Wednesday, December 25, 2002

Tiada kelebihan kepada Singapura

Oleh:Akmar Hisham Mokhles

KUALA LUMPUR 24 Dis. - Tindakan Singapura membina bangunan tambahan di Pulau Batu Putih tidak akan memberi kelebihan kepada republik tersebut dalam tuntutannya ke atas pulau berkenaan di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Pensyarah Fakulti Undang-undang Universiti Kebangsaan Malaysia, Rozlinda Mohd. Fadzil berkata, ini kerana mahkamah tersebut tidak akan mengambil kira faktor itu semata-mata ketika membuat keputusan.

Sebaliknya, kata beliau, ICJ hakikatnya akan memberi perhatian yang lebih kepada aspek sejarah serta undang-undang berkaitan yang ada seperti yang diputuskan dalam kes perebutan Pulau Sipadan dan Ligitan.

Bagaimanapun dalam hal tersebut, tegas beliau, adalah penting pada masa yang sama Malaysia menghantar bantahan berterusan kepada negara jiran itu sebagai bukti bahawa ia tidak bersetuju dengan tindak-tanduk mereka yang meneruskan pembinaan di pulau tersebut.

``Jika kita tidak membuat bantahan ia akan membawa makna kita bersetuju dengan perbuatan mereka.

``Jadi dalam hal ini ada baiknya jika kerajaan menghantar delegasi ke Singapura untuk membuat bantahan serta menegaskan pendirian kita yang tidak bersetuju mereka meneruskan pembinaan di situ,'' katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini, hari ini.


Semalam pelbagai pihak di negara ini melahirkan rasa tidak senang dengan sikap Singapura yang membuat binaan tambahan di Pulau Batu Putih yang masih dalam pertikaian antara Malaysia dan Singapura.

Pada masa yang sama, Pergerakan Pemuda UMNO menyifatkan tindakan Singapura itu sebagai bermain api kerana sengaja cuba mewujudkan ketegangan dengan mencabar kedaulatan negara ini secara terang-terangan.

Kelmarin, Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata, kerajaan akan menghantar bantahan kepada Singapura kerana meneruskan kerja-kerja pembinaan di pulau itu.

Kenyataan itu dibuatnya selepas Utusan Malaysia membuat pendedahan bahawa Singapura sedang rancak meneruskan kerja-kerja pembinaan di pulau tersebut termasuk membina sebuah bangunan dua tingkat dan tempat pendaratan helikopter tanpa mempedulikan bantahan Malaysia sebelum ini.

Rozlinda menambah, secara prinsipnya Singapura tidak wajar meneruskan pembinaan di pulau tersebut selepas mereka bersetuju dengan cadangan penyelesaian pertikaian di ICJ.

Apatah lagi katanya, undang-undang antarabangsa menyarankan sesuatu pertikaian yang berlaku hendaklah diselesaikan secara aman - Utusan Malaysia

Jiran yang baik

Oleh Azman Anuar

Mesyuarat bersama tidak rasmi antara Kabinet Malaysia dengan Thailand di Haadyai pada 23 Disember lalu mengajak kita merenung tentang bagaimana anggota ASEAN harus memperbaiki hubungan dengan negara-negara jiran masing-masing.

Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad dan rakan sejawatnya Thaksin Shinawatra sudah merintis jalan bahawa pelbagai isu dapat diketengahkan terus kepada pihak berkenaan dan diberikan tumpuan dalam merangka strategi bagi menyelesaikan masalah bersama.

Malaysia dan Thailand menunjukkan sikap jiran yang sebenar melangkaui garis sempadan bersama. Persahabatan kedua-dua kerajaan ini kerana ada sikap tolak ansur dan menjaga kepentingan dan kemakmuran bersama.

Walaupun pertemuan dijalankan setengah hari, beberapa perkara yang pernah dibincangkan sebelum ini dimeterai dengan perjanjian termasuk perjanjian bekalan tenaga, projek saluran paip gas dan kerjasama menentang keganasan, jenayah dan penyeludupan.

Ketika suasana menyenangkan hati berlaku di utara Semenanjung Malaysia, sebaliknya tindak-tanduk jiran di selatan semakin menyakitkan hati.

Rundingan isu-isu tertangguh memang bagaikan duri dalam daging bagi Malaysia dan Singapura. Kita perlu ingat juga, selain isu air, pakej isu dua hala yang penyelesaiannya masih tertangguh ialah isu pengeluaran caruman Kumpulan Wang Simpanan Pusat, pembangunan tanah milik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan penempatan pusat pemeriksaan Kastam, Imigresen dan Kuarantin.

