Thursday, January 30, 2003

Kedudukan Pulau Adang dalam peta sempadan Jupem dipersoal

Saudara Pengarang,

BERIKUTAN krisis Pulau Batu Putih yang hangat diperkatakan baru-baru ini, saya telah berkunjung ke Jabatan Ukur Dan Pemetaan Malaysia (Jupem) untuk mendapatkan peta sempadan perairan Malaysia keluaran terbaru.

Selain Pulau Batu Putih, saya juga meninjau kedudukan pulau-pulau di perairan utara Pantai Barat Semenanjung. Sempadan perairan antara Perlis dengan Setul (Satun), Thailand agak unik kerana ia merupakan garisan lurus yang bermula dari Bukit Batu Putih dan hanya berakhir di Selat Cincin, Langkawi.

Garisan lurus itu telah menyebabkan Pulau Berasmana (Ko Prathmana) di utara Kuala Perlis, Malaysia berada betul-betul di atas garisan sempadan bersama.

Kedudukan Pulau Berasmana itu pernah menimbulkan kegusaran ahli-ahli politik Thai di Bangkok sebelum ini.

Akan tetapi langkah bijak Kerajaan Negeri Perlis di bawah kepimpinan Datuk Seri Shahidan Kassim yang tidak menimbulkan sebarang tuntutan bertindih, malah baru-baru ini ingin memajukan Pulau Panjang yang terletak di perairan Setul, Thailand secara bersama telah sedikit sebanyak meredakan kebimbangan itu. Langkah ini bijak memandangkan kebanyakan penduduk Pulau Panjang adalah berketurunan Melayu.

Bagaimanapun, bukan isu Pulau Batu Putih atau Pulau Panjang yang ingin saya ketengahkan persoalan kepada pihak Jupem tetapi adalah isu Pulau Adang yang terletak di barat laut sempadan bersama yang kini menjadi tumpuan kaki-kaki pancing dari Malaysia melalui pelabuhan Pak Bara (Kuala Bara).

Jika mengikut peta-peta perairan negara sebelum ini, titik terakhir sempadan perairan Malaysia-Thailand ialah di kedudukan 6 darjah 35 min. U (6 35 U) pada arah hala ke barat laut lebih kurang 20 batu nautika di barat Langkawi.

Kedudukan ini bermakna seluruh laut yang terentang di barat Pulau Langkawi adalah kepunyaan Malaysia.

Malah jika garisan itu dipanjangkan sebagaimana di perairan Kelantan-Narathiwat di Pantai Timur Semenanjung akan menyebabkan seluruh gugusan kepulauan Adang-Rawi yang meliputi pulau (Koh) Adang, Rawi, Nipis, Kuih Besar dan Tangga akan terletak dalam perairan Malaysia.

Walaupun demikian Malaysia tidak bertindak demikian kerana masih mempunyai semangat setiakawan di dalam ASEAN dan menghormati perjanjian Anglo - Siam yang membentuk sempadan moden negara selepas 1909.

Sebaliknya, dalam peta terbaharu keluaran Jupem, saya dapati kedudukan 6 35 U (BL) itu telah diturunkan sehingga 6 18 U dari titik asal untuk memberi laluan secara mengelilingi kepada kepulauan Adang menyebabkan Pulau Langkawi terkepung pada sebelah barat dan timur oleh perairan Thailand. Walhal kedudukan 6 35 U hala arah barat laut yang ditinggalkan oleh pasukan ukur British sebelum ini adalah kedudukan terbaik bagi Malaysia dalam menghadapi diplomasi dengan pihak berkuasa Thai yang selama ini kerap membuat tuntutan bertindih ke atas wilayah Malaysia.

Memang diakui bahawa kerajaan Thai pernah dan masih menjajah sebahagian Semenanjung Melayu. Tetapi ini tidak bermakna negara ini lemah tapi berupaya membuat tuntutan balas dengan menggunakan diplomasi tahap tertinggi dalam sebarang perundingan.

