Thursday, January 30, 2003

Kedudukan Pulau Adang dalam peta sempadan Jupem dipersoal

Saudara Pengarang,

BERIKUTAN krisis Pulau Batu Putih yang hangat diperkatakan baru-baru ini, saya telah berkunjung ke Jabatan Ukur Dan Pemetaan Malaysia (Jupem) untuk mendapatkan peta sempadan perairan Malaysia keluaran terbaru.

Selain Pulau Batu Putih, saya juga meninjau kedudukan pulau-pulau di perairan utara Pantai Barat Semenanjung. Sempadan perairan antara Perlis dengan Setul (Satun), Thailand agak unik kerana ia merupakan garisan lurus yang bermula dari Bukit Batu Putih dan hanya berakhir di Selat Cincin, Langkawi.

Garisan lurus itu telah menyebabkan Pulau Berasmana (Ko Prathmana) di utara Kuala Perlis, Malaysia berada betul-betul di atas garisan sempadan bersama.

Kedudukan Pulau Berasmana itu pernah menimbulkan kegusaran ahli-ahli politik Thai di Bangkok sebelum ini.

Akan tetapi langkah bijak Kerajaan Negeri Perlis di bawah kepimpinan Datuk Seri Shahidan Kassim yang tidak menimbulkan sebarang tuntutan bertindih, malah baru-baru ini ingin memajukan Pulau Panjang yang terletak di perairan Setul, Thailand secara bersama telah sedikit sebanyak meredakan kebimbangan itu. Langkah ini bijak memandangkan kebanyakan penduduk Pulau Panjang adalah berketurunan Melayu.

Bagaimanapun, bukan isu Pulau Batu Putih atau Pulau Panjang yang ingin saya ketengahkan persoalan kepada pihak Jupem tetapi adalah isu Pulau Adang yang terletak di barat laut sempadan bersama yang kini menjadi tumpuan kaki-kaki pancing dari Malaysia melalui pelabuhan Pak Bara (Kuala Bara).

Jika mengikut peta-peta perairan negara sebelum ini, titik terakhir sempadan perairan Malaysia-Thailand ialah di kedudukan 6 darjah 35 min. U (6 35 U) pada arah hala ke barat laut lebih kurang 20 batu nautika di barat Langkawi.

Kedudukan ini bermakna seluruh laut yang terentang di barat Pulau Langkawi adalah kepunyaan Malaysia.

Malah jika garisan itu dipanjangkan sebagaimana di perairan Kelantan-Narathiwat di Pantai Timur Semenanjung akan menyebabkan seluruh gugusan kepulauan Adang-Rawi yang meliputi pulau (Koh) Adang, Rawi, Nipis, Kuih Besar dan Tangga akan terletak dalam perairan Malaysia.

Walaupun demikian Malaysia tidak bertindak demikian kerana masih mempunyai semangat setiakawan di dalam ASEAN dan menghormati perjanjian Anglo - Siam yang membentuk sempadan moden negara selepas 1909.

Sebaliknya, dalam peta terbaharu keluaran Jupem, saya dapati kedudukan 6 35 U (BL) itu telah diturunkan sehingga 6 18 U dari titik asal untuk memberi laluan secara mengelilingi kepada kepulauan Adang menyebabkan Pulau Langkawi terkepung pada sebelah barat dan timur oleh perairan Thailand. Walhal kedudukan 6 35 U hala arah barat laut yang ditinggalkan oleh pasukan ukur British sebelum ini adalah kedudukan terbaik bagi Malaysia dalam menghadapi diplomasi dengan pihak berkuasa Thai yang selama ini kerap membuat tuntutan bertindih ke atas wilayah Malaysia.

Memang diakui bahawa kerajaan Thai pernah dan masih menjajah sebahagian Semenanjung Melayu. Tetapi ini tidak bermakna negara ini lemah tapi berupaya membuat tuntutan balas dengan menggunakan diplomasi tahap tertinggi dalam sebarang perundingan.

Pihak Jupem seharusnya bijak dalam proses ini, bagi memastikan kepentingan negara sentiasa berada dalam kedudukan terbaik.

Saya bukan seorang pakar dalam bidang ilmu ukur kelautan, tetapi saya tetap mempersoalkan tindakan Jupem dalam menjaga kepentingan negara Malaysia. Persoalannya adakah peta yang dikeluarkan oleh pihak Jupem merupakan sempadan muktahir negara?

Mengapa kedudukan 6 35 U yang merupakan titik paling utara sempadan perairan negara sebagaimana dipersetujui sebelum ini boleh diturunkan sehingga 6 18 U bagi memberi laluan kepada kepulauan Adang?

Mengapa kaedah yang memisahkan Pulau Berasmana di perairan Perlis-Setul tidak digunakan di Pulau Adang? Jika kaedah ini digunakan seluruh lautan di barat Langkawi dan batu-batu karang selatan Pulau Adang yang kaya dengan sumber perikanan akan dapat dimanfaatkan oleh nelayan Malaysia.

Perlu diingat sempadan moden antara Malaysia dan Thailand pada hari ini adalah hasil perjanjian Anglo-Siam 1909, dan bukan sempadan pembahagian etnik antara Melayu dan Thai. Perjanjian itu menyebabkan dua buah negeri Melayu utara iaitu Setul dan Pattani masih berada dalam pentadbiran Thai, selepas usaha British untuk meletakkan dua negeri Melayu tersebut ke bawah pentadbirannya gagal.

Peristiwa petani di Perlis kehilangan tanah dusun kepada Taman Negara Thale Ban, Thailand serta kejadian bot pasukan keselamatan dan nelayan kita dihalau dari perairan sendiri di Pulau Batu Putih akan berulang lagi jika kepentingan Malaysia sentiasa diperlecehkan oleh negara-negara jiran. Hayati pesanan Perdana Menteri bahawa kemerdekaan negara akan terjajah semula jika rakyat sendiri mengambil mudah dan tidak menjaganya. - JORAN PULAU ADANG, Kuantan.

1 comment:

Anonymous said...

ulasan yg menarik tetapi tidak tepat. Pemetaan memerlukan unjuran pemetaan yg berbeza bergantung kepada datum pengukuran yg dgunakan. Perbezaan yg saudara laporkan adalah disebabkan oleh reference system yg berbeza dan projection yg berbeza.