Isu harga air dan isu tuntutan lain yang sekian lama tertangguh masih belum selesai, tetapi tindak-tanduk Singapura semakin mencabar Malaysia dengan membina bangunan di Pulau Batu Putih yang menjadi tuntutan bertindih kedua-dua negara.

Malaysia berkali-kali menggesa Singapura supaya segera menyelesaikan semua isu tertangguh, termasuk isu Pulau Batu Putih.


Ini kerana matlamat utama Kuala Lumpur ialah untuk menyelesaikan segera setiap isu itu yang tertangguh begitu lama.

Singapura sebelum ini nampak banyak berdolak-dalik dan tidak ikhlas untuk menyelesaikan masalah bersama.

Keegoan Singapura yang ditunjukkan oleh pemimpin di Pulau Temasik itu sepatutnya tidak perlu dibawa hingga ke pihak mahkamah timbang tara antarabangsa atau ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ). Kerana perkara yang boleh diselesaikan melalui rundingan dan tolak ansur tidak perlu dilengah-lengahkan oleh prosedur mahkamah.

Jika Singapura sendiri mengaku mahu kes tuntutan ini dibawa ke ICJ maka ia perlu disegerakan tanpa mengukuhkan lagi kedudukannya di Pulau Batu Putih.

Melihat kepada senario ini, walaupun kita sedar masalah dan isu Malaysia-Thailand dan Malaysia-Singapura adalah berbeza, tetapi kenapa payah sangat untuk mencapai kata sepakat dengan kerajaan negara di selatan berbanding di utara Semenanjung?

Menurut Ketua Program Strategi dan Hubungan Antarabangsa, Pusat Pengajian Politik, Sejarah dan Strategi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Dr. Kamarulnizam Abdullah, dalam menilai hubungan Malaysia dengan negara jiran di utara dan selatan, ia harus dilihat dalam perspekstif yang berbeza.

``Hubungan Malaysia-Thailand dan Malaysia-Singapura tak boleh disamakan. Kita kena faham budaya kita dengan Thailand adalah berbeza sedangkan budaya kita dengan Singapura agak rapat,'' kata Kamarulnizam.

Menurut kolumnis majalah Massa ini, hubungan Malaysia dengan Singapura menghadapi kesukaran kerana negara kita berkongsi sejarah, budaya, bahasa dan sebagainya. Berbanding dengan Thailand, budaya mereka adalah berlainan.

``Apabila budaya adalah berlainan, kita akan cuba memahami antara satu sama lain. Tetapi mempunyai budaya dan sejarah yang sama, kita menghadapi kesukaran kerana pihak satu lagi tahu kelebihan dan kelemahan dan akan cuba tunjuk siapa lebih hebat. Ini yang berlaku dalam hubungan kita dengan Singapura,'' kata Kamarulnizam.


Mengenai keserasian hubungan Malaysia dengan Thailand berbanding dengan Singapura pula, menurut Pensyarah Sejarah, Pusat Pengajian Politik, Sejarah dan Strategi UKM, Prof. Dr. Nik Anuar Nik Mahmud, hubungan Malaysia dengan Thailand sudah terjalin lama sebelum zaman penjajahan Inggeris di Tanah Melayu. Malah Thailand yang sebelum ini dikenali sebagai Siam pernah menjajah negeri-negeri di utara Semenanjung.

``Hubungan sejarah yang terjalin itulah sedikit sebanyak menyebabkan kita lebih mesra dengan Thailand. Malah sewaktu zaman konfrontasi Malaysia-Indonesia, Thailand banyak membantu kita,'' katanya.

Dalam konflik antara dua negara serumpun itu, Bangkok menjadi tempat perundingan untuk mengakhiri konfrontasi. Thailand juga banyak memberi kerjasama dan bantuan kepada pasukan keselamatan kita untuk membanteras kegiatan pengganas komunis di kawasan sempadan bersama.

Tetapi hubungan kita dengan Singapura kata Nik Anuar, agak bermasalah. Ini kerana republik itu sudah menjadi koloni Cina. Asalnya pulau Singapura adalah sebahagian Tanah Melayu tetapi terlepas ke tangan Inggeris yang kemudiannya jatuh ke tangan pemimpin Cina.

``Hakikat yang harus diterima ialah Cina di Singapura dengan Cina di Semenanjung adalah berbeza. Kaum Cina di Malaysia tahu menghormati sultan dan orang Melayu. Itu masalah dengan Cina Singapura,''
jelas beliau yang baru-baru ini ke ICJ di Hague untuk mendengar keputusan mengenai tuntutan bertindih Pulau Ligitan dan Sipadan.

Para pemimpin PAP pernah bercita-cita untuk memegang kuasa di Malaysia, sebab itu mereka bawa konsep Malaysian Malaysia yang bertujuan menghapus hak-hak istimewa orang Melayu.

Sejak berpisah dengan Malaysia, Singapura cuba menunjukkan mereka lebih hebat daripada kita dan gemar memandang rendah keupayaan pemimpin negara ini.

Perkara ini disokong oleh pensyarah Jabatan Psikologi, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Khairol Anuar Masuan.

``Inilah masalah negara kecil hendak tunjuk mereka lebih besar. Sesetengah negara kecil yang hendak jadi besar akan mencipta masalah kepada negara lain,'' komen beliau.

Psikologi dalam diri mereka bukan sangat hendak lawan tetapi ingin membuktikan kebolehan mereka. Tetapi dalam menunjuk-nunjuk itu ada kala ia melampaui batas-batas tertentu. Malaysia sebagai abang kepada Singapura mengikut konteks sejarah, maka perlu memperingatkan republik itu agar tidak menjadi kaduk naik junjung.

Khairol juga melihat peranan sistem beraja dalam mengeratkan hubungan antara negara-negara berjiran dengan Malaysia.

Hubungan Malaysia dengan Thailand agak baik kerana wujudnya sistem kerajaan dan raja berperlembagaan. Singapura tidak mempunyai raja atau sultan.

``Cuba kita lihat hubungan negara kita dengan negara jiran yang mempunyai raja seperti Thailand dan Brunei, dan lihat negara ASEAN yang tidak ada sistem beraja. Sebab itu kita tidak banyak masalah dengan negara yang ada raja.''

Perasaan hormat Thailand kepada negara kita jelas ditunjukkan sewaktu kemangkatan Yang di-Pertuan Agong tahun lalu. Walaupun ketika berita itu diumumkan Perdana Menteri Thailand, Thaksin berada di Jepun, tetapi beliau dengan segera mengarahkan negaranya mengibarkan bendera setengah tiang tanda berkabung. Rakyat Thai tanpa mengira agama Islam atau Buddha patuh pada arahan itu sebab psikologi mereka amat setia kepada lambang raja.

Mereka juga tidak ada rasa cemburu atau iri hati dengan Malaysia kerana mereka juga ada kekuatan sumber ekonomi dan teknologi.

Inilah antara faktor yang mengeratkan hubungan Malaysia-Thailand berbanding dengan Singapura. Walaupun Malaysia turut menghadapi masalah dengan negara-negara jiran yang bersempadan dengan kita seperti Indonesia dan Filipina yang kadangkala menggugat hubungan dua hala tetapi masalah dengan jiran, Singapura boleh dianggap berada dalam kedudukan kurang harmoni - Utusan Malaysia

Batu Putih: Singapura usir wartawan Malaysia

Oleh: Bazli Abdul Rahman

PENGERANG 24 Dis. - Pasukan Pengawal Pantai (PPP) Singapura hari ini mengusir sekumpulan wartawan Malaysia yang membuat tinjauan di perairan Pulau Batu Putih setelah memberi amaran bahawa perairan itu adalah milik Singapura.

Amaran itu dikeluarkan ketika pasukan tersebut menghalang laluan para wartawan terbabit menggunakan sebuah bot laju.


SEBUAH kapal perang Tentera Laut Singapura melintasi Pulau Batu Putih bagi menghalang sebuah bot yang membawa sekumpulan wartawan Malaysia dari menghampiri pulau tersebut pada kira-kira pukul 2 petang semalam. - Gambar ABDUL NAZIR MOHAMAD.

Salah seorang anggota berpakaian seragam dari bot itu kemudian menggunakan pembesar suara dan berkata: ``Anda telah memasuki perairan Singapura. Sila keluar sekarang''.

Selain bot PPP itu, sebuah kapal perang Tentera Laut Singapura yang datang dari jauh kemudian turut menghalang laluan bot para wartawan.

Bagi menjaga keselamatan, para wartawan terlibat bersepakat meninggalkan perairan pulau yang menjadi tuntutan bertindih Malaysia dan Singapura itu.


Suasana sedemikian tidak berlaku semasa wartawan dan jurugambar Utusan Malaysia membuat tinjauan di perairan pulau tersebut 21 Disember lepas.

Pihak berkuasa Singapura kemungkinan bertindak sedemikian ekoran isu tersebut semakin hangat diperkatakan oleh pelbagai pihak di Malaysia.

