Saturday, May 24, 2008

Utusan Malaysia 24 May 2008

Tragedi buat sebuah negara yang ber'daulat:Jangan biarkan kesilapan BODOH ini berulang kembali - Katakan TIDAK kepada WPI, Say NO TO WPI.

Batu Puteh hak S'pura

Daripada Khirul Bahri Basaruddin di The Haque, Belanda

Penghakiman setebal 81 halaman putuskan Batuan Tengah milik Malaysia
THE HAQUE: Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) semalam memutuskan Singapura mempunyai hak ke atas Pulau Batu Puteh, manakala Batuan Tengah yang terletak tidak sampai satu kilometer dari pulau itu milik Malaysia.

Bagaimanapun, ICJ memutuskan hak milik Tubir Selatan, kira-kira empat kilometer dari Pulau Batu Puteh, akan ditentukan mengikut persempadanan perairan negara yang menguasainya.

Penghakiman setebal 81 halaman itu yang dibacakan oleh Naib Presiden ICJ, Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh, selama kira-kira sejam 45 minit mulai 10 pagi itu, (4 petang waktu Malaysia), menamatkan pertikaian lebih 28 tahun oleh kedua-dua negara ke atas muka bumi itu.

Dalam keputusan berhubung Pulau Batu Puteh yang dikenali di Singapura sebagai Pedra Blanca, 12 hakim memihak kepada Singapura manakala empat Malaysia, Batuan Tengah (15-1). Bagi Tubir Selatan ICJ mengundi 15-1, ia hak negara yang memiliki perairannya.

Mereka mengiktiraf tuntutan Kesultanan Johor terhadap hak kedaulatan ke atas Pulau Batu Puteh serta dua lagi, tetapi mengambil kira bahawa lebih 100 tahun Malaysia tidak berbuat apa-apa untuk menunjukkan haknya ke atas pulau itu.


Hakim, Awn Shawkat Al-Khasawneh

Selain itu, surat Penolong Setiausaha kerajaan Johor pada 1953 kepada Singapura yang tidak menuntut hak milik ke atas Pulau Batu Puteh, dianggap mahkamah sebagai pengakuan penyerahan kedaulatan pulau berkenaan kepada republik itu.

Keputusan ICJ yang juga badan perundangan tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu, adalah muktamad dan mengikat kedua-dua negara serta tidak boleh dirayu lagi. Keputusan itu disiarkan secara langsung oleh RTM1.

Menteri Luar, Datuk Seri Dr Rais Yatim yang mengetuai rombongan Malaysia mendengar penghakiman itu, menyifatkan keputusan berkenaan sebagai menang-menang kerana Singapura tidak memperoleh semua yang dituntut, sebaliknya Malaysia diberi hak kedaulatan ke atas Batuan Tengah.

Sehubungan itu, katanya, Jawatankuasa Teknikal yang dibentuk kedua-dua negara bagi mengkaji hasil keputusan itu akan memulakan segera mesyuarat untuk mencari kaedah penyelesaian kedudukan Tubir Selatan, yang tidak diputuskan pemiliknya dalam penghakiman berkenaan.


BEBERAPA pelanggan di sebuah kedai makan di Chow Kit tidak ketinggalan mengikuti siaran langsung keputusan penghakiman Pulau Batu Putih yang dibawakan oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM). Siaran langsung ini disiarkan mulai pukul 4 petang, semalam.

ICJ mula membicarakan tuntutan terhadap Pulau Batu Puteh pada 6 November 2007. Dokumen ratifikasi perjanjian khas untuk memeterai persetujuan kedua-dua negara membawa dan menerima sebarang keputusan ICJ berhubung kedaulatan Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan itu ditandatangani Malaysia dan Singapura pada 6 Februari 2003 ketika Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri.

Ini kali kedua ICJ membuat keputusan berhubung tuntutan wilayah bertindih membabitkan Malaysia. Pada Disember 2002, ICJ memutuskan Malaysia mempunyai hak kedaulatan terhadap Pulau Sipadan dan Pulau Ligitan di pantai Sabah, yang turut dituntut Indonesia.

Dalam menolak tuntutan Singapura ke atas Batuan Tengah, Awn Shawkat berkata, 15 hakim mendapati hak milik asal Batuan Tengah perlu dikekal kepada Malaysia sebagai pengganti Kesultanan Johor.

Beliau berkata, mahkamah tidak menerima tuntutan Singapura berhubung negara yang memiliki kedaulatan ke atas Pulau Batu Puteh, sekali gus mempunyai hak yang sama ke atas Batuan Tengah dan Tubir Selatan.

Berhubung Pulau Batu Puteh, mahkamah menerima hujah Malaysia bahawa Kesultanan Johor mempunyai hak kedaulatan ke atas pulau berkenaan bermula sebelum 1800 hingga 1840 dan melalui surat pegawai kanan kerajaan Johor hak itu diserahkan kepada kerajaan British Singapura pada 1953.

"Mahkamah memutuskan Kesultanan Johor mempunyai hak milik asal ke atas Pulau Batu Puteh dan hak itu disokong serta disahkan melalui tindakan Sultan Johor mengambil tindakan ke atas Orang Laut yang tinggal di kepulauan di Selat Singapura termasuk Pulau Batu Puteh serta menjadi kawasan marin itu tempat penginapan mereka," katanya.

Katanya, hak kedaulatan pulau berkenaan terus berada di bawah Kesultanan Johor melalui perjanjian British-Belanda 1824, Triti Crawfurd 1824 dan apabila Sultan Johor bersetuju menyerahkan Singapura kepada Syarikat Hindia Timur (EIC).

Mengenai kedudukan perundangan ke atas pulau itu selepas 1840, Awn Shawkat berkata, mahkamah menimbang fakta yang berkaitan, terutama mengenai kegiatan atau tindakan yang dilakukan oleh pihak terbabit dalam tempoh itu.

"Kami meneliti kejadian yang berlaku dalam tempoh itu seperti proses pembinaan rumah api dan kegiatan yang berlaku pada 1852-1952, iaitu pengenalan peraturan mengenai rumah api serta sistem lampu selat, perkembangan perlembagaan Malaysia dan Singapura serta peraturan perikanan Johor pada 1860 tetapi semuanya tidak dapat membantu memuktamadkan kes di depan mahkamah ini.

"Bagaimanapun, mahkamah mengambil kira surat Penolong Setiausaha Kerajaan Johor dan mentafsirkan sebagai satu yang amat penting untuk menentukan persefahaman perkembangan kedua-dua pihak berhubung kedaulatan Pulau Batu Puteh.

"Justeru mahkamah mendapati surat jawapan Johor itu menunjukkan sejak 1953 lagi negeri itu sedar ia tidak lagi mempunyai hak kedaulatan ke atas pulau berkenaan," katanya.

Awn Shawkat berkata, mahkamah akhirnya meneliti tindakan atau kegiatan yang dilakukan kedua-dua pihak selepas 1953 dan membuat kesimpulan tindakan tertentu seperti penyiasatan Singapura berhubung kapal karam dalam perairannya, permohonan kebenaran pegawai Malaysia membuat kerja ukur di perairan pulau itu, sebagai tindak-tanduk melaksanakan hak kedaulatan.

Selain itu, katanya, mahkamah menimbang tindakan pihak lain yang menyokong tuntutan Singapura seperti tindakan Malaysia mendiamkan diri apabila Singapura mengibarkan bendera di Pulau Batu Puteh, pemasangan alat komunikasi tentera pada 1977, cadangan kerja penambakan laut, penerbitan tertentu serta peta.

Berdasarkan fakta itu, katanya, mahkamah memutuskan bahawa Singapura sudah mempunyai hak kedaulatan ke atas Pulau Batu Puteh sejak 1980, iaitu tarikh pertikaian kes itu bermula.

INFO: Pulau Batu Puteh

  • Pulau Batu Puteh sebesar separuh padang bola sepak itu terletak kira-kira 12.8 kilometer (km) dari Pengerang, Johor dan 64 km ke timur Singapura.


  • Batuan Tengah dan Tubir Selatan secara geologi bersambung dengan Pulau Batu Puteh.


  • Jarak di antara Batuan Tengah dengan Pulau Batu Puteh ialah 0.96 kilometer manakala Tubir Selatan dengan Pulau Batu Puteh kira-kira empat kilometer.


  • Malaysia dan Singapura bersetuju membawa kes itu ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada 2003 ketika Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri.


  • ICJ mula membicarakan tuntutan terhadap pulau itu pada 6 November 2007.


  • Delegasi Malaysia terdiri daripada ejen, Tan Sri Abdul Kadir Mohamad; ejen bersama, Datuk Noor Farida Ariffin; Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail; Ketua Setiausaha Kementerian Luar, Tan Sri Rastam Mohd Isa dan wakil kerajaan Johor, Datuk Hamsan Saringat.


  • Delegasi Singapura pula terdiri daripada Timbalan Perdana Menterinya, S Jayakumar; Ketua Hakim Negara, Chan Sek Keong; Peguam Negara, Chao Hick Tin dan ejennya, Prof Tommy Koh - Berita Harian

BISIK-BISIK AWANG SELAMAT - POST ICJ RULING

Pertikaian selama 28 tahun antara Malaysia dan Singapura terhadap isu tuntutan bertindih ke atas Pulau Batu Putih berakhir semalam selepas diputuskan oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Singapura diberikan hak kedaulatan terhadap Pulau Batu Putih manakala Malaysia mempunyai hak ke atas Middle Rocks.

Awang menerima keputusan tersebut dengan hati yang lapang. Kedua- dua negara telah bersetuju membawa kes itu ke ICJ dan bersedia menerima apa sahaja keputusan.

Maka kita harus bersikap terbuka. La- gipun, Malaysia bukan kalah semuanya walaupun tumpuan adalah lebih kepada hak kedaulatan Pulau Batu Putih.

Memetik kata-kata Menteri Luar, Dr. Rais Yatim bahawa keputusan itu sebagai kemenangan bersama kerana penting juga dilihat Middle Rocks diberi hak kepada Malaysia.

Harapan Awang kepada rakyat – analisis dan tafsirlah keputusan ICJ itu dalam semangat yang betul dan pemahaman yang baik terhadap kes tersebut.

Marilah kita melihat ke hadapan sambil mengambil iktibar terutamanya menjamin dari awal status kedaulatan pulau-pulau kecil di sempadan perairan negara.

Awang – Sentiasa terima realiti.

'Keputusan ICJ cetus pertindihan hak'

JOHOR BAHRU: Keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, Belanda semalam yang memberikan Singapura hak ke atas Pulau Batu Puteh, manakala Batuan Tengah menjadi milik Malaysia, mungkin boleh mencetuskan isu pertindihan hak kawasan antara kedua-dua negara.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman, berkata isu pertindihan hak kawasan antara Malaysia dan Singapura itu timbul berikutan kedudukan Pulau Batu Puteh dan Pulau Batuan Tengah yang terlalu hampir antara satu sama lain.

