Tuesday, January 07, 2003

Singapura diberi tempoh terhad cari anak kapal

KUALA LUMPUR 6 Jan. - Kapal peronda Tentera Laut Singapura hanya dibenarkan berada di perairan Malaysia berhampiran Pulau Batu Putih dalam tempoh terhad semasa operasi mencari dan menyelamat tiga anak kapal RSS Courageous yang hilang sejak Jumaat lalu.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, tempoh yang diberikan kepada negara itu mencukupi untuk melakukan operasi mencari dan menyelamat.

Tambahnya, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) juga menempatkan dua buah kapal peronda di perairan Pulau Batu Putih dan bersedia membantu dalam operasi mencari dan menyelamat jika diminta berbuat demikian.

``Kita tidak mempunyai halangan dalam perkara ini kerana ia merupakan pertolongan yang berasaskan aspek kemanusiaan.

``Terpulang kepada Singapura sama ada hendak menerima bantuan dua buah kapal peronda TLDM itu dalam operasi mencari dan menyelamat yang sedang dijalankan,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri perhimpunan bulanan Kementerian Pertahanan di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Subang, dekat sini hari ini.

Dalam kemalangan lewat malam Jumaat lepas, kapal tentera laut anti kapal selam Singapura, RSS Courageous berlanggar dengan kapal kargo ANL Indonesia yang didaftarkan di Belanda, kira-kira 1.8 batu nautika dari Pulau Batu Putih.

Seorang anak kapal wanita yang juga pakar pengendalian senjata disahkan terbunuh manakala tiga lagi rakannya, semuanya wanita dilaporkan hilang selepas kejadian itu.

Dalam hubungan ini, Najib berkata: ``Malaysia berhak meletakkan dua buah kapal peronda TLDM di perairan Pulau Batu Putih kerana kita menganggap pulau itu sebagai hak kita.''

Jelasnya, selagi Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) belum memutuskan mengenai tuntutan bertindih itu, semua kapal peronda TLDM berhak berada di perairan Pulau Batu Putih - Utusan Malaysia

Mayat kedua dikenali

SINGAPURA 6 Jan. - Mayat kedua yang ditemui malam tadi di pulau Bintan di negara jiran Indonesia telah dikenal pasti sebagai Sarjan (I) Seah Ai Leng, 25, antara yang dilaporkan hilang selepas kapal peronda Tentera Laut Singapura RSS Courageous bertembung dengan sebuah kapal kontainer pada Jumaat lepas.

Menurut kenyataan Kementerian Pertahanan Singapura hari ini, mayat Seah ditemui di Sebong, di barat laut pulau Bintan pada 8.18 malam tadi.

Seah, yang menyertai Tentera Laut Singapura pada Julai 1995 merupakan lulusan Politeknik Singapura dalam bidang kejuruteraan elektronik.

Kementerian berkata, usaha-usaha masih diteruskan untuk mencari Sarjan (II) Chua Bee Lin, 24 yang dilaporkan hilang.

Semalam, dua mayat terdampar di pantai Bintan, satu ditemui pada pukul 8 pagi dan satu lagi lebih kurang 10 jam kemudian. Mayat pertama dikenal pasti sebagai Sarjan (I) Heng Sock Ling, 24.

Sabtu lalu, para penyelamat tentera laut berjaya mengeluarkan mayat Korporal Goh Hui Ling, 22, daripada bahagian kapal peronda anti kapal selam itu yang remuk teruk.

Kapal RSS Courageous itu berlanggar dengan kapal kontainer ANL Indonesia seberat 52,000 tan yang berdaftar di Belanda pada Jumaat lalu di perairan dekat Pulau Batu Putih, yang kedaulatannya dituntut oleh Malaysia dan Singapura.

Keempat-empat mereka dikatakan sedang tidur di ruang tidur kapal itu apabila kapal kontainer itu melanggar bahagian tersebut.

Indonesia dan Malaysia telah menawarkan diri untuk membantu dalam usaha mencari dan menyelamat. - Bernama

Bincang cara beradab

Oleh Badrul Azhar Rahman

Perdana Menteri Singapura, Goh Chok Tong tidak malu untuk mendakwa dirinya begitu matang dalam mentadbir republik tersebut khususnya dalam menguruskan isu tuntutan Pulau Batu Putih.

Kenyataan Chok Tong yang menyifatkan media-media di Malaysia sebagai `kebudak-budakan' dalam menangani isu Pulau Batu Putih itu jelas menunjukkan pemimpin tersebut seperti syok sendiri. Dia boleh digolongkan sebagai pemimpin yang `masuk bakul angkat sendiri.'

Penulis merasakan begitu kerana kalau Chok Tong merasakan dirinya sudah matang dan berhak menilai tahap media di Malaysia sebagai kebudak-budakan, dia juga seharusnya bersedia untuk menerima kritikan dan kecaman. Dalam hal ini, media Malaysia juga mempunyai hak untuk membuat penilaian atau ulasan tersendiri terhadap pemimpin sedemikian dan Chok Tong tidak harus `melatah' atau terperanjat.

Tapi media Malaysia tidak mahu terperangkap dalam permainan Chok Tong. Kita tidak perlu meletakkan tahap pemikiran kita ke tahap pemikiran Chok Tong. Media yang berpengaruh seharusnya tidak emosional, tidak melenting dan tidak mudah berputus asa dengan kata-kata yang dilemparkan oleh individu sedemikian. Peranan media juga lebih meluas dan lebih besar daripada cita-cita politik Chok Tong serta lebih berpandangan jauh.

Kenapa mesti media Malaysia naik berang dengan telatah Chok Tong walaupun perkataan `melatah' yang digunakan oleh beliau menggambarkan sesuatu yang negatif dan tidak baik. Menurut Kamus Pelajar terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka, `melatah' boleh bermaksud penyakit saraf yang menyebabkan seseorang itu melakukan atau mengucapkan sesuatu tanpa disedarinya apabila dirangsang. `Melatah' juga menurut kamus itu adalah berkelakuan seperti orang gila kerana sebab-sebab tertentu.

Apakah sebenarnya maksud Chok Tong menggunakan perkataan `melatah' itu tidak dapat dipastikan tetapi secara kasarnya boleh melambangkan kepimpinan dan perwatakan beliau yang sebenar.

Tidak hairanlah kalau Singapura begitu bongkak menetapkan terlebih dulu untuk menandatangani perjanjian khas dengan Malaysia berhubung isu Pulau Batu Putih pada hujung bulan ini di Brussels.

Apa juga alasannya, Singapura seharusnya berbincang dengan Malaysia terlebih dulu tentang tarikh dan tempat untuk menandatangani perjanjian tersebut. Biarlah ia dibuat secara beradab dan tersusun. Lagipun isu yang mahu diselesaikan merupakan isu yang besar yang melibatkan kedaulatan, maruah dan kepentingan nasional.

Belum selesai isu tuntutan Pulau Batu Putih, republik Singapura dikejutkan pula dengan kemalangan kapