Saturday, January 04, 2003

Singapura mahu ke ICJ

Cadangkan perjanjian khas isu Batu Putih ditandatangani di Brussels

Oleh: Akmar Hisham Mokhles dan Azman Ismail

PUTRAJAYA 3 Jan. - Selepas kerap berdolak-dalik, Singapura akhirnya mencadangkan perjanjian khas untuk membawa isu tuntutan Pulau Batu Putih ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) ditandatangani pada 27 atau 28 Januari ini sempena Mesyuarat ASEAN-Kesatuan Eropah di Brussels, Belgium.

Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata, nota mengenai cadangan tarikh itu diterimanya dari Kementerian Luar Singapura hari ini.

Katanya, nota tersebut adalah jawapan balas kepada beberapa tarikh yang dicadangkan oleh Malaysia sehingga September tahun lalu.

``Bagaimanapun kita belum membuat apa-apa keputusan sama ada bersetuju atau tidak dengan tarikh dan tempat tersebut,'' katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri Wisma Putra di sini yang turut dihadiri oleh ramai duta asing.

Turut hadir ialah Pesuruhjaya Tinggi Singapura, Ashok Mirpuri.

Sebelum ini Malaysia telah mencadangkan enam atau tujuh tarikh kepada Singapura bagi melaksanakan perjanjian khas tersebut tetapi ditolak oleh republik itu.

Perbincangan penyelesaian mengenai hak kedaulatan ke atas pulau berkenaan telah bermula sejak tahun 1981 lagi.

Walaupun begitu, pemimpin kedua-dua negara hanya bersetuju pada tahun 1991 untuk merujuk pertikaian yang berlaku ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Biarpun begitu, usaha untuk mendapatkan persetujuan agar satu perjanjian khas diadakan bagi membolehkan isu berkenaan di bawa ke ICJ mengambil masa dan hanya dicapai pada tahun 1998.

Syed Hamid seterusnya berkata, dalam nota tersebut Singapura turut menyatakan hasratnya agar perjanjian itu diadakan `di tepian mesyuarat' berkenaan.

Beliau menambah Malaysia akan menimbang cadangan tarikh serta kesesuaian tempat tersebut.

Syed Hamid berkata, beliau sendiri tidak tahu apa rasionalnya Brussel dicadangkan sebagai tempat perjanjian itu sedangkan ia boleh diadakan di Malaysia atau Singapura.

Menurut beliau, jika ia diadakan di negara ini atau di Singapura sudah tentu ia akan lebih menjimatkan masa dan mudah diatur berbanding sekiranya dibuat di Eropah.

Selain itu, kata beliau, kerajaan perlu mengkaji pelbagai aspek sebelum memberi sebarang persetujuan berhubung perkara tersebut.

Tambahan pula kata Syed Hamid, beliau sendiri belum membuat keputusan sama ada akan menghadiri mesyuarat di Brussel itu.

``Kalau saya berada di sana kemungkinan kita setuju dengan tarikh tersebut tetapi jika tidak, kita akan cadangkan tarikh lain,'' katanya.

Syed Hamid memberitahu, mesyuarat di Brussel itu diadakan ketika beliau dijadualkan baru pulang dari lawatan rasmi ke Lebanon serta sedang sibuk dengan persiapan negara sebagai tuan rumah Persidangan Pergerakan Negara-negara Berkecuali (NAM) pada Februari ini - Utusan Malaysia

Saya tak rujuk mana-mana negara - Syed Hamid

KUALA LUMPUR 3 Jan. - Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar menegaskan kenyataannya yang tersiar dalam media berhubung hasrat negara tertentu mahu menjadikan Malaysia sebagai `medan perang' tidak merujuk kepada mana-mana negara.

Sebaliknya beliau berkata, kenyataan yang dibuatnya semalam berhubung perkara itu telah disalahtafsir oleh wartawan terlibat.

``Saya hanya menyatakan rakyat perlu bersedia menghadapi sebarang ancaman dari mana-mana negara seperti yang dinyatakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad.

``Dr. Mahathir sendiri tidak sebut negara jiran yang mahu menjadikan Malaysia sebagai medan perang. Takkan saya hendak menyebutnya pula,'' katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui pada majlis rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri Wisma Putra di sini, hari ini.

Syed Hamid mengulas tentang laporan akhbar hari ini yang menyatakan beliau mendedahkan negara jiran yang dimaksudkan oleh Perdana Menteri untuk menjadikan Malaysia sebagai medan perang bagi mempertahankan diri ialah Singapura.

Syed Hamid seterusnya berkata, ketika bercakap kepada pemberita di Kuala Terengganu semalam, beliau juga menerangkan tentang cerminan hubungan dua hala serta tujuan baik sebagai negara berjiran yang boleh dimanfaatkan sekiranya kedua-dua mempunyai persefahaman.

Sehubungan itu, Syed Hamid menafikan beliau ada menyebut Singapura sebagai jiran yang mahu bermusuh dengan Malaysia.

Bagaimanapun, beliau tidak menolak kemungkinan tulisan tersebut berpunca daripada andaian tentang senario hubungan dua hala yang agak `dingin' antara Malaysia dan Singapura lebih-lebih lagi selepas timbulnya isu tuntutan bertindih terhadap Pulau Batu Putih serta isu harga air.