Pihak Jupem seharusnya bijak dalam proses ini, bagi memastikan kepentingan negara sentiasa berada dalam kedudukan terbaik.

Saya bukan seorang pakar dalam bidang ilmu ukur kelautan, tetapi saya tetap mempersoalkan tindakan Jupem dalam menjaga kepentingan negara Malaysia. Persoalannya adakah peta yang dikeluarkan oleh pihak Jupem merupakan sempadan muktahir negara?

Mengapa kedudukan 6 35 U yang merupakan titik paling utara sempadan perairan negara sebagaimana dipersetujui sebelum ini boleh diturunkan sehingga 6 18 U bagi memberi laluan kepada kepulauan Adang?

Mengapa kaedah yang memisahkan Pulau Berasmana di perairan Perlis-Setul tidak digunakan di Pulau Adang? Jika kaedah ini digunakan seluruh lautan di barat Langkawi dan batu-batu karang selatan Pulau Adang yang kaya dengan sumber perikanan akan dapat dimanfaatkan oleh nelayan Malaysia.

Perlu diingat sempadan moden antara Malaysia dan Thailand pada hari ini adalah hasil perjanjian Anglo-Siam 1909, dan bukan sempadan pembahagian etnik antara Melayu dan Thai. Perjanjian itu menyebabkan dua buah negeri Melayu utara iaitu Setul dan Pattani masih berada dalam pentadbiran Thai, selepas usaha British untuk meletakkan dua negeri Melayu tersebut ke bawah pentadbirannya gagal.

Peristiwa petani di Perlis kehilangan tanah dusun kepada Taman Negara Thale Ban, Thailand serta kejadian bot pasukan keselamatan dan nelayan kita dihalau dari perairan sendiri di Pulau Batu Putih akan berulang lagi jika kepentingan Malaysia sentiasa diperlecehkan oleh negara-negara jiran. Hayati pesanan Perdana Menteri bahawa kemerdekaan negara akan terjajah semula jika rakyat sendiri mengambil mudah dan tidak menjaganya. - JORAN PULAU ADANG, Kuantan.

Jangan layan helah Singapura - Hisham

KUALA LUMPUR 29 Jan. - Semua pihak dalam Barisan Nasional (BN) termasuk Pergerakan Pemuda UMNO tidak perlu melayan kerenah dan helah Singapura berhubung tindakan sayap pemuda Parti Tindakan Rakyat (PAP) - Young PAP, yang menyediakan satu ruang perbincangan dalam laman webnya mengenai cadangan serangan ke atas Malaysia.

Ketua Pemuda UMNO, Datuk Hishammuddin Tun Hussein berkata, ini kerana pihak berkenaan akan melakukan apa sahaja yang boleh menguntungkan mereka termasuk mewujudkan laman web bagi memburuk-burukkan negara ini.

``Bagaimanapun, apabila berdepan dan berhujah dengan Young PAP... mereka akan menafikannya pula,'' katanya kepada pemberita selepas Program Taja Gemilang, di sini hari ini.

Hishammuddin mengulas laporan akhbar hari ini mengenai Young PAP yang `cuba menutup malu' dengan mendakwa laman web itu dirancang dan diwujudkan oleh pihak Malaysia.

Laporan itu turut menyebut Young PAP mengesahkan bahawa ada dua atau tiga peserta perbincangan dalam laman web itu yang mengesyorkan atau bertanya mengenai perang sebagai pilihan dalam penyelesaian isu dengan Malaysia.

Hishammuddin yang juga Menteri Belia dan Sukan berkata, kesemua pihak tidak perlu terlalu emosional, sebaliknya melihat perkara tersebut secara rasional.

``Saya ingin ingatkan Singapura bahawa kita tidak akan melayan kerenah atau helah mereka yang memutarbelitkan kenyataan demi `menguntungkan' kedudukan mereka.