Sehingga kini, Singapura terus melakukan kerja-kerja pembinaan di pulau tersebut termasuk mendirikan sebuah bangunan dua tingkat dan tempat pendaratan helikopter.

Tindakan berkenaan juga memperlihatkan sikap sebenar Singapura seolah-olah pulau tersebut telah disahkan oleh ICJ menjadi miliknya.

Di Pulau Batu Putih itu juga, terdapat kuarters dua tingkat untuk pekerja, yang asalnya hanya berupa premis setingkat. Di situ juga ditempatkan menara radar yang dipercayai untuk pengawasan kapal.

Sekalipun pulau kecil itu yang terdiri daripada batu tanpa sebarang pokok dan tidak mempunyai kepentingan ekonomi termasuk daripada sektor pelancongan, namun ia mempunyai kepentingan daripada segi keselamatan dan maritim kerana terletak di laluan antarabangsa yang sentiasa sibuk dengan kapal dagang.

Pulau Batu Putih merupakan lokasi yang cukup strategik di laut terutama untuk mengawasi laluan kapal-kapal di Laut China Selatan.

Bagi nelayan pula, pulau berkenaan menjadi tempat perlindungan sementara, terutama semasa ribut taufan atau ombak bergelora secara tiba-tiba.

Pulau Batu Putih yang terletak kira-kira 20 minit perjalanan dengan bot laju dari Teluk Ramunia, Kota Tinggi itu adalah milik Malaysia berdasarkan sejarah, lokasi dan pemetaan.

Sementara itu, anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Pengerang, Harun Abdullah berkata, Singapura tidak berhak menghalau rakyat negara ini termasuk nelayan menjalankan aktiviti penangkapan ikan berhampiran pulau itu - Utusan Malaysia

Batu Putih: Pemuda BN hantar nota bantahan

Oleh: Rohani Mohd. Ibrahim

KUALA LUMPUR 24 Dis. - Pemuda Barisan Nasional (BN) hari ini menghantar nota bantahan kepada Singapura mendesak republik itu berundur dari Pulau Batu Putih dengan serta-merta sehingga Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) memutuskan mengenai pemilikan pulau berkenaan.

Memorandum itu juga mendesak republik berkenaan menghentikan aktiviti pembinaan di pulau berkenaan.


Ia dihantar ke pejabat Pesuruhjaya Tinggi Singapura di sini oleh Timbalan Pengerusi Pemuda BN yang juga Naib Ketua Pemuda UMNO, Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir, Setiausaha Agung Pemuda MCA, Liow Tiong Lai dan Exco Pemuda Gerakan, Lau Yeng Peng.

Turut mengiringi sayap kanan BN itu ialah Pengerusi Biro Antarabangsa Pemuda UMNO, Dr. Shamsul Anwar Sulaiman dan Exco Pemuda UMNO, Datuk Abdul Rauf Yusoh.

Setiausaha Satu pejabat itu Marc Neo menerima memorandum tersebut.

Shamsul Anwar berkata, tindakan Singapura melakukan kerja pembinaan di Pulau Batu Putih dilihat sebagai mengenepikan semangat ASEAN dan hubungan dua hala di antara Malaysia dan republik tersebut.

``Oleh itu Pemuda BN mendesak supaya Singapura menetapkan tarikh untuk membawa isu tuntutan Pulau Batu Putih ke ICJ,'' katanya kepada pemberita ketika ditemui di luar pejabat pesuruhjaya berkenaan.

Ditanya mengenai pertemuan singkat mereka dengan pegawai di pesuruhjaya terbabit, Shamsul Anwar berkata, mereka diberi jaminan yang Singapura akan menetapkan tarikh berkenaan tidak lama lagi.

Abdul Aziz pula berkata, tindakan Singapura membina bangunan di Pulau Batu Putih dan meletakkan peronda marin merupakan satu penghinaan kepada rakyat Malaysia.

``Sebagai pemimpin muda yang merasakan bahawa negara ini telah dimerdekakan oleh orang tua kita, tanggungjawab kita sebagai anak muda adalah untuk memastikan bahawa setiap tanah milik kita tidak boleh diambil oleh sesiapa sahaja.

``Apa saja tindakan mana-mana pihak untuk mengganggu-gugat kedaulatan kita adalah merupakan satu tindakan yang melampau dan kita akan menggesa kerajaan supaya mengambil tindakan yang sepatutnya,'' katanya.

Singapura menerima kecaman daripada pelbagai pihak apabila Mingguan Malaysia mendedahkan tindakan republik tersebut mendirikan bangunan dua tingkat dan tapak pendaratan helikopter di pulau berkenaan.