"Agak menarik keputusan ICJ kerana kedua-dua pulau ini berdekatan tetapi kedaulatan berlainan," katanya pada sidang media selepas merasmikan kedai rekaan landskap Massif Design di Taman Universiti, Skudai, di sini, semalam.

ICJ melalui pengundian 12-4 yang berpihak kepada Singapura terhadap hak kedaulatan Pulau Batu Puteh, manakala Malaysia pula melalui pengundian 15-1 diberikan hak kedaulatan Pulau Batuan Tengah.

Pulau Batu Puteh sebesar separuh padang bola sepak terletak kira-kira 12.8 kilometer (km) dari Pengerang, Johor dan 64 km ke Timur Singapura. Jarak antara Batuan Tengah dengan Pulau Batu Puteh ialah 0.96 km, manakala Terumbu Karang Selatan dengan Pulau Batu Puteh kira-kira 4 km.

Berikutan itu, kata Ghani, Johor menyerahkan kepada Kerajaan Pusat untuk membuat keputusan seterusnya terhadap pulau Batuan Tengah selepas sah ia menjadi hak Malaysia.

Katanya, Kerajaan Pusat mempunyai kuasa penuh untuk melaksanakan apa juga bentuk pembangunan yang mungkin boleh dijalankan di pulau berhampiran Teluk Ramunia, Pengerang itu.

Ghani berkata, Johor berpendapat Malaysia dan Singapura perlu menunggu rumusan terperinci daripada Jawatankuasa Teknikal sebelum mengambil sebarang tindakan terhadap kedua-dua pulau yang sah menjadi hak masing-masing itu bagi mengelak pertindihan hak kewilayahan.

"Saya percaya jawatankuasa itu akan membuat pertimbangan terbaik dan mengambil kira semua aspek, terutama berkaitan hak dan kawasan perairan serta kesannya terhadap subjek lain termasuk kegiatan nelayan di Pengerang.

"Johor menerima keputusan ICJ dengan hati terbuka dan yang jelas ialah kedaulatan Johor khususnya daripada segi sejarah adalah tepat dan benar terhadap semua pulau yang ada di situ dan Singapura sendiri. Daripada aspek sejarah, kedaulatan Johor diterima ICJ," katanya.

Selain Batu Puteh, beliau berkata setakat ini tidak ada lagi pulau di negeri ini yang mempunyai masalah berbangkit, terutama berkaitan tuntutan hak milik dan kedaulatan membabitkan Johor dengan negara lain.

Katanya, Pulau Pisang di Pontian tidak menghadapi masalah tuntutan hak dari negara lain kerana jelas pulau itu adalah hak milik Johor berdasarkan kepada pendaftaran tanah yang dilakukan di negeri ini.

"Kita tidak menghadapi masalah pertikaian hak dan kedaulatan berhubung Pulau Pisang kerana ia adalah sah milik Johor dan tidak boleh dituntut negara lain," katanya.

Sementara itu, jurucakap Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia berkata, proses menentukan garis sempadan baru antara kedua-dua negara mungkin mengambil sedikit masa.

"Sebelum ini Pulau Batu Puteh adalah garis sempadan yang memisahkan negara kita dengan negara jiran itu dan kini ia sudah pasti berubah," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Bagaimanapun, jurucakap itu mengakui tindakan segera perlu diambil bagi menentukan sempadan baru maritim negara.

"Saya percaya, ketika ini sudah pasti ramai nelayan yang tidak akan pergi ke kawasan sana (Pulau Batu Puteh dan Batuan Tengah) kerana bimbang kemungkinan tersilap masuk ke perairan negara jiran itu," katanya - Berita Harian

Keluasan Batu Puteh hanya separuh padang bola sepak

KUALA LUMPUR: Pulau Batu Puteh yang menjadi pertikaian antara Malaysia dan Singapura hampir 30 tahun adalah sebesar separuh padang bola sepak, yang terletak di luar pantai tenggara Pengerang, Johor.

Pulau seluas 2,000 meter persegi terletak di pertemuan Selat Johor dan Laut China Selatan itu menempatkan Rumah Api Horsburgh, menjadi rebutan antara kedua-dua negara sejak 1979.

Pulau Batu Puteh terletak kira-kira 12.8 kilometer dari Pengerang, Johor dan 64 kilometer ke timur Singapura. Batuan Tengah dan Tubir Selatan secara geologi bersambung dengan Pulau Batu Puteh.

Jarak antara Pulau Batu Puteh dengan Batuan Tengah ialah 0.96 kilometer manakala jarak Pulau Batu Puteh dengan Tubir Selatan kira-kira empat kilometer. Jarak antara Batuan Tengah dengan Tubir Selatan ialah tiga kilometer.

Pada 1979, Malaysia melakukan pemetaan sempadan maritim meliputi Pulau Batu Puteh sebagai wilayahnya kerana mendakwa Kesultanan Johor tidak pernah menyerahkan pulau itu ketika menyerahkan Singapura kepada British pada 1824.

Pulau itu diserahkan kepada British untuk tujuan pembinaan Rumah Api bagi memudahkan laluan kapal melalui perairan berkenaan.

Berikutan itu, Malaysia dan Singapura bersetuju membawa kes itu ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada tahun 2003. ICJ mula membicarakan tuntutan terhadap pulau itu pada 6 November 2007.

Singapura diberikan empat hari antara 6 dan 9 November 2007 untuk menggulung hujah lisan pusingan pertama, sementara Malaysia diberikan giliran pada 13 hingga 16 November 2007.

Pusingan kedua oleh Singapura pada 19 dan 20 November dan Malaysia pada 22 dan 23 November 2007.

Delegasi Malaysia terdiri daripada ejen Malaysia, Tan Sri Abdul Kadir Mohamad; ejen bersama, Datuk Noor Farida Ariffin, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail; Ketua Setiausaha Kementerian Luar, Tan Sri Rastam Mohd Isa serta wakil kerajaan Johor, Datuk Hamsan Saringat.

Delegasi Singapura pula terdiri daripada Timbalan Perdana Menterinya, S Jayakumar; Peguam Negara, Chao Hick Tin dan ejen Singapura, Prof Tommy Koh.

Berikut adalah antara hujah Singapura kepada ICJ iaitu negara itu menduduki Pulau Batu Puteh atau yang dipanggil Pedra Branca lebih 130 tahun sejak 1840 tanpa sebarang bantahan dari Malaysia.

Sepanjang tempoh itu, negara itu menyelenggara Rumah Api Horsburgh dan kemudahan lain di pulau berkenaan, selain membantu kapal yang belayar di kawasan itu dengan selamat.

Dalam tempoh 130 tahun itu juga Malaysia tidak pernah menuntut hak ke atas Pulau Batu Puteh, terutama pada 1965 ketika Singapura menjadi sebuah negara merdeka serta mempunyai hak kedaulatan ke atas pulau di dalam wilayahnya.

Singapura mendakwa memorandum pemangku Setiausaha Kerajaan Johor pada 1953 yang menyatakan negeri itu tidak membuat sebarang tuntutan ke atas Pulau Batu Puteh yang ditadbir Singapura. Malah, dalam peta Malaysia sebelum 1974, menunjukkan pulau itu milik Singapura.

Malaysia mengemukakan hujah yang antaranya faktor sejarah dengan keterangan kukuh membuktikan perjanjian Johor-British dan British-Belanda pada 1824, mengesahkan Sultan Johor mempunyai hak milik asal terhadap Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan.

Malaysia menafikan Pulau Batu Puteh adalah ‘Terra Nullius’ iaitu tidak bertuan seperti yang didakwa Singapura kerana pulau itu adalah tempat nelayan untuk berlindung apabila berhadapan dengan ribut kencang dan ancaman lanun.

Malah, perairannya menjadi kawasan penangkapan ikan yang strategi bagi Orang Laut di Pengerang dan Teluk Ramunia, Johor. Malaysia turut mengemukakan tujuh dokumen bertulis untuk mengukuhkan hujah mereka - Berita Harian

Singapura tidak boleh bertindak unilateral

JOHOR BAHRU 23 Mei - Keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) menyerahkan kedaulatan Pulau Batu Putih kepada Singapura dan pada masa yang sama, memberikan Malaysia hak ke atas Middle Rocks membuktikan bahawa republik itu tidak boleh bertindak secara unilateral di kawasan terbabit.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, keputusan ICJ yang menyebelahi Malaysia berhubung Middle Rocks adalah sesuatu yang amat penting kerana terumbu karang itu memperjelaskan kawasan maritim di antara kedua-dua negara.

''Walaupun Singapura memenangi Pulau Batu Putih, tetapi ini tidak bererti ia boleh mengambil tindakan unilateral seperti melakukan penambakan dan sebagainya,'' katanya kepada pemberita setibanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai di sini petang ini, sebelum menghadiri Majlis Mesra Rakyat dan Mesyuarat Agung Mubarak Negeri Johor Kelima di Persada di sini.

Timbalan Perdana Menteri berkata, walaupun Malaysia tidak mencapai semua tuntutannya, ia telah berjaya memenangi sebahagian daripada tuntutan berkenaan.

Disebabkan itu, tambahnya, Malaysia dan Singapura telah menubuhkan Jawatankuasa Teknikal untuk bersama-sama mentafsir dan mengkaji kesan keseluruhan keputusan ICJ berkenaan.

"Jawatankuasa itu akan mengkaji kesan keseluruhan keputusan tersebut. Saya tidak boleh buat komen spontan sekarang ini kerana banyak perkara yang perlu diperhalusi sebelum sesuatu keputusan dibuat," katanya.

Mengenai perasaan rakyat ekoran keputusan itu, Najib mengakui ada yang kecewa kerana Malaysia gagal mencapai kejayaan yang diharapkan.

"Namun kita kena terima,'' katanyanya.

Bagaimanapun katanya, ada juga pihak melihat keputusan itu sebagai situasi menang-menang kerana di peringkat rakyat, ia tidak banyak berubah setelah Middle Rocks dan South Ledge jelas milik Malaysia.

"Ini kerana selama ini pun Pulau Batu Putih dikendalikan oleh Singapura dan kini jelas kita dapat Middle Rocks," katanya.

Beliau yakin keputusan ICJ itu tidak akan menjejaskan hubungan dua hala Malaysia-Singapura.

Sementara itu ketika berucap pada majilis tersebut, Najib menyeru wakil rakyat UMNO dan Barisan Nasional (BN) berani melakukan perubahan terhadap cara dan pendekatan mereka mendekati semua lapisan masyarakat, terutamanya generasi muda.

Beliau berkata, perubahan itu perlu supaya pendekatan mereka boleh diterima dan menarik generasi terdahulu, pertengahan dan muda agar menyokong BN
- Utusan Malaysia

ICJ Decision Shows Singapore Cannot Act Unilaterally

JOHOR BAHARU, May 23 (Bernama) -- The decision of the International Court of Justice (ICJ) in The Hague to give Malaysia sovereignty over Middle Rocks proves that Singapore cannot act unilaterally, including in activities involving land reclamation, says Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Basically, the ICJ's decision in giving Singapore sovereignty over Pulau Batu Puteh and Malaysia, sovereignty over Middle Rocks, is a balanced decision.

"Today's decision shows that we are partly successful in our territorial claims but failed in the other. Some people are viewing this as a win-win situation," he said when met by reporters at the Senai Airport here upon his arrival from Kuala Lumpur.

Najib said the ICJ's decision which favoured Malaysia in its claim over Middle Rocks was also important as the coral reefs defined the maritime area of the two countries. The ICJ's split decision delivered in The Hague on Friday brought to a close a 28-year-old territorial dispute between Malaysia and Singapore over Pulau Batu Puteh, which Singapore called Pedra Branca, Middle Rocks and South Ledge.

Najib said the decision had more impact on Malaysia as the ICJ had defined the status of Middle Rocks and Malaysia's sovereignty over the islands which previously were vague.

Pulau Batu Puteh, on the other hand, had for a long time been administered by Singapore, he said.

However, he added, the government understood how important, symbolically, was Pulau Batu Puteh to Malaysians, especially Johoreans, but the ICJ decision must be accepted in good faith by all.

"We are not entirely disappointed with the decision. When a country brings a dispute to an international court to be resolved, one party will succeed in its claim while the other will not.

"However, we had earlier stated that we would accept whatever decision made by the ICJ because Malaysia accepts international laws."

The deputy prime minister said the Technical Committees of both countries would study indepth the ICJ decision before making any move.

"Due to the legal implications, the government will take a few weeks to study the ICJ judgment," he said.

Also present at the news conference was Johor Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman - Bernama

Singapura tak boleh tambak sesuka hati

Oleh Mohd Zin Ali, Johan Afandi, Srihanasham Noordin dan Nor Ain Bujang

JOHOR BAHRU: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata walaupun negara kehilangan Pulau Batu Puteh, keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) menyerahkan Batuan Tengah kepada Malaysia adalah keadaan menang-menang dan seimbang kepada kedua-dua negara.

Katanya, berikutan keputusan itu, Singapura tidak boleh melakukan penambakan di kawasan berkenaan sewenang-wenangnya.

"Saya bercakap dengan Menteri Luar (Datuk Seri Rais Yatim) selepas keputusan berkenaan. Jawatankuasa teknikal Malaysia akan melihat dan meneliti secara mendalam serta terperinci keputusan ICJ, tetapi secara dasarnya ia bermakna Singapura tidak boleh membuat keputusan unilateral sesuka hati, termasuk penambakan di kawasan itu," katanya sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, di sini malam tadi.

Najib berkata, walaupun barisan peguam negara di ICJ tidak berjaya sepenuhnya, Malaysia tetap dapat mempertahankan sebahagian daripada tuntutan berkenaan dan akan menghormati serta menerima keputusan itu seperti dipersetujui sebelum ini.

Katanya, kerajaan hanya akan membuat penentuan berkaitan sempadan maritim dan geografi di kawasan itu, sebaik menerima syor jawatankuasa teknikal berkenaan yang dijangka diperoleh dalam tempoh beberapa minggu.

Ditanya mengenai perasaan rakyat terutama di Johor, Najib berkata, beliau percaya ada yang akan kecewa kerana mengharapkan negara memenangi tuntutan itu tetapi mereka perlu menerimanya kerana ia sudah ditentukan mahkamah.

"Saya memahami perasaan rakyat Johor dengan kehilangan Pulau Batu Puteh tetapi selama ini, ia ditadbir Singapura dan sebab itu saya tegaskan, kita gembira mendapat hak ke atas Batuan Tengah kerana ia juga amat penting kepada kita.

"Misalnya, kedudukan Batuan Tengah sebelum ini amat samar-samar tetapi dengan keputusan berkenaan, ia jelas milik Malaysia dan ia diputuskan ICJ," katanya.

Menjawab soalan mengenai hubungan dua hala antara Malaysia dan Singapura selepas keputusan berkenaan, Najib berkata, beliau yakin ia tidak terjejas sama seperti ketika negara memenangi kes tuntutan Pulau Sipadan dan Ligitan dengan Indonesia - Berita Harian

Batu Putih hak Singapura - ICJ juga putuskan Middle Rocks kepunyaan Malaysia

Daripada Noraini Abd. Razak

THE HAGUE, Belanda 23 Mei – Pertikaian mengenai status Pulau Batu Putih yang berlarutan selama 28 tahun akhirnya diputuskan hari ini oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di sini dengan menyerahkan kedaulatan pulau tersebut kepada Singapura.

Dalam penghakiman kira-kira sejam 45 minit itu, ICJ turut memutuskan bahawa Middle Rocks yang terletak kira-kira 0.5 batu nautika di selatan Pulau Batu Putih menjadi milik Malaysia manakala status satu lagi bentuk maritim iaitu South Ledge akan menjadi milik negara di perairan mana pulau itu terletak.

Pemangku Presiden ICJ, Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh ketika membaca keputusan kes tuntutan bertindih itu berkata, status mengenai kedaulatan ke atas Pulau Batu Putih diputuskan oleh majoriti 12-4 hakim, manakala majoriti 15-1 hakim pula bersetuju berhubung kedudukan Middle Rocks dan South Ledge.


MILIK SINGAPURA... Pemandangan dari udara, Pulau Batu Putih yang kedaulatannya diserahkan oleh ICJ kepada Singapura semalam. Pulau itu yang dikenali di Singapura sebagai Pedra Branca terletak 7.7 batu nautika dari Johor dan 25 batu nautika dari Singapura. – Reuters

Penyerahan kedaulatan Pulau Batu Putih yang dari sudut sejarahnya adalah milik Kesultanan Johor diputuskan oleh ICJ berdasarkan kepada surat balasan pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor pada tahun 1953 yang menyebut Johor tidak menuntut hak milik ke atas Pedra Branca, iaitu nama dalam bahasa Portugis bagi Pulau Batu Putih.

“Jawapan balas itu adalah berkaitan dengan pulau tersebut secara keseluruhannya dan bukan semata-mata rumah api.

“Apabila surat itu dibaca dalam konteks permintaan oleh Singapura mengenai maklumat status Pulau Batu Putih, adalah menjadi bukti bahawa surat berkenaan menyentuh isu kedaulatan pulau tersebut.

“Oleh itu mahkamah menyimpulkan bahawa surat jawapan itu jelas menunjukkan bahawa mulai tahun 1953, Johor maklum ia tidak lagi mempunyai kedaulatan ke atas Pedra Branca/Pulau Batu Putih,” kata Shawkat yang mempengerusikan persidangan ICJ bagi memutuskan tuntutan bertindih ke atas Pulau Batu Putih, Middle Rocks dan South Ledge.

Beliau bersidang bersama 15 orang hakim lain.

Tuntutan ke atas Pulau Batu Putih bermula pada 14 Februari 1980 apabila Singapura mengemukakan nota bantahan kepada Malaysia menuntut pulau itu sebagai sebahagian daripada wilayah berdaulatnya.

Tuntutan Singapura ke atas Middle Rocks dan South Ledge pula hanya timbul pada 6 Februari 1993 ketika berlangsungnya perbincangan dua hala di antara kedua-dua negara berhubung pertikaian Pulau Batu Putih.

Keputusan mahkamah itu adalah muktamad dan tiada mekanisme rayuan bagi keputusan ICJ yang merupakan badan perundangan tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Malaysia dan Singapura melalui satu perjanjian yang dimeterai di Putrajaya pada 6 Februari 2003 bersetuju untuk merujuk pertikaian sempadan berhubung Pulau Batu Putih kepada ICJ.

Perjanjian yang ditandatangani pada 9 Februari 2003 dan berkuat kuasa pada 9 Mei tahun sama itu antara lain berbunyi, “Melalui Perjanjian Khas, kedua-dua pihak memohon kepada ICJ untuk menentukan kedaulatan Pedra Branca/Pulau Batu Putih, Middle Rocks dan South Ledge milik Malaysia atau Singapura. Kedua-dua negara akan menerima keputusan mahkamah sebagai muktamad dan mengikat kedua-dua pihak.”

Selepas menghantar memorial (hujah bertulis), kedua-dua negara memulakan hujah lisan pada 6 hingga 23 November lalu.

Memetik penghakiman kes tersebut secara lebih terperinci, Shawkat berkata, fakta kes menunjukkan bahawa sebaik sahaja menerima surat balasan dari Johor, Setiausaha Koloni Singapura telah menghantar satu memorandum dalaman kepada Peguam Negara yang menyebut bahawa beliau berpendapat “berdasarkan kekuatan surat jawapan itu, kita boleh menuntut Pedra Branca.”

Selain surat dari Johor pada 1953, mahkamah turut berpandukan kepada fakta kes berhubung tindak tanduk United Kingdom dan Singapura di Pulau Batu Putih yang menurut ICJ tidak terbatas kepada penyelenggara rumah api semata-mata.

Shawkat berkata, mahkamah berpendapat bahawa tindakan-tindakan Singapura termasuk menyiasat kemalangan marin di perairan pulau tersebut, kawalan mereka terhadap siri lawatan, pemasangan peralatan komunikasi kapal dan pelan penambakan lautnya jelas menunjukkan wujud a titre de souverain (tindak tanduk yang menunjukkan ia mempunyai kedaulatan) terutama selepas tahun 1953.

Malaysia, katanya, tidak menunjukkan tindak balas dalam bentuk apa sekali pun terhadap kegiatan-kegiatan Singapura malah pihak berkuasa Johor gagal melakukan sebarang tindakan ke atas Pulau Batu Putih bermula dari Jun 1850.

Lebih daripada itu, jelas beliau, keputusan mahkamah memihak kepada Singapura didorong oleh fakta republik itu bertindak mengeluarkan kebenaran kepada pegawai-pegawai dari Malaysia yang datang ke pulau berkenaan pada tahun 1978 bagi menjalankan kajian perairan di sekeliling Pulau Batu Putih.

Tuntutan

“Tindak tanduk itu dilihat menunjukkan wujudnya kedaulatan dan memberi sokongan yang amat penting kepada tuntutan Singapura terhadap kedaulatan Pedra Branca/Pulau Batu Putih,” kata Shawkat.

Shawkat yang mengetuai kumpulan 16 hakim termasuk dua hakim ad hoc yang masing-masing dilantik oleh Malaysia dan Singapura turut menarik perhatian mahkamah mengenai kegagalan Malaysia membantah pengibaran panji-panji British dan Singapura di Rumah Api Horsburgh di pulau itu yang turut memberi kesan kepada kes tuntutan bertindih itu.

Selain itu, enam peta yang dikeluarkan oleh Malaysia antara tahun 1962 dan 1975 yang dipertikaikan oleh Singapura kerana tertera perkataan ‘Lighthouse, P. Batu Puteh, (Horsburgh) (SINGAPORE) atau (SINGAPURA)' di Pulau Batu Putih turut menjadi rujukan ICJ yang disifatkan oleh barisan hakim sebagai mengesahkan bahawa Malaysia menganggap pulau itu adalah di bawah kedaulatan republik berkenaan.

“Mahkamah membuat kesimpulan berdasarkan titre de souverain Singapura, selain tindak-tanduk Malaysia termasuk kegagalannya untuk bertindak balas terhadap tindakan-tindakan republik itu, bahawa pada 1980 kedaulatan Pedra Branca/Pulau Batu Putih telah diserahkan kepada Singapura,” katanya.

Mengenai Middle Rocks, Shawkat berkata, bentuk maritim itu mempunyai status undang-undang yang sama dengan Pulau Batu Putih dari sudut sejarahnya iaitu kedaulatannya adalah di bawah kesultanan Johor.

Katanya, mengambil kira fakta tersebut, penyerahan Pulau Batu Putih kepada Singapura yang didorong oleh surat pada 1953 dan kegagalan Malaysia bertindak balas terhadap tindak tanduk republik itu tidak memberi kesan kepada Middle Rocks.

Oleh itu, jelas Shawkat, hak milik asal Middle Rocks kekal kepada Malaysia yang mewarisi kesultanan Johor, kecuali terbukti sebaliknya di mana mahkamah mendapati Singapura tidak mengemukakan sebarang bukti yang bertentangan.

Dalam keputusan mengenai hak milik South Ledge pula, kata Shawkat, mahkamah berpendapat bentuk maritim itu berada di perairan bertindih antara Pulau Batu Putih yang kini menjadi milik Singapura dan Middle Rocks yang kekal bersama Malaysia.

“Mahkamah hanya diminta untuk memutuskan kedaulatan ketiga-tiga bentuk maritim itu secara berasingan dan pada masa yang sama mahkamah tidak diberi kuasa untuk menetapkan garis persempadanan wilayah perairan Malaysia dan Singapura.

“Dalam hal ini, mahkamah merumuskan kedaulatan South Ledge adalah milik negara yang perairannya terletak bentuk maritim itu,” kata beliau.

Delegasi Malaysia ke ICJ hari ini diketuai oleh Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim; Ejen Malaysia dan Duta Tugas-Tugas Khas, Tan Sri Abdul Kadir Mohamad; Ejen Bersama, Datuk Noor Farida Ariffin; Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail; Ketua Setiausaha Kementerian Luar, Tan Sri Rastam Mohd. Isa; dan Timbalan Setiausaha (Pembangunan) Kerajaan Negeri Johor.

Barisan peguam antarabangsa yang mewakili Malaysia pula terdiri daripada Sir Elihu Lauterpacht, James Crawford, Nicolaas Jan Schrijver, Marcelo G. Kohen, dan Penelope Nevill. Lauterpacht bagaimanapun tidak hadir hari ini.

Singapura pula diwakili antara lain oleh Timbalan Perdana Menteri, S. Jayakumar; Ketua Hakim, Chan Sek Keong; Duta Kembara, Tommy Koh; dan Duta Anil Kumar Nayar – Utusan Malaysia

Nelayan kita bebas ke Batuan Tengah

Keputusan mahkamah beri banyak faedah kepada Malaysia berbanding Singapura hilang status quo


RAI KEJAYAAN: Akhbar Singapura berbahasa Melayu dan Inggeris menyiarkan berita muka depan mengenai kemenangan republik itu ke atas tuntutan terhadap Pulau Batu Puteh atau dikenali sebagai Pedra Branca di Singapura.

THE HAGUE: Nelayan Malaysia kini boleh menangkap ikan di kawasan perairan Batuan Tengah yang kaya dengan hasil marin, tanpa rasa bimbang dihalau pihak berkuasa Singapura seperti sering dilakukan sejak 1986.

Ia berikutan keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang memberi hak kedaulatan ke atas Batuan Tengah kepada Malaysia kelmarin. Keputusan 15-1 itu sekali gus memecahkan monopoli Singapura di kawasan perairan berkenaan serta memberi harapan baru kepada nelayan negara ini.

Ejen Bersama Malaysia, Datuk Noor Farida Ariffin, berkata keputusan mahkamah itu memberi banyak faedah kepada Malaysia berbanding Singapura yang kehilangan status quo untuk terus menguasai Batuan Tengah.


TUNJUK KEMENANGAN: Berita Harian Singapura menyiarkan berita kegembiraan Singapura kerana memenangi kes Pulau Batu Puteh seperti yang diputuskan ICJ di The Hague, Belanda, petang kelmarin.

"Bagaimanapun, kita menyerahkan kepada Jawatankuasa Teknikal yang diketuai Ketua Setiausaha Kementerian Luar, Tan Sri Rastam Mohd Isa untuk mengemukakan hak Malaysia itu kepada rakan sejawat daripada Singapura," katanya kepada wartawan Malaysia, di sini ,semalam.

Panel hakim ICJ dalam keputusannya kelmarin memutuskan hak kedaulatan Tubir Selatan akan ditentukan mengikut persempadanan perairan negara yang menguasainya.

Noor Farida yang juga bekas Duta Malaysia di Belanda berkata, kini tidak timbul halangan untuk rakyat Malaysia untuk pergi ke kawasan perairan Batuan Tengah iaitu tidak sampai satu kilometer dari Pulau Batu Puteh untuk mencari rezeki atau membuat penyelidikan.

Selain itu, katanya, kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) serta agensi penguat kuasa maritim lain boleh membuat rondaan di kawasan perairan berkenaan yang dipercayai kaya dengan khazanah laut.

Bagaimanapun, katanya, kesan daripada keputusan itu yang dianggap amat penting apabila Singapura sudah tidak boleh lagi untuk melaksanakan rancangan menambak kawasan perairan Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan menjadi gugusan pulau.

"Rancangan republik itu untuk mewujudkan sebuah kuasa maritim baru musnah berikutan tuntutan negara itu untuk mendapat hak kedaulatan ke atas Batuan Tengah dan Tubir Selatan ditolak mahkamah," katanya.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Institut Alam dan Tamadun Melayu (Atma), Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Dr Nik Anuar Nik Mahmud, berkata rakyat Malaysia perlu meraikan kemenangan memperoleh kedaulatan Batuan Tengah kerana keputusan itu memberi banyak faedah kepada Malaysia.

Katanya, kemenangan ke atas Batuan Tengah mempunyai banyak kepentingan kepada Malaysia kerana sejak British dan Singapura menguasai kawasan itu kira-kira lebih 100 tahun dulu, bentuk bumi maritim itu kini menjadi hak Malaysia sekali gus menafikan dominasi republik itu ke atas kawasan perairan berkenaan.

"Keputusan mahkamah itu menunjukkan Singapura terperangkap dengan agendanya sendiri," katanya.

Malah, katanya, Tubir Selatan pada dasarnya milik Malaysia kerana bentuk bumi maritim itu berada kira-kira 1.7 kilometer daripada Batuan Tengah.

"Mengikut Konvensyen Undang-Undang Laut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCLOS), persempadanan maritim sesebuah negara diukur itu dalam lingkungan 12 batu nautika dan mengikut pengiraan kita Tubir Selatan berada dalam perairan Malaysia - Berita Harian

Singapore Urged To Consider Fishermen At Pulau Batu Puteh

KUALA LUMPUR, May 24 - The Singapore Government has been urged to consider that Johoreans, especially fishermen, have been using Pulau Batu Puteh for generations for transportation and fishing.

International Trade and Industry Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said the Malaysian Government hoped Singapore would take note of this and not jeopardise the livelihood of the fishermen.

"We hope that Singapore would understand that this matter is very close to our heart, the Johoreans," he told reporters after giving a talk on Umno's code of ethics to the Federal Territory Umno liaison committee here Saturday.

Muhyiddin was responding to a question on the decision by the International Court of Justice (ICJ) Friday which ruled that the disputed Pulau Batu Puteh belongs to Singapore, while Malaysia owns Middle Rock.

The ICJ ruled that South Ledge belonged to the country in whose territorial waters the outcrop was located in.

Asked whether he agreed that the decision could be considered as a win-win situation for both countries, Muhyiddin said, "For me, what is lost...is lost, we cannot say that we win...we have lost our territory."

However, Muhyiddin said Malaysians had to abide by the ICJ's decision as it was not appealable.

He was also asked who should be blamed for the loss of Pulau Batu Puteh.

"I don't think we need to blame anybody on that, this is a collective responsibility.

"The matter has been decided by the Malaysian Government that the best option to settle the matter is to refer it to the ICJ," he added - Bernama

PM minta rakyat terima keputusan ICJ

Daripada Fauziah Arof
TOKYO 23 Mei – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meminta semua rakyat Malaysia terutama penduduk Johor menerima keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang memutuskan Pulau Batu Putih milik Singapura.

Perdana Menteri berkata, walaupun beliau "sedih" dengan keputusan tersebut tetapi menerimanya kerana ia dibuat melalui persefahaman bersama Malaysia-Singapura selepas kedua-dua negara bersetuju membawa pertikaian itu ke ICJ pada 1993.

Bagaimanapun, beliau melihat situasi menang-menang dalam keputusan tersebut kerana Malaysia diberi kedaulatan ke atas Middle Rocks sementara South Ledge pula tertakluk kepada wilayah perairan di mana ia terletak.

“Menang pun tak menang semua, kalah pun tak kalah semua. Itulah keadilannya. Saya tahu rakyat Malaysia terutama penduduk Johor akan ada yang emosional mengenai keputusan ini.

“Kita perlu ingat bahawa keputusan ini dibuat secara aman dan adil. Keadilan itu mestilah diakui,’’
katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Mengulas keputusan ICJ mengenai kedaulatan Pulau Batu Putih hari ini, Perdana Menteri yang sedang melawat Jepun menegaskan, satu langkah segera akan diambil untuk memastikan kedudukan sempadan South Ledge yang belum ditetapkan pemiliknya.

“Kita akan mengambil tindakan-tindakan seterusnya untuk menentukan garis-garis sempadan di kawasan perairan berkenaan,” katanya.

Beliau yakin South Ledge adalah milik Malaysia.

Dalam pada itu, Abdullah memberitahu, beliau akan menghadap Sultan Johor, Sultan Iskandar Sultan Ismail untuk memaklumkan mengenai keputusan tersebut.

“Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim juga akan menghadap sultan dan akan memberi penerangan kepada rakyat selepas ini,”
katanya.

Ditanya sama ada beliau akan mengadakan pertemuan dengan pemimpin Singapura mengenai keputusan itu, Perdana Menteri berkata, tindakan tersebut tidak perlu dilakukan.

“Rais akan berjumpa rakan sejawatannya di Singapura untuk menentukan tindakan-tindakan yang akan diambil dalam perkara ini,” katanya.

Menjawab satu soalan yang mengaitkan keputusan tersebut dengan kepimpinan beliau, Abdullah berkata, beliau pasti selepas ini ada pihak akan mempertikaikan kewibawaannya.

“Ini perkara biasa. Dengan keputusan mahkamah itu, nanti ada macam-macamlah. Orang yang tidak suka kita akan marah kita.

“Tetapi saya ingin jelaskan bahawa pasukan yang membawa kes ini ke ICJ adalah pasukan yang sama semasa kita menang dalam kes Pulau Sipadan dan Ligitan dulu,” ujarnya.

Sehubungan itu, beliau merakamkan penghargaan kepada semua pakar dan pegawai Malaysia yang terlibat membuat persediaan membawa kes itu ke ICJ - Utusan Malaysia

Malaysia Needs To Prepare To Implement ICJ Decisions

From Mikhail Raj Abdullah

TOKYO, May 24 - Malaysia must make preparations to ensure that the decisions of the International Court of Justice (ICJ) on Pulau Batu Puteh, Middle Rocks and South Ledge are implemented immediately, said Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

The Prime Minister said Malaysia must also determine quickly the boundary line for South Ledge in the Malaysian waters.

"By doing so, it will determine that South Ledge is truly located in our waters, and thus considered to belong to Malaysia," he said at a press conference here Friday after attending the 14th Nikkei International Conference on Asia's Future.

When asked whether Malaysia was confident of owning South Ledge, the prime minister said: "What I have been told is that South Ledge is not too far from Middle Rocks. Only 1.7 kilometres away. It's located within our territorial waters."

He said this when commenting on the decision of the ICJ in The Hague which stipulated that Singapore had sovereignty over Pulau Batu Puteh while Malaysia was awarded sovereignty over Middle Rocks. Sovereignty over South Ledge will depend on whose territorial waters it is located in.

Abdullah, who was saddened by the ICJ decision awarding sovereignty over Pulau Batu Puteh to Singapore, also expressed his appreciation as well as that of the government and all Malaysians to all Malaysian officers and experts who had worked hard to prepare the case for hearing which had taken a long time.

"I know that they have worked very hard," he said.

Abdullah also advised Malaysians to avoid any action that could create conflicts or a situation that would pose difficulties to both countries.

The prime minister said Malaysia appreciated that the ICJ decision was based on facts and was made in a peaceful manner. "We did not win all, nor did we lose all," he said.

He said: "Although we are sad because we did not succeed, we must realise that the decision was made by an international court. We must accept the court's fairness."

"We must be thankful that Middle Rocks belongs to us. What needs to be determined is South Ledge," he said.

He hoped that officers from both countries as well as mapping officers could determine the boundary based on existing law.

At the ministerial level, Abdullah said there was no necessity for him to meet the Singapore leader on the case, "But Foreign Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim will meet his counterpart in Singapore to determine the action to be taken by both parties."

The prime minister said he would seek an audience with the Sultan of Johor with regard to the decision, as well as Rais who would explain to the Sultan in more detail.

On the outstanding unresolved bilateral issues, he said both sides must continue to discuss them to arrive at a solution - Bernama

Terima keputusan ICJ dengan hati terbuka

AKHIRNYA Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) memutuskan bahawa Singapura mempunyai hak kedaulatan terhadap Pulau Batu Puteh, sekali gus menamatkan pertikaian selama 28 tahun antara Malaysia dan republik itu. Pulau Batu Puteh yang dikenali di Singapura sebagai Pedra Blanca (bahasa Portugis untuk Batu Puteh), sebesar separuh padang bola, terletak kira-kira 7.7 batu nautika dari Tanjung Penyusoh, Johor dan 25 batu nautika dari Singapura. Mahkamah yang sama turut memberikan Malaysia hak kedaulatan terhadap Terumbu Karang Tengah meskipun ia lebih berupa struktur batu atau terumbu karang di Laut China Selatan. Ia sekurang-kurangnya merawat sedikit kekecewaan rakyat dan negara ini atas kehilangan Pulau Batu Putih. ICJ, badan kehakiman utama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) juga menetapkan bahawa Terumbu Karang Selatan adalah milik negara di mana terletaknya perairan wilayah. Kedudukan dua terumbu karang itu, secara geologi bersambung dengan Pulau Batu Puteh. Keputusan itu muktamad, tiada rayuan dan sebab itu kedua-dua negara sepakat untuk menerima apa saja keputusan mahkamah.

Menang atau kalah, yang pasti banyak masa dan kos dihabiskan. Dalam masa kita terpaksa menerima keputusan mahkamah dunia itu, kes ini juga perlu menjadi pengajaran kepada kita agar tidak mengambil tindakan melulu sehingga menggadaikan maruah dan masa depan negara. Kes Batu Puteh ini mungkin tidak timbul jika pemimpin terdahulu mengkaji secara teliti dengan mengambil kira segala aspek sebelum memecat Singapura pada 1965. Keputusan kes ini menunjukkan kelemahan pemimpin dan pentadbir dulu dalam rundingan yang membabitkan kedaulatan negara. Contoh ketara dalam penghakiman dibacakan oleh Naib Presiden ICJ, Shawkat Al-Khasawneh itu ialah berkaitan kenyataan dikeluarkan oleh pemangku Setiausaha Kerajaan Johor pada 1953 yang menyatakan negeri itu tidak membuat sebarang tuntutan ke atas Pulau Batu Puteh yang ditadbir Singapura ketika itu. Semua fakta sejarah itu dikemukakan kedua-dua negara pada perbicaraan kes dari 6 hingga 23 November tahun lalu. Kita tidak boleh berbohong atau cuba menulis semula sejarah. Ini juga adalah satu pengajaran supaya kita tidak lagi berdiam diri begitu lama mengenai sesuatu isu yang membabitkan kedaulatan negara. Jika kita rasa sesuatu wilayah itu hak kita, maka kita harus pertahan dan perjuangkan.

Rakyat Malaysia perlu menerima keputusan itu dengan hati terbuka meskipun ia memang sesuatu yang menyedihkan kerana menyerahkan kepada ICJ adalah kaedah terbaik untuk menyelesaikan tuntutan bertindih. Dengan keputusan itu, kita berharap Singapura tidak akan melakukan kerja penambakan laut kerana perbuatan itu dikhuatiri akan menjejaskan ekologi dan perairan negara terutama di kawasan Selatan Johor. Kita khuatir Singapura menggunakan hak itu untuk 'menghalalkannya' melakukan apa saja aktiviti pembangunan untuk meluaskan kawasannya yang boleh menjejaskan alam sekitar seperti tumpahan minyak ke laut yang mengancam hidupan laut. Sebarang pencemaran di pulau yang terletak di luar pantai tenggara Pengerang, dengan jaraknya cuma 20 minit menaiki bot laju dari Teluk Ramunia itu boleh menjejaskan nasib nelayan di Johor. Walau apa pun asas undang-undang antarabangsa yang digunakan oleh ICJ, dari segi nilai sejarah, kedaulatan dan moralnya, kita sudah kehilangan sebahagian wilayah kita. Bagaimanapun, kita juga perlu ingat bahawa kita pernah menang di mahkamah yang sama apabila Malaysia diberi hak kedaulatan ke atas Pulau Sipadan dan Pulau Ligitan pada 17 Disember 2002 - Berita Harian

Hasrat lebih 2,000 nelayan musnah

PENGERANG: Harapan lebih 2,000 nelayan di sini untuk menjejakkan kaki ke Pulau Batu Puteh, yang hanya kurang daripada 10 batu nautika dari Teluk Ramunia di sini seperti dilakukan lebih 20 tahun lalu kini hancur musnah.

Pengerusi Persatuan Nelayan Kawasan Pengerang, Abu Bakar Mohamad, berkata kebanyakan nelayan veteran yang masih turun ke laut mencari rezeki terlalu berharap dapat sekali lagi mendarat di pulau itu untuk memancing.

Katanya, harapan mereka untuk menangkap ikan di kawasan lubuk emas di Pulau Batu Puteh sudah tiada lagi dan nelayan terpaksa meneruskan kehidupan seperti biasa dengan kawalan yang mungkin lebih ketat daripada polis Singapura.

"Apa lagi yang hendak dikatakan kerana Pulau Batu Puteh kini sah dimiliki Singapura. Kami reda dengan keputusan itu dan tidak ada sebarang rancangan untuk mengadakan tunjuk perasaan," katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Beliau berkata, sebelum keputusan itu diumumkan petang semalam, beliau sudah mengingatkan kira-kira 1,500 ahli persatuan supaya sabar dan meneruskan kehidupan seperti biasa jika Malaysia tewas mempertahankan Batu Puteh.

Nelayan, Abu Bakar Abdul Rahim, 55, berkata sebelum Pulau Batu Puteh dikawal polis Singapura, beliau dan rakan nelayan lain sering singgah di pulau itu untuk memancing terutama di kawasan yang berbatu.

Katanya, kawasan itu banyak ikan terutama bawal, jenahak, kurau dan kerapu serta ikan sagai yang hanya boleh ditemui di kawasan laut dalam yang mempunyai batu karang.

"Seingat saya, sejak 20 tahun lalu, nelayan tidak dibenarkan singgah di pulau itu kerana ia dikawal. Jika sesekali kami terlepas sempadan, polis Singapura akan meminta kami masuk semula ke perairan Malaysia," katanya.

Seorang lagi nelayan, Nor Malik Abdul Rahim, 34, berkata pada zaman bapanya menjadi nelayan, Pulau Batu Puteh menjadi tempat berteduh kepada nelayan terutama ketika ombak besar dan ribut.

Malah, beliau berkata, ketika zaman remajanya, beliau sering mengikut bapa dan abangnya ke pulau itu untuk melihat rumah api dan memancing - Berita Harian

Pengerang Fishermen Will Abide By Decision On Pulau Batu Puteh

KOTA TINGGI, May 23 - The Pengerang Fishermen's Association will abide by the decision of the International Court of Justice (ICJ) that gave Singapore sovereignty over Pulau Batu Puteh.

Its chairman Abu Bakar Mohamad said the fishermen would go on with their lives as usual and would respect Singapore's ownership of the island although they were rather disappointed with the decision.

The association, which was formed in 1973, has about 1,500 members.

The fishermen had been fishing near the rocky island, also known as Pedra Blanca, before the territorial dispute came to the fore 28 years ago.

Since then, the fishermen were not allowed by the Singapore authorities to fish near the island.

Abu Bakar said the fishermen were sad that they could no longer fish in the area which was teeming with fish.

Fisherman Abu Bakar Abdul Rahim, 55, said he regarded what happened as a test from God in earning a living for his family as he had to look for other fishing grounds.

In JOHOR BAHARU, private sector employee Mohd Salleh Ali, who watched the direct telecast over RTM1 said he was disappointed with the decision.

"But I'm glad that Middle Rocks still belong to Malaysia, and let the government decide on the next move over the South Ledge ownership issue," he said - Bernama

Loss a big blow for fishermen

By Satiman Jamin

KOTA TINGGI: The normally quiet fishing community in Sungai Rengit, Pengerang, 65km from here, became highly charged yesterday, as fishermen shook their heads in disbelief over the loss of Pulau Batu Puteh.

The fishing community has a direct stake in the dispute as they have been at the receiving end of enforcement by Singapore's marine police guarding the tiny island, and being told to keep clear of the waters around it.Pengerang Fishermen Association chairman Abu Bakar Mohamad said before the dispute over the ownership of the island, fishermen were free to fish there.

"The area around the island is a gold mine, abundant with marine life, both in quality and quantity.

"Although we really hoped for Malaysia to be declared the rightful owner of the island, we are also aware of the government's stand to accept the International Court of Justice's decision," he said.

Abu Bakar said he had informed all his 1,500 members to stay calm, regardless of the outcome of the arbitration.

A fisherman, Syed Ahmad Syed Yasin, 72, who had been fishing since 1957, said he was really disappointed with the judgment.

"How can we accept that, as it was much closer to us compared with Singapore," he said, pointing out that Pulau Batu Puteh is just 7.7 nautical miles from Tanjung Penyusuh, Pengerang, compared with the 25.5 nautical miles distance from Singapore.

He said in the 1970s, there was only a lighthouse on the island, but when living quarters and a helipad were added in the 1980s, fishermen became apprehensive that Singapore would lay claim to Pulau Batu Puteh.


Azizul Zaidi, 31, was more concerned with the long-term ramifications of the decision.

As the island is less than 12 nautical miles from the peninsula, Singapore could divide the waterways halfway as theirs, he said.

"I would understand if the dispute was between Indonesia and Malaysia, because as close as Pulau Batu Puteh is from our shores compared with Singapore, at four nautical miles, Sedona in Tanjung Pinang, Indonesia is the nearest shore to the island," Azizul Zaidi said. He said fishermen would not have any rich fishing ground in the area to earn a living.

"Where are we supposed to fish then, as the area around Tanjung Pengelih had been badly affected by the reclamation carried out by Singapore a few years ago?" Azizul Zaidi asked. He said they had sought refuge from storms in the waters around Pulau Batu Puteh as it was always calm there.

"This is a real blow to us," he said - NST

Pulau Batu Puteh Issue, Malaysia Praised For Solving It Amicably

KUALA LUMPUR, May 23 - Malaysia has been praised for solving the 28-year-old Pulau Batu Puteh issue peacefully and amicably through the International Court of Justice (ICJ) which today awarded sovereignty over Pulau Batu Puteh to Singapore and the Middle Rocks to Malaysia.

Head of the Department of Political Science, International Islamic University Malaysia (IIUM), Assistant Professor Dr Wahabuddin Ra'ees said the decision would help both Malaysia and Singapore to move ahead in solving other outstanding issues between them.

Despite being a country very much larger than Singapore, Malaysia had been sincere from the beginning to solve the issue peacefuly and amicably, he told Bernama in an interview here Friday.

He said that in the larger context of the Asean spirit, Malaysia had once again proved to the world that it always pursued a `very friendly and good neighbourly policy based on mutual respect towards its neighbours and other countries'.

"Eventhough Malaysia deserves a better decision given the historical and geographical facts...I think the judgement should be viewed in a positive way... for future relations...other countries should follow the example of Malaysia and Singapore in solving problems through peaceful means," he said.

University of Malaya senior lecturer, Department of International and Strategic Studies K.S.Balakrishnan said Malaysia-Singapore relations was always a "managed relations" in any situation, although there might be minor problems and differences on and off.

He said the ICJ judgement showed that in this kind of situation, international law took into consideration the adiministration aspect and not history alone in deciding the sovereignty of a disputed area or islands.

"This is like the Sipadan and Ligitan Island issue," he said in reference to the two islands where the ICJ awarded their sovereignty to Malaysia.

The president of the International Movement for a Just World (JUST), Dr Chandra Muzaffar said that it was significant that both sides had agreed even before the case came to hearing to accept whatever the outcome of the case.

"So I hope both will accept the outcome of the ICJ as they said before and with an open heart," he said.

Dr Chandra said that Pulau Batu Puteh was at the heart of the dispute.

"And if one looks at some of the argument put by the ICJ (on Batu Puteh) on strictly legal perspective...those arguments make sense.

"On many instances, we seem to have ceded our sovereign rights by not exercising our sovereignty on Pulau Batu Puteh on numerous occasions," he said.

"I hope that the Singapore government will not regard the decision on Batu Puteh as an opening for them to ride rough shot over Malaysia's sovereign rights on other bilateral issues," said the political scientist - Bernama

Malaysia Loses Pulau Batu Puteh Not Due To Weak Arguments, Says Rais

From Nor Faridah A. Rashid

THE HAGUE, May 24 - Malaysia's failure to get sovereignty of Pulau Batu Puteh was not due to the weakness of its arguments presented before the International Court of Justice (ICJ), Foreign Minister Datuk Seri Rais Yatim said Friday.

"The fact that we have lost Pulau Batu Puteh is not due to the weakness of our arguments but to the lack of exercise by the authorities (on that island) for some 100 years," he told Malaysian journalists at the Malaysian embassy here.

He said that what was important to note was that the explanation given by the ICJ in its decision to award sovereignty was based on the fact that beginning from 1850 until 1953, Malaysia did not, in terms of evidence, effect any action or grounds which could be accepted as proof of sovereignty, be it in terms of occupation, conducting checks or supervision activities on Pulau Batu Puteh.

The Court had also emphasised that the map drawn up and produced by Malaysia in 1962, 1965, 1974 and 1975 had actually reflected on Singapore's claim, he said.

Rais said that another reason was the letter written by the Johor Acting State Secretary dated Sept 21, 1953 which the Court regarded as proof that there was a handover of power and sovereignty over the island.

The letter stated that "Johore Government (did) not claim ownership" of the island. Singapore had argued that the letter had expressed disclaimer of title of Pulau Batu Puteh.

The letter was in response to an enquiry dated June 12, 1953 made on behalf of the Singapore Colonial Secretary seeking to clarify the status of Pulau Batu Puteh, where a lighthouse had been built, with a view to determining the "boundaries of the Colony's territorial waters".

Rais said that while Pulau Batu Puteh was the significant material where the Horsburgh Lighthouse had been built and the administration done by Singapore, "We should also tell the public in Malaysia that we also won Middle Rocks which is so close."

"Of course in terms of area we have less than what it is compared to Pulau Batu Puteh but nonetheless, because of the adjacent position of these two units neither party can do any exercise of reclamation for anything without consultations," he said.

On the judgement he said: "We should not create commotion out of it because for the last two weeks we have laid the ground for a peaceful solution. The fact that we have won half and Singapore half, this is to us sufficient reward so far," he said.

As for South Ledge, the joint technical committee set up by both countries would hold a meeting not later than two weeks from Friday to lay down the principles and the steps ahead, Rais said.

He said the ICJ had ruled that sovereignty over South Ledge belongs to the state in the territorial waters of which it is located and as such this had to be determined.

"What's important now is the bilateral relations between Malaysia and Singapore. This decision should not in any way hinder us to go forward and reach out for those things that both of us have been wanting to," he said.

Meanwhile, Singapore's Deputy Prime Minister Prof S. Jayakumar said the court had awarded sovereignty of Pulau Batu Puteh to Singapore, which is the most important feature.

He said that of course Singapore would be happier if the court decided that it has sovereignty over the island and the two marine features but what important was that both countries have agreed to solve the dispute in an amicable way.

Malaysia's Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail said the Malaysian team had put in good effort including that relating to the 1953 letter.

But unfortunately, he said, the ICJ found the letter was significant to the case.

Malaysia had argued during the oral submission from Nov 6 to 23 last year that the Acting Johor State Secretary had no authority and capacity to issue the letter - Bernama

Tumpu Tubir Selatan: Rais

Daripada Khirul Bahri Basaruddin

THE HAGUE: Menteri Luar Datuk Seri Dr Rais Yatim yakin rakyat akan menerima keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang memberi hak kedaulatan Batuan Tengah kepada Malaysia dan Pulau Batu Puteh kepada Singapura.

Katanya, rakyat yang sudah diberitahu mengenai kesan daripada keputusan itu menerusi taklimat serta siaran media perlu menerima keputusan yang dianggap sebagai menang-menang untuk kedua-dua negara.

"Tidak timbul soal rakyat akan melakukan kekecohan kerana mahkamah itu jelas memberi kita kemenangan melalui hak kedaulatan Batuan Tengah," katanya kepada wartawan Malaysia di Kedutaan Malaysia di sini semalam.

Dr Rais berkata, pihaknya kini akan memberi tumpuan kepada meneliti dan mengkaji keputusan itu terutama membabitkan Tubir Selatan yang hak kedaulatan tidak memihak kepada Malaysia atau Singapura.

Katanya, Jawatankuasa Teknikal yang dibentuk kedua-dua negara untuk mengkaji keputusan itu akan bermesyuarat dua minggu lagi dan delegasi Malaysia akan diketuai Ketua Setiausaha Kementerian Luar, Tan Sri Rastam Mohd Isa.

Dr Rais berkata, kedudukan Tubir Selatan hanya dapat ditentukan hasil rundingan jawatankuasa berkenaan.

Ejen Malaysia, Tan Sri Abdul Kadir Mohamad, pula berkata ketika ini belum ada sebarang kesan daripada keputusan mahkamah semalam.

“Kedudukan Pulau Batu Puteh dan Batuan Tengah agak dekat, sekali gus perlu ada proses rundingan jika satu daripada negara ingin melakukan sesuatu di kawasan masing-masing. Masa depan pulau itu dan kedua-dua bentuk maritim terbuka untuk rundingan," katanya.

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, berkata pasukan perundangan Malaysia berjaya memberi persembahan mantap terutama ketika berhujah mengenai isu surat Penolong Setiausaha Kerajaan Johor yang tidak mengikat kes Malaysia.