``Bagi saya, tindak tanduk mereka bukannya perkara ganjil kerana sejak dahulu lagi mereka hanya memikirkan kedudukan sendiri dan kepentingan diri, tidak ada semangat kejiranan dan keikhlasan,'' tambahnya.

Walaupun begitu, Hishammuddin berharap pihak berkenaan akan meneruskan persefahaman sebelum ini iaitu membawa isu Pulau Batu Putih ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) dan tidak melakukan sesuatu sehingga boleh mengeruhkan keadaan.

``Singapura jangan jadikan isu Pulau Batu Putih untuk kepentingan politik dalaman mereka,'' katanya.

Mengenai hubungan di antara kedua-dua pihak, Hishammuddin berkata, ia berjalan seperti biasa.

``Saya tidak ambil kira sangat dengan apa yang disiarkan oleh laman web itu tetapi hubungan di antara Pemuda BN dan Young PAP sama seperti dulu. Tak ada perkara yang mengeruhkan keadaan selain apa yang disiarkan oleh laman web berkenaan,'' katanya - Utusan Malaysia

Pemuda UMNO mahu nilai semula hubungan dengan Pemuda PAP

KUALA LUMPUR 29 Jan. - Pergerakan Pemuda UMNO mahu menilai semula hubungan dan kerjasamanya dengan Pemuda Parti Tindakan Rakyat (PAP) yang terjalin selama ini.

Naib Ketua Pemuda UMNO, Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir berkata, ini berikutan tindakan cabang golongan muda parti itu - Young PAP membangkitkan cadangan mengenai kemungkinan republik berkenaan akan berperang dengan Malaysia.

``Saya rasa kita perlu lihat semula hubungan dengan mereka, ini tindakan orang gila. Mereka langsung tidak mempunyai pemikiran yang rasional,'' katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat bersama ketua-ketua Pergerakan Pemuda UMNO negeri, di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas langkah Young PAP, cabang golongan muda PAP, parti pemerintah Singapura yang menyediakan laman Young PAP Discussion Forum' bagi memberi peluang kepada rakyat negara itu membincangkan kemungkinan republik itu berperang dengan Malaysia.

Peperangan dengan Malaysia dicadangkan oleh beberapa penghantar e-mel sebagai langkah untuk menyelesaikan beberapa isu antara kedua-dua negara termasuk soal air dan tuntutan Pulau Batu Putih.

Abdul Aziz berkata, hubungan antara Pemuda Umno dengan Pemuda PAP selama ini telah dikeruhkan oleh tindakan `gila' cabang golongan muda PAP itu.

Menurutnya, walaupun negara itu mendakwa mereka bertamadun dan merupakan negara maju, tetapi sekarang terbukti bahawa pemikiran mereka masih ketinggalan.

Ini katanya, berbeza dengan generasi muda Malaysia yang sibuk mempromosikan keamanan dunia seperti yang dijalankan menerusi kempen Aman Malaysia.

Namun Pemuda UMNO tetap bersedia mempertahankan segala hak negara dengan tidak membenarkan mana-mana pihak mengambil kesempatan atas sikap negara yang mengutamakan keamanan.

``Kita sentiasa berpendapat bahawa keamanan perlu dihargai, tetapi kita bersedia menghadapi apa jua kemungkinan'' tegasnya.

Katanya, Pemuda UMNO menganggap kerjasama dengan Singapura dan negara-negara ASEAN sangat penting dan generasi mudanya perlu mempunyai hubungan yang rapat.

``Tetapi kalau keikhlasan kita selama ini diambil kesempatan oleh Young PAP, kita akan tengok hubungan itu sama ada hanya membuang masa atau perlu lakukan sesuatu yang lebih baik,'' katanya.

Mengenai kemungkinan Pemuda UMNO akan menghantar bantahan kepada Singapura mengenai sikap Young PAP itu, Abdul Aziz berkata, tindakan itu tidak perlu - Utusan Malaysia