Tindakan tersebut dilihat sebagai amat kontroversi kerana status pemilikan Pulau Batu Putih masih belum diputuskan secara rasmi - Utusan Malaysia

BN Youth sends protest note to Singapore

KUALA LUMPUR Dec 24 - Barisan Nasional (BN) Youth today handed a memorandum of protest to the Singapore High Commission over the republic's continued development works on Pulau Batu Puteh which is jointly claimed by Malaysia.

The memorandum was handed over to First Secretary of the Singapore High Commission Mark Yeo by BN Youth deputy head Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir, who is also vice-head of the UMNO Youth movement.

Also present were UMNO Youth international bureau chairman Dr Shamsul Anwar Sulaiman, UMNO Youth treasurer Wan Khairil Anuwar, MCA Youth secretary-general Liow Tiong Lai and Gerakan international bureau chairman Lau Yeng Peng.

During the meeting lasting about 20 minutes, BN Youth demanded that Singapore stop all construction works immediately and vacate the island which is still being disputed.

Speaking to reporters later, Dr Shamsul said BN Youth had asked the Singapore government to agree to sign an agreement to take the matter to the ICJ (International Court of Justice).

He said the movement also asked Singapore to cease whatever activities related to fishing and the environment.

Meanwhile, Abdul Aziz said Singapore's move to construct buildings on Pulau Batu Putih and deploy marin patrol boats there had humiliated the Malaysians.

"As young leaders who feel that the country had been freed by our parents, our responsibility is to ensure that every piece of land that belong to us is not be taken away by anyone else.

"Any action by anyone that threatens our sovereignty represents an act of extremism and we urge the government to take appropriate action," he said.

The overlapping claims on Pulau Batu Puteh arose when Singapore began to dispute Malaysia's sovereignty over the island in 1980, 25 years after it separated from Malaysia and so far it had yet to be resolved through diplomatic channels.

Meanwhile in SHAH ALAM, Puteri UMNO head Azalina Othman Said said Singapore tried to use provocation in many issues that concerned Malaysia although they could be solved through diplomatic channels.

She said that the island republic was seen to use provocation on the issue of water supply which had yet to be resolved and the overlapping claim on Pulau Batu Puteh.

"It appears that many provocations are being made on Malaysia although they (the issues) can be resolved diplomatically," she told reporters after leading a delegation from the movement for an audience with the Sultan of Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah at Istana Bukit Kayangan.

Azalina said the element of provocation on the Pulau Batu Puteh issue should not have arisen as it was decided that the overlapping claim to be taken to ICJ.

Puteri UMNO, which held its Exco meeting today, would propose the form of action that could be taken by the movement in facing the issue, she added - Utusan Malaysia

BISIK-BISIK - AWANG SULUNG

Awang lega dengan sikap Indonesia yang menerima dengan hati terbuka keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang memberikan hak kedaulatan Pulau Sipadan dan Ligitan kepada Malaysia.

Kenyataan Panglima Tentera Nasionalnya, Jeneral Endriartono Sutarto di Jakarta kelmarin bahawa penyelesaian itu patut menjadi contoh kepada dunia tentang cara menangani masalah adalah suatu yang memberangsangkan.

Apa lagi bila kenyataan itu dibuat di depan Menteri Pertahanan kita, Najib Tun Razak, di Jakarta. Bagi Awang, sikap itu adalah manifestasi semangat sebenar saudara serumpun.

Awang memahami perasaan pemerintah dan rakyat Indonesia bila mereka kehilangan kedua-dua pulau itu. Bagaimanapun mereka telah menunjukkan kematangan serta keikhlasan yang terpuji.

Tentunya sikap ini akan membawa kebaikan dalam hubungan dua hala Malaysia-Indonesia pada masa akan datang.

Kini Malaysia akan berhadapan pula dengan Singapura dalam tuntutan bertindih ke atas Pulau Batu Putih. Eloklah isu ini segera dibawa ke ICJ supaya tidak timbul perbalahan.

Sementara menunggu keputusan tiada siapa patut menyentuh pulau itu.

- Awang - Harap Singapura faham.

Jiran yang baik

Oleh Azman Anuar

Mesyuarat bersama tidak rasmi antara Kabinet Malaysia dengan Thailand di Haadyai pada 23 Disember lalu mengajak kita merenung tentang bagaimana anggota ASEAN harus memperbaiki hubungan dengan negara-negara jiran masing-masing.

Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad dan rakan sejawatnya Thaksin Shinawatra sudah merintis jalan bahawa pelbagai isu dapat diketengahkan terus kepada pihak berkenaan dan diberikan tumpuan dalam merangka strategi bagi menyelesaikan masalah bersama.

