUMPUR 31 Dis. - Timbalan Menteri Penerangan, Datuk Zainuddin Maidin (Zam) menyifatkan media massa di Singapura sebagai `robot' kerana hanya mengikut kehendak kerajaan mereka tanpa memikirkan kehendak rakyat sendiri.

Beliau berkata, berbanding di negara ini, media massa bebas membincangkan isu yang menyentuh dasar kerajaan dan juga antarabangsa.

Tambahnya, kematangan dan keberanian yang ditunjukkan oleh media massa di negara ini lebih baik berbanding media di Singapura yang mengikut kemahuan kerajaannya.

``Saya percaya bahawa rakyat Singapura boleh membezakan laporan yang disiarkan oleh media massa di negara itu berbanding di Malaysia.

``Ini kerana kebanyakan laporan yang disiarkan oleh akhbar di Malaysia banyak menunjukkan kebebasan dalam sesuatu isu termasuk mengkritik kerajaan dan tidak terkongkong oleh mana-mana negara luar,'' katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas kenyataan Perdana Menteri Singapura, Goh Chok Tong yang menggesa rakyatnya supaya tidak menghiraukan kerenah kebudak-budakan yang ditunjukkan oleh media Malaysia berhubung pertikaian mengenai Pulau Batu Putih.

Zainuddin berkata, kenyataan Chok Tong tersebut jelas membuktikan bahawa media di negara itu dikawal oleh kerajaannya.

Beliau memberitahu, kebanyakan isu yang dilaporkan oleh media di negara ini lebih cepat berbanding Singapura yang perlu mengikut kemahuan kerajaannya sebelum ia disiarkan.

``Kalau media massa di negara ini dikatakan kebudak-budakan mengapa kebanyakan laporan yang disiarkan oleh wartawan tempatan lebih terkini dan berjaya menyelesaikan beberapa isu dalaman negara termasuk di peringkat antarabangsa,'' tegasnya.

Sementara itu, persatuan wartawan di Malaysia menyifatkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Chok Tong sebagai tidak wajar kerana media di sini melaporkan berita berasaskan fakta dan kebenaran.

Presiden Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJ), Norila Mohd. Daud berkata, media massa mempunyai hak untuk berbuat demikian mengikut etika kewartawanan yang sedia ada.

``Kita ada kebebasan untuk buat sesuatu isu dan mereka perlu menghormati media di sini,'' katanya ketika dihubungi di sini.

Beliau berkata, Chok Tong seolah-olah cuba mengalih pandangan rakyatnya daripada mengetahui isu sebenar dengan menuduh laporan media Malaysia sebagai kebudak-budakan.

Norila berkata, kenyataan Chok Tong itu juga bertujuan untuk menggambarkan seolah-olah media di sini tidak profesional dan terlalu emosional berhubung sesuatu isu terutamanya melibatkan kedua-dua negara.

``Singapura mahu rakyatnya menganggap isu Pulau Batu Putih sebagai tidak serius sedangkan ia penting bagi negara kita,'' katanya.

Sementara itu, Ketua Satu Persatuan Wartawan Wanita Malaysia, Rohani Pa'wan Chik berkata, beliau kesal kerana kenyataan Chok Tong itu hanya mengeruhkan hubungan kedua-dua pihak.

``Sebelum ini media Malaysia sudah banyak bertolak ansur dalam melaporkan isu-isu yang diketengahkan oleh kerajaan,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berharap Perdana Menteri Singapura itu akan berhati-hati ketika membuat sebarang kenyataan berhubung laporan media di Malaysia.

Ini kerana, katanya, etika kewartawanan sendiri menuntut akhbar melaporkan berita yang benar-benar tepat.

``Kami berharap tiada lagi kenyataan sebegini yang boleh mencemarkan hak pengamal-pengamal media di sini sama ada media cetak atau elektronik,'' katanya - Utusan Malaysia