Bagaimanapun, katanya, mahkamah memutuskan surat itu mempunyai kepentingan besar sekali gus menyokong tuntutan Singapura.

"Saya berpendapat kesan keputusan mahkamah itu akan lebih jelas apabila hanya sebuah negara mendapat hak kedaulatan ke atas pulau terbabit serta dua bentuk maritim itu, " katanya.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri Singapura, Prof S Jayakumar, berkata Singapura menyambut baik keputusan itu yang memberi hak kedaulatan Pulau Batu Puteh kepada negara itu.

"Pulau Batu Puteh antara bentuk muka bumi yang penting berbanding dua lagi dan kami lebih gembira jika mahkamah memutuskan ketiga-tiga bentuk bumi itu hak kami, " katanya.

Bagaimanapun, katanya, Singapura menerima keputusan mahkamah kerana apa yang lebih penting kedua-dua negara bersetuju menyelesaikan pertikaian itu secara berhemah.

Jayakumar berkata, kedua-dua negara juga berjanji menghormati sebarang keputusan mahkamah bagi memastikan hubungan dua hala tidak terjejas dan Singapura dan Malaysia berjaya menunjukkan kepada negara lain di rantau ini bagaimana pertikaian boleh diselesaikan secara aman dan berhemah - Berita Harian

Middle Rocks Now Happy Hunting Ground For Johor Fishermen

From Nor Faridah A. Rashid

THE HAGUE, May 24 - Johor fishermen can now fish to their hearts' content in the fish-rich waters of Middle Rocks, without fear of being shooed away by Singapore naval authorities as they have been since the mid-80's.

This follows the awarding of sovereignty over Middle Rocks to Malaysia by the International Court of Justice (ICJ) in a 15 to 1 vote in The Hague Friday.

Middle Rocks lies close to Pulau Batu Puteh, located 7.7 nautical miles off Johor's Tanjung Penyusuh, and sovereignty over which was awarded to Singapore by the ICJ in a 12 to four vote in the same judgement.

Prof Dr Nik Anuar Nik Mahmud of the Institute of Malay World and Civilisation, one of the researchers for Malaysia in the sovereignty dispute case, said the Johor fishermen can now go back to fishing in the waters of Middle Rocks.

They had been deprived of the rich fishing ground since 1986 when they were always shooed away from the area by the Singapore naval authories, he told Malaysian journalists here. Singapore had established a naval presence on the nearby Pulau Batu Puteh in the mid-80's.

During oral arguments from Nov 6 to 23 last year, the ICJ was told that fishermen from Johor used the waters off Pulau Batu Puteh for fishing and shelter until the mid-80's when Singapore established a permanent naval presence there and prevented them from fishing close to the island.

Noor Farida Ariffin, former Malaysian ambassador to the Netherlands and co-agent for the case, said the fishermen had the right to fish in the Middle Rocks area now that the court had declared that sovereignty over the marine feature belonged to Malaysia.

"Upon reflection, the ICJs decision was not bad at all," she said.

Prof Nik Anuar said the fact was that Malaysia now had sovereignty over Middle Rocks, which was a victory for the country and, as such, the fishermen would not face any problem like they did until now.

Malaysia could also build infrastructure on Middle Rocks or even station its navy personnel there if it wanted to, he said in outlining some of the activities which Malaysia could now do on Middle Rocks.

The ICJ decision giving sovereignty over Middle Rocks to Malaysia also means that Singapore is now more constrained in carrying out activities like reclamation due to the close proximity, about half a nautical mile, of Pulau Batu Puteh, or Pedra Branca as Singapore calls it, to Middle Rocks.

During the oral arguments, the ICJ was told of Singapores proposed reclamation plan to extend the island.

"Whatever plans they may have, like the reclamation plan, they cannot do it now," an official said.

In its judgment, the ICJ also ruled by 15 to 1 that sovereignty over another rock, South Ledge, belongs to the country in the territorial waters of which the feature is located.

This piece of the judgment was greeted positively by the Malaysian delegation led by Foreign Minister Datuk Seri Rais Yatim as South Ledge, a low tide elevation located just 1.7 km from Middle Rocks, was well within Malaysian waters, said officials.

There is a mood of confidence in the Malaysian delegation that Malaysia may just get South Ledge.

Rais told Malaysian journalists that since South Ledge is within the territorial waters of Middle Rocks, Malaysia appeared to be the sovereign holder.

The ICJ, in its ruling, noted that South Ledge fell within the apparently overlapping territorial waters generated by Pulau Batu Puteh and by Middle Rocks.

It concluded that since it had not been mandated by the two sides to draw the line of delimitation with respect to their territorial waters in the area, sovereignty over South Ledge belonged to the country in the territorial waters of which the rock was located.

Another positive aspect in the judgment relating to the sovereignty of Pulau Batu Puteh was the fact that the court had accepted that the Johor Sultanate had the original title to the island although Singapore had said that the island was "terra nullius" (no mans land) when Britain took possession of it in the mid-1800s to build the Hosburgh Lighthouse.

However, the court ruled that by 1980 when the dispute regarding Pulau Batu Puteh crystallised, sovereignty over the island was passed to Singapore.

This conclusion was based on the fact that between 1850 and 1953 Malaysia did not, in terms of evidence, effect any action or grounds which can be accepted as proof of sovereignty, be it in terms of occupation, conducting checks or supervision activities on Pulau Batu Puteh.

Another factor which led to Malaysia losing sovereignty over Pulau Batu Puteh to Singapore was the letter written by the Johor acting State Secretary dated Sept 21 1953 which the court regarded as proof that there was a handover of power and sovereignty over the island.

The letter stated that the "Johore Government (did) not claim ownership" of the island. Singapore had argued that the letter had expressed disclaimer of title of Pulau Batu Puteh.

The letter was in response to an enquiry dated June 12 1953 made on behalf of the Singapore Colonial Secretary seeking to clarify the status of Pulau Batu Puteh, where a lighthouse had been built, with a view to determining the "boundaries of the colony's territorial waters".

This goes to show that what civil servants do may have a repercussion and one should not take things for granted, although Malaysia had contended during the oral arguments that the Johor acting State Secretary did not have the authority or capacity to issue the letter - Bernama

Singapore Pleased With ICJ Decision On Pulau Batu Puteh

By Zakaria Abdul Wahab

SINGAPORE, May 23 - Singapore is pleased with the judgment of the International Court of Justice (ICJ) in The Hague Friday which awarded sovereignty over Pulau Batu Puteh, the key feature in its dispute with Malaysia, to the republic.

Singapore Ministry of Foreign Affairs however said the judgment was not totally in its favour as the ICJ had awarded Middle Rocks to Malaysia.

In a statement released in response to ICJ's decision, the ministry said the court also decided that South Ledge belonged to the country in whose territorial waters it was located.

"We had argued that these features are part of Pedra Branca (as Singapore calls Pulau Batu Puteh) but as the court had found otherwise, Singapore accepts the courts decision," the ministry said.

It said the judgment had brought to a closure a long standing territorial dispute between Malaysia and Singapore.

On media queries on the implications of the judgment on issues regarding Singapores entitlement to territorial sea or maritime zones around Pulau Batu Puteh, the ministry said the ICJ was not asked to determine such questions of maritime space or boundary delimitation.

It said Singapores rights and interests on these matters would be pursued in accordance with international law.

The ministry said Singapore had a territorial sea limit that extended up to a maximum of 12 nautical miles and an Exclusive Economic Zone which was consistent with the United Nations Convention on the Law of the Sea of Dec 10, 1982 which Singapore was a State Party to.

The precise coordinates of Singapores territorial sea and Exclusive Economic Zone would be announced at an appropriate time, it said.

"Should the limits of its territorial sea or Exclusive Economic Zone overlap with claims of neighbouring countries, Singapore will negotiate with those countries with a view to arriving at agreed delimitations in accordance with international law," the ministry said.

"Singapore reserves its position on international agreements it is not a party to," it added - Bernama

Muhyiddin Asks The People To Accept ICJ's Decision

KUALA LUMPUR, May 23 - International Trade and Industry Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin calls on the people to accept the split decision by the International Court of Justice (ICJ) Friday which gave sovereignty over Pulau Batu Puteh to Singapore.

He said although the decision was disappointing, it had to be accepted.

"I'm rather disappointed with the decision made by the ICJ on Pulau Batu Puteh which was not in favour of Malaysia.

"As a subject of Johor, I'm sad because whatever consideration applied by the ICJ under international law, in terms of the historical value, sovereignty and morality, we have lost part of our territory," he said here, shortly after the ICJ made the decision.

The ICJ which sat in The Hague, The Netherlands, voted 12-4 in favour of Singapore, stipulating that the neighbouring country had sovereignty over Pulau Batu Puteh, while Malaysia was given sovereignty over Middle Rocks after a 15-1 vote.

The ICJ also decided that South Ledge belongs to the country in whose territorial waters it is located.

Based on the judgement, the ICJ decision on Pulau Batu Puteh referred to the letter written by an officer representing the Johor State Secretary in 1953 which the court considered as evidence that power and sovereignty over the island had been handed over to Singapore.

The judgement ended a 28-year-old dispute between Malaysia and Singapore over the island, which was called Pedra Blanca by Singapore, as well as the two corral reefs.

Muhyiddin said Malaysia's success in its claim over Middle Rocks was considered as "a slight boost to our disappointment".

"Hopefully, Singapore will not be arrogant over the latest decision on Pulau Batu Puteh," he said.

Meanwhile, the Chairman and Chief Executive Officer of the Institute of Strategic and International Studies (ISIS), Datuk Seri Mohamed Jawhar Hassan said the ICJ decision should have a positive impact on Malaysia-Singapore bilateral relations.

He said this was because it had resolved a dispute which had dragged on for a long time. "The issue is no longer an irritant in our relations. On the part of the people, they should accept it positively," he said when commenting on the decision.

Mohamad Jawhar said Malaysia had decided to accept whatever decision made by the ICJ, whether in favour of Malaysia or Singapore.

"The ICJ decision was made based on submissions made by both parties and much depended on the actions taken by both countries in the 19th, 20th centuries... these were all actions taken by the authorities during the colonial government, Malaya and so on," he said.

He hoped Malaysians would accept the decision responsibly and would respect the law.

"Don't be emotional and spread anti-Singapore sentiments which would not bring any benefit to Malaysia or to bilateral relations between the two countries," he said.

The decision did not mean that Malaysia lost everything because Malaysia too won in the claim over Middle Rocks and it was a win-win situation between Malaysia and Singapore.

Mohamad Jawhar said Malaysia had sent the strongest team with the best expertise to present its case at the ICJ.

The Malaysian team had been involved in the claims over Ligitan Island and Sipadan at the ICJ not long ago where the decision had been in Malaysia's favour.