Malaysia dan Thailand menunjukkan sikap jiran yang sebenar melangkaui garis sempadan bersama. Persahabatan kedua-dua kerajaan ini kerana ada sikap tolak ansur dan menjaga kepentingan dan kemakmuran bersama.

Walaupun pertemuan dijalankan setengah hari, beberapa perkara yang pernah dibincangkan sebelum ini dimeterai dengan perjanjian termasuk perjanjian bekalan tenaga, projek saluran paip gas dan kerjasama menentang keganasan, jenayah dan penyeludupan.

Ketika suasana menyenangkan hati berlaku di utara Semenanjung Malaysia, sebaliknya tindak-tanduk jiran di selatan semakin menyakitkan hati.

Rundingan isu-isu tertangguh memang bagaikan duri dalam daging bagi Malaysia dan Singapura. Kita perlu ingat juga, selain isu air, pakej isu dua hala yang penyelesaiannya masih tertangguh ialah isu pengeluaran caruman Kumpulan Wang Simpanan Pusat, pembangunan tanah milik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan penempatan pusat pemeriksaan Kastam, Imigresen dan Kuarantin.

Isu harga air dan isu tuntutan lain yang sekian lama tertangguh masih belum selesai, tetapi tindak-tanduk Singapura semakin mencabar Malaysia dengan membina bangunan di Pulau Batu Putih yang menjadi tuntutan bertindih kedua-dua negara.

Malaysia berkali-kali menggesa Singapura supaya segera menyelesaikan semua isu tertangguh, termasuk isu Pulau Batu Putih.

Ini kerana matlamat utama Kuala Lumpur ialah untuk menyelesaikan segera setiap isu itu yang tertangguh begitu lama.

Singapura sebelum ini nampak banyak berdolak-dalik dan tidak ikhlas untuk menyelesaikan masalah bersama.

Keegoan Singapura yang ditunjukkan oleh pemimpin di Pulau Temasik itu sepatutnya tidak perlu dibawa hingga ke pihak mahkamah timbang tara antarabangsa atau ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ). Kerana perkara yang boleh diselesaikan melalui rundingan dan tolak ansur tidak perlu dilengah-lengahkan oleh prosedur mahkamah.

Jika Singapura sendiri mengaku mahu kes tuntutan ini dibawa ke ICJ maka ia perlu disegerakan tanpa mengukuhkan lagi kedudukannya di Pulau Batu Putih.

Melihat kepada senario ini, walaupun kita sedar masalah dan isu Malaysia-Thailand dan Malaysia-Singapura adalah berbeza, tetapi kenapa payah sangat untuk mencapai kata sepakat dengan kerajaan negara di selatan berbanding di utara Semenanjung?

Menurut Ketua Program Strategi dan Hubungan Antarabangsa, Pusat Pengajian Politik, Sejarah dan Strategi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Dr. Kamarulnizam Abdullah, dalam menilai hubungan Malaysia dengan negara jiran di utara dan selatan, ia harus dilihat dalam perspekstif yang berbeza.

``Hubungan Malaysia-Thailand dan Malaysia-Singapura tak boleh disamakan. Kita kena faham budaya kita dengan Thailand adalah berbeza sedangkan budaya kita dengan Singapura agak rapat,'' kata Kamarulnizam.

Menurut kolumnis majalah Massa ini, hubungan Malaysia dengan Singapura menghadapi kesukaran kerana negara kita berkongsi sejarah, budaya, bahasa dan sebagainya. Berbanding dengan Thailand, budaya mereka adalah berlainan.

``Apabila budaya adalah berlainan, kita akan cuba memahami antara satu sama lain. Tetapi mempunyai budaya dan sejarah yang sama, kita menghadapi kesukaran kerana pihak satu lagi tahu kelebihan dan kelemahan dan akan cuba tunjuk siapa lebih hebat. Ini yang berlaku dalam hubungan kita dengan Singapura,'' kata Kamarulnizam.

Mengenai keserasian hubungan Malaysia dengan Thailand berbanding dengan Singapura pula, menurut Pensyarah Sejarah, Pusat Pengajian Politik, Sejarah dan Strategi UKM, Prof. Dr. Nik Anuar Nik Mahmud, hubungan Malaysia dengan Thailand sudah terjalin lama sebelum zaman penjajahan Inggeris di Tanah Melayu. Malah Thailand yang sebelum ini dikenali sebagai Siam pernah menjajah negeri-negeri di utara Semenanjung.