Dalam pada itu, Syed Hamid berkata, pihaknya akan memastikan hubungan yang terjalin antara negara ini dengan Singapura akan lebih bersifat pragmatik dan tidak merugikan Malaysia - Utusan Malaysia

Exco tertinggi MPM UTM sesi 2003 dipilih

PELAJAR tahun empat program ijazah Sarjanamuda Kejuruteraan Elektronik, Fakulti Kejuruteraan Elektrik, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Mohd. Shahar Abdullah, 23, dipilih sebagai presiden Majlis Perwakilan Mahasiswa (MPM) UTM sesi 2003 di kampus Skudai, Johor, baru-baru ini.

Pemilihan itu diputuskan pada mesyuarat pemilihan empat jawatan exco tertinggi pada 23 Disember lalu.

Tiga exco tertinggi lain yang dipilih ialah Siti Hawa Adila Mohd. Yusof sebagai Timbalan Presiden; Mohd. Afandi Abu sebagai Setiausaha Agong dan Siti Rokhiyah Abu sebagai Bendahari Kehormat.

Siti Hawa adalah pelajar tahun tiga, kursus Sarjanamuda Kejuruteraan Awam, Fakulti Kejuruteraan Awam; Mohd. Afandi, pelajar tahun tiga kursus Sarjanamuda Pengajian Awam, Fakulti Pendidikan dan Siti Rokhiyah, pelajar tahun tiga kursus Sarjanamuda Kejuruteraan Awam, Fakulti Kejuruteraan Awam.

Naib Canselor UTM, Prof. Datuk Dr. Mohd. Zulkifli Mohd. Ghazali dalam satu kenyataan berkata, jawatan kuasa tertinggi MPM yang baru dilantik perlu mengutamakan agenda kerja ke arah meningkatkan semangat patriotisme.

Menurutnya, mereka juga perlu mengutamakan perpaduan di kalangan pelajar dengan melaksanakan pelbagai aktiviti perpaduan bagi mengelak polarisasi kaum di UTM.

``Peningkatan perpaduan di antara kaum perlu bagi membantu mewujudkan suasana kampus yang harmoni, seterusnya merealisasikan hasrat dan visi UTM untuk mencapai taraf `kelas dunia' pada tahun 2010,'' katanya.

Sebanyak 45 kerusi telah dipertandingkan pada pilihan raya di kampus Skudai dan Kuala Lumpur (KL), baru-baru ini.

Peratusan pelajar yang keluar membuang undi meningkat kepada 52 peratus tahun ini berbanding hanya 40 peratus tahun lalu.

Sementara itu, Mohd. Shahar ketika ditemui Utusan Malaysia pada Majlis Jamuan Hari Raya UTM di Kuala Lumpur, baru-baru ini, berkata, pembaharuan yang dilakukan MPM sesi 2003 ialah menambah jumlah jabatan yang sedia terdapat dalam organisasi itu.

Menurutnya, pada sesi lalu sebanyak enam jabatan dibentuk tetapi sesi ini menyaksikan dua jabatan baru ditubuhkan.

``Jumlah keseluruhan jabatan pada sesi ini ialah lapan dan selain itu, kami juga meminda nama jabatan-jabatan sedia ada.

``Tujuan pindaan nama jabatan dibuat adalah untuk memantapkan peranan yang menjadi tanggungjawab setiap jabatan berkenaan,'' katanya.

Menurutnya, lapan jabatan itu ialah Jabatan Penerbitan dan Penerangan; Jabatan Pendidikan dan Pembangunan; Jabatan Sukan dan Rekreasi; Jabatan Kebudayaan dan Kesenian; Jabatan Perhubungan Luar dan Antarabangsa; Jabatan Kebajikan dan Kerohanian; Jabatan ICT dan Tugas Khas dan Jabatan Sosial dan Perpaduan.

Mengulas aktiviti yang akan dijalankan oleh MPM di bawah kepimpinannya, Mohd. Shahar berkata, dalam masa terdekat ini, pihaknya akan mengadakan bengkel mengenai jenayah perang.

Katanya, bengkel itu diadakan untuk menyediakan memorandum berhubung jenayah perang yang akan disampaikan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad pada sidang kemuncak ke-13 Negara-Negara Berkecuali (NAM) yang akan diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur pada 20 sehingga 25 Februari ini.

Menurutnya, MPM sesi ini akan memberi tumpuan kepada isu antarabangsa dan tempatan sama banyak iaitu 50-50.

Isu antarabangsa lain yang akan diberi perhatian katanya ialah masalah Pulau Batu Putih.

``Sebagai pelajar universiti, kami perlu peka dengan isu-isu antarabangsa dan ini sejajar dengan usaha kami dalam membantu UTM ke arah menjadi universiti bertaraf dunia,'' katanya.


Dalam pada itu, Mohd. Shahar berkata, antara isu tempatan yang akan diberi perhatian ialah peningkatan penghayatan pelajar terhadap Islam.

Justeru katanya, satu program tilawah al Quran peringkat kebangsaan yang melibatkan pelajar sekolah dan pelajar universiti akan dianjurkan oleh MPM sesi ini.

``Dalam bidang sukan pula, kami akan memberi tumpuan kepada pembangunan sukan di kalangan pelajar yang tinggal di luar kampus.

``Aktiviti sukan yang diadakan ini diharap dapat mengelakkan pelajar daripada terjebak dalam kegiatan tidak sihat,'' katanya.

Untuk meningkatkan tahap komunikasi barisan kepimpinan MPM pula, katanya, program melawat para pemimpin negara akan diadakan.

Program itu diharap dapat membantu anggota MPM berinteraksi dengan lebih yakin dengan pemimpin negara.

Ia juga katanya akan memberi peluang kepada anggota MPM mendengar sendiri penjelasan berhubung isu-isu semasa daripada para pemimpin itu sendiri - Utusan Malaysia