He also hoped that Malaysia and Singapore could resolve the sovereignty over Southern Ledge amicably based on maritime law - Bernama

Usah salahkan sesiapa dengan keputusan ICJ

KUALA LUMPUR: Keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) kelmarin yang memberi hak kedaulatan Pulau Batu Puteh kepada Singapura, tidak harus dipolitikkan oleh mana-mana pihak.

Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata semua pihak juga diminta tidak menyalahkan sesiapa atas keputusan itu dan menerimanya dengan hati terbuka walaupun ia mengecewakan.

"Saya tidak rasa kita menyalahkan sesiapa... ia sudah diputuskan mahkamah tetapi kita akan pastikan sebarang keputusan yang dilakukan negara jiran kelak tidak akan menggugat kepentingan rakyat kita terutama di Johor," katanya kepada pemberita selepas Majlis Taklimat Tertutup "Tata Etika Ahli Umno" dengan Badan Perhubungan Umno Wilayah Persekutuan, di sini, semalam.

Beliau yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, Singapura juga harus mengambil kira bahawa kawasan itu sudah sebati dengan rakyat negara ini terutama di Johor.

"Kita harap mereka mempertimbangkan dan tidak mengancam rakyat kita kerana ia pernah menjadi sebahagian wilayah Malaysia," katanya.Ketua Pemuda Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata walaupun kecewa dengan keputusan ICJ itu, rakyat Johor khususnya, harus bertenang dan menerima hakikat keputusan itu muktamad dan tiada rayuan.

"Kita sudah pun bersetuju dengan keputusan muktamad mahkamah itu dan kita mahukan kestabilan serantau terutama di kawasan tanah selatan ini berkekalan.

"Saya harap Pemuda Umno Johor melihat secara positif pembentukan jawatankuasa dua negara mengenai isu ini tetapi pada masa sama saya mahu juga mereka memantau pelaksanaan kerjasama jawatankuasa yang ditubuhkan itu supaya ia dapat memberi kebaikan kepada semua pihak," katanya.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berjanji memantau secara dekat kaedah yang dilaksanakan jawatankuasa teknikal bersama Malaysia-Singapura untuk menangani isu perairan sekitar Pulau Batu Puteh dalam memastikan ia bukan saja menjaga hubungan kedua-dua negara tetapi kepentingan rakyat Johor terutama nelayan.

Selain itu, beliau berkata, jawatankuasa terbabit juga harus memberi perhatian khusus isu laluan kapal serta ruang udara yang selama ini membelenggu kedua-dua negara kerana ia belum mencapai keputusan di mahkamah - Berita Harian

Tuntutan bertindih selesai dengan semangat ASEAN

PANEL 16 hakim Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, Belanda semalam memberi keputusan 12-4 yang memutuskan bahawa Pulau Batu Putih adalah milik Singapura.

Bagaimanapun, dalam penghakiman mengenai kedaulatan Terumbu Karang Tengah (Middle Rocks) yang turut dituntut oleh Singapura, menjadi milik Malaysia dengan keputusan 15-1.

Mahkamah itu juga menetapkan bahawa Terumbu Karang Selatan adalah milik negara di mana terletaknya perairan wilayah.

ICJ telah mengumumkan keputusan siapa yang mempunyai hak kedaulatan terhadap Pulau Batu Putih yang terletak 7.7 batu nautika dari perairan Johor.

Bagi rakyat Malaysia tentu wujud perasaan sedih dan kecewa kehilangan kedaulatan terhadap Pulau Batu Putih yang sejak 28 tahun lamanya kita tuntut daripada negara jiran, Singapura.

Apa pun rakyat perlu menerima dengan hati ter- buka keputusan yang dibacakan oleh Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh petang semalam.

Hakikatnya, Malaysia dan Singapura telah berikrar mematuhi keputusan ICJ itu yang mana ia adalah muktamad dan tidak ada rayuan selepas ini.

Kita perlu ingat bahawa dalam mana-mana kes perundangan, keputusannya tidak boleh dijamin. Pasukan ejen Malaysia hanya boleh menyediakan hujah-hujah bernas serta mantap, selebihnya ia bergantung kepada penilaian hakim dalam membuat keputusan.

Mengambil nasihat Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim, rakyat Malaysia perlu tenang dan ber- sikap matang berhubung perkara ini supaya kita tidak menterjemahkan ia kepada pergolakan politik.

Usah kerana Pulau Batu Putih, hubungan dua negara yang dipisahkan oleh Selat Tebrau mengalami kesan buruk.

Kita percaya tidak akan timbul masalah sedemikian terhadap negara jiran itu.

Kerana kita yakin bahawa kerajaan Malaysia akan berpegang teguh pada prinsip menyelesaikan sesuatu pertikaian itu secara aman. Dan dengan keputusan ICJ itu, kita perlu mengiktiraf kedaulatan dan menghormati wilayah yang diberikan kepada Singapura itu.

Kita perlu terus memanfaatkan hubungan persahabatan dan kejiranan. Malaysia dan Singapura pun telah bersetuju untuk tidak menimbulkan apa- apa angkara atau masalah hubungan dua hala dalam menerima penghakiman ICJ beberapa hari sebelum keputusan ini.

Jelas, ada pendekatan konstruktif telah kita amalkan bagi menyelesaikan masalah tertangguh, termasuk berkaitan tuntutan bertindih dan penentuan sempadan darat dan maritim.

Langkah mencari penyelesaian terhadap pertikaian melalui ICJ juga menunjukkan Malaysia dan Singapura menepati semangat ASEAN, seperti yang terkandung dalam Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama di Asia Tenggara (TAC) - Utusan Malaysia

Singapura diharap tak angkuh

Oleh Amirullah Andi Nur, Norfatimah Ahmad, Faiza Zainudin dan Siti Fatimah Mohamed Anwar

KUALA LUMPUR: Kerajaan dan rakyat Singapura diharap tidak angkuh berikutan keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) menyerahkan hak kedaulatan Pulau Batu Puteh seluas 2,000 meter persegi itu kepada republik berkenaan.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti), Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga anak jati Johor mengakui kecewa dengan keputusan ICJ dan berharap semua pihak menerima keputusan itu.

“Sebagai rakyat Johor, saya sedih kerana walau apa asas undang-undang antarabangsa yang digunakan ICJ, dari segi nilai sejarah, kedaulatan dan moralnya kita sudah kehilangan sebahagian wilayah kita,” katanya ketika dihubungi semalam.

Bagaimanapun, Naib Presiden Umno yang juga Ahli Parlimen Pagoh itu berkata, keputusan ICJ mengenai Batuan Tengah yang menyebelahi Malaysia merawat sedikit kekecewaan rakyat dan negara.Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Ali Rustam juga kecewa dan sedih dengan kegagalan negara memastikan Pulau Batu Puteh kekal milik Malaysia.

Ketua Menteri Melaka itu berkata, walaupun kecewa dengan keputusan yang membabitkan kedaulatan negara, beliau tetap akur dengan keputusan ICJ.

"Kita perlu terima keputusan ICJ kerana ini adalah cara terbaik untuk kedua-dua negara menyelesaikan tuntutan bertindih terhadap pulau berkenaan," katanya.

Timbalan Menteri Luar, Datuk Abdul Rahim Bakri pula meminta rakyat menerima dengan hati terbuka keputusan ICJ yang memberikan hak kedaulatan Pulau Batu Puteh kepada Singapura, manakala Batuan Tengah kepada Malaysia.

“Tindakan ini konsisten dengan pendirian negara yang menghormati sistem dan keluhuran undang-undang dan menghormati keputusan hakim yang mengambil kira fakta sejarah, keberkesanan dan tindakan pentadbiran terhadap pulau itu,” katanya.

Beliau berkata, rakyat perlu bersikap tenang seperti sebelum ini apabila menerima secara ‘gentleman’ kemenangan dalam kes Sipadan dan Ligitan yang memihak kepada Malaysia.

“Kita tidak mahu hubungan Malaysia dan Singapura terhakis akibat keputusan mahkamah yang sejak awal berikrar untuk mematuhinya walaupun kita sedar dengan kesedihan yang dirasai menyelubungi rakyat negara ini,” katanya.

Menteri Pelancongan, Datuk Seri Azalina Othman Said pula menganggap keputusan ICJ menyerahkan Pulau Batu Puteh kepada Singapura sebagai sesuatu yang menyedihkan khususnya rakyat Johor.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pengerang, bimbang kehilangan pulau yang terletak di luar pantai tenggara Pengerang yang jaraknya kira-kira 20 minit menaiki bot laju dari Teluk Ramunia itu memberi kesan buruk kepada penduduk kawasan itu dan sekitarnya.

Katanya, memberi hak pemilikan kepada Singapura bererti nasib penduduk terutama nelayan akan terjejas kerana pihaknya yakin kerajaan berkenaan akan cuba melakukan pelbagai aktiviti untuk meluaskan kawasan mereka.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Samad, berkata rakyat perlu menerima keputusan itu dengan hati terbuka kerana sebelum ini negara bersetuju membawa kes ke ICJ.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Johor Bahru, menganggap sekurang-kurangnya keputusan mahkamah itu dapat menyelesaikan pertikaian yang sudah berlarutan sejak sekian lama antara dua negara.

Exco Pemuda Umno, Datuk Mukhriz Mahathir menyifatkan keputusan ICJ memberi hak kedaulatan Pulau Batu Puteh kepada Singapura adalah keputusan yang berat untuk diterima rakyat Malaysia.

Beliau berkata, keputusan itu memang sesuatu yang menyedihkan, namun ia adalah hakikat yang harus diterima - Berita Harian

Legal implications 'to be studied'

By Sheridan Mahavera

JOHOR BARU: The government will form a technical committee to study the legal implications of the International Court of Justice's decision on Pulau Batu Puteh, Middle Rocks and South Ledge, said Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Abdul Razak.

However, since the court upheld Malaysia's claim to Middle Rocks, Singapore cannot make any unilateral decision or work to reclaim land around the island republic.

Najib said the decision benefited Malaysia "on balance" as it confirmed the country's ownership of Middle Rocks and the area around it.

The marine feature, which lies south of Pulau Batu Puteh, is also important in determining maritime borders between Malaysia and Singapore.

"As far as Pulau Batu Puteh is concerned, it has always been managed by Singapore." The committee, he said, would meet and take a few weeks to study the implications of the decision but what was important was that Malaysians accepted it.

"Of course, I do understand the importance and the symbolic nature of Pulau Batu Puteh to Malaysia and to the people of Johor.

"I can understand the disappointment but we must take it in the spirit that it was our decision to take it (the dispute) to the ICJ."

On how he personally felt about the decision, Najib said: "When you go into court you want to win the maximum.

"We did not get all that we wanted. We got some of it. It is a disappointment, but it is something that we have to accept.

"Although we were not successful in the whole claim, at least we defended half of it," Najib added - NST