``Hubungan sejarah yang terjalin itulah sedikit sebanyak menyebabkan kita lebih mesra dengan Thailand. Malah sewaktu zaman konfrontasi Malaysia-Indonesia, Thailand banyak membantu kita,'' katanya.

Dalam konflik antara dua negara serumpun itu, Bangkok menjadi tempat perundingan untuk mengakhiri konfrontasi. Thailand juga banyak memberi kerjasama dan bantuan kepada pasukan keselamatan kita untuk membanteras kegiatan pengganas komunis di kawasan sempadan bersama.

Tetapi hubungan kita dengan Singapura kata Nik Anuar, agak bermasalah. Ini kerana republik itu sudah menjadi koloni Cina. Asalnya pulau Singapura adalah sebahagian Tanah Melayu tetapi terlepas ke tangan Inggeris yang kemudiannya jatuh ke tangan pemimpin Cina.

``Hakikat yang harus diterima ialah Cina di Singapura dengan Cina di Semenanjung adalah berbeza. Kaum Cina di Malaysia tahu menghormati sultan dan orang Melayu. Itu masalah dengan Cina Singapura,'' jelas beliau yang baru-baru ini ke ICJ di Hague untuk mendengar keputusan mengenai tuntutan bertindih Pulau Ligitan dan Sipadan.

Para pemimpin PAP pernah bercita-cita untuk memegang kuasa di Malaysia, sebab itu mereka bawa konsep Malaysian Malaysia yang bertujuan menghapus hak-hak istimewa orang Melayu.

Sejak berpisah dengan Malaysia, Singapura cuba menunjukkan mereka lebih hebat daripada kita dan gemar memandang rendah keupayaan pemimpin negara ini.

Perkara ini disokong oleh pensyarah Jabatan Psikologi, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Khairol Anuar Masuan.

``Inilah masalah negara kecil hendak tunjuk mereka lebih besar. Sesetengah negara kecil yang hendak jadi besar akan mencipta masalah kepada negara lain,'' komen beliau.

Psikologi dalam diri mereka bukan sangat hendak lawan tetapi ingin membuktikan kebolehan mereka. Tetapi dalam menunjuk-nunjuk itu ada kala ia melampaui batas-batas tertentu. Malaysia sebagai abang kepada Singapura mengikut konteks sejarah, maka perlu memperingatkan republik itu agar tidak menjadi kaduk naik junjung.

Khairol juga melihat peranan sistem beraja dalam mengeratkan hubungan antara negara-negara berjiran dengan Malaysia.

Hubungan Malaysia dengan Thailand agak baik kerana wujudnya sistem kerajaan dan raja berperlembagaan. Singapura tidak mempunyai raja atau sultan.

``Cuba kita lihat hubungan negara kita dengan negara jiran yang mempunyai raja seperti Thailand dan Brunei, dan lihat negara ASEAN yang tidak ada sistem beraja. Sebab itu kita tidak banyak masalah dengan negara yang ada raja.''

Perasaan hormat Thailand kepada negara kita jelas ditunjukkan sewaktu kemangkatan Yang di-Pertuan Agong tahun lalu. Walaupun ketika berita itu diumumkan Perdana Menteri Thailand, Thaksin berada di Jepun, tetapi beliau dengan segera mengarahkan negaranya mengibarkan bendera setengah tiang tanda berkabung. Rakyat Thai tanpa mengira agama Islam atau Buddha patuh pada arahan itu sebab psikologi mereka amat setia kepada lambang raja.

Mereka juga tidak ada rasa cemburu atau iri hati dengan Malaysia kerana mereka juga ada kekuatan sumber ekonomi dan teknologi.

Inilah antara faktor yang mengeratkan hubungan Malaysia-Thailand berbanding dengan Singapura. Walaupun Malaysia turut menghadapi masalah dengan negara-negara jiran yang bersempadan dengan kita seperti Indonesia dan Filipina yang kadangkala menggugat hubungan dua hala tetapi masalah dengan jiran, Singapura boleh dianggap berada dalam kedudukan kurang harmoni - Utusan Malaysia

Hubungan perdagangan Malaysia - Singapura tidak terjejas - Rafidah

PETALING JAYA 24 Dis. - Hubungan perdagangan di antara Malaysia dan Singapura tidak akan terjejas walaupun kedua-dua negara kini sedang menghadapi isu tuntutan bersama ke atas Pulau Batu Putih.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Rafidah Aziz berkata, Malaysia yakin bahawa perkara tersebut tidak akan menimbulkan sebarang masalah kerana tuntutan itu tidak melibatkan hubungan dagangan secara langsung.

``Perhubungan perdagangan di antara kita dengan Singapura tetap berjalan lancar kerana ia (tuntutan Pulau Batu Putih) tidak ada kena-mengena dengan urusan menjual beli secara langsung,'' katanya selepas menghadiri Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri anjuran Perbadanan Produktiviti Negara (NPC) di sini hari ini.

Turut hadir ialah Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk A. Razak Ramli dan Ketua Pengarah NPC, Mah Lok Abdullah.

Pada majlis tersebut, sebanyak 30 orang anak yatim dari Rumah Bakti Hulu Klang diraikan dengan pelbagai hidangan jamuan beserta sumbangan duit raya.

Mengulas lanjut, Rafidah berkata, hubungan perdagangan yang berjalan lancar telah dibuktikan oleh Malaysia dan Indonesia baru-baru ini yang terlibat dalam tuntutan Pulau Sipadan dan Ligitan.

``Bahkan hubungan perdagangan dengan Indonesia juga menunjukkan trend yang semakin meningkat,'' jelasnya.

Bagaimanapun, beliau yang juga Ketua Pergerakan Wanita UMNO menegaskan, Singapura haruslah bertindak berhati-hati terhadap isu tuntutan Pulau Batu Putih kerana negara itu perlu menjaga sensiviti rakyat negara ini.

``Kita berharap bahawa Singapura tidak akan terus melakukan apa-apa jua yang menjejaskan usaha penyelesaian tuntutan pulau itu.

``Ini kerana kalau Singapura terus membuat tindakan seperti membina bangunan dan menempatkan anggota keselamatannya, ia seolah-olah mengenepikan proses timbang tara yang seterusnya menjejaskan proses tersebut,'' tegasnya.


Isu tuntutan Pulau Batu Putih semakin hangat diperkatakan berikutan pendedahan eksklusif Mingguan Malaysia, baru-baru ini mengenai tindakan Singapura meneruskan kerja-kerja pembinaan di pulau tersebut walaupun hak terhadap pulau itu yang menjadi tuntutan bersama dengan Malaysia masih dipertikaikan.

Ketika isu tuntutan itu akan dibawa ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), Singapura bertindak seolah-olah pulau itu telah menjadi miliknya termasuk menempatkan unit peronda marin secara tetap.

Selain rumah api, terdapat kuarters dua tingkat yang asalnya hanya setingkat beberapa tahun lalu untuk pekerja dari republik itu dan menara radar yang dipercayai untuk mengawasi kapal.

Dalam perkembangan lain, Rafidah menjelaskan pihaknya belum menerima sebarang laporan berhubung ura-ura terdapatnya sekatan perdagangan yang dibuat oleh Singapura ke atas beberapa barangan pertanian dari negara ini - Utusan Malaysia

Kemukakan segera tuntutan Batu Putih ke ICJ - Karpal

KUALA LUMPUR 24 Dis. - Kerajaan Malaysia wajar mengemukakan segera tuntutan kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) bagi mendapatkan perintah sementara agar status Pulau Batu Putih dikekalkan sehingga kes perebutan hak ke atasnya diselesaikan.

Timbalan Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata, pada masa yang sama, Singapura harus meruntuhkan semua bentuk binaan yang didirikannya di pulau tersebut.

``Adalah salah sama sekali bagi Singapura menduduki pulau itu selepas ia bertindak melarang para nelayan Malaysia menangkap ikan di perairan berhampiran pada tahun 1989.

``Singapura harus menepati janji untuk membawa kes itu ke ICJ dan membiarkan status pulau tersebut kekal sehingga satu keputusan dibuat,'' kata Karpal.


Beliau berkata demikian dalam kenyataan hari ini sebagai mengulas pendirian Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad bahawa Singapura harus menghentikan sebarang bentuk pembinaan di Pulau Batu Putih.

Menurut Perdana Menteri, seharusnya menjadi amalan negara-negara yang terbabit dalam tuntutan bertindih untuk saling menghormati dengan tidak melakukan sebarang pembangunan di wilayah atau pulau yang menjadi rebutan.

Dalam hubungan ini, Karpal menggesa kerajaan agar bertegas dalam mempertahankan kedaulatan wilayahnya dan tidak sekali-kali membenarkan Singapura menggunakan kuasa untuk menaklukinya.

``Kerajaan Singapura pula perlu matang dan tidak cuba mengalih perhatian rakyatnya daripada kegawatan ekonomi yang sedang dihadapi dengan mendakwa Pulau Batu Putih miliknya biarpun sebelum ICJ mencapai keputusannya,'' tegas beliau - Utusan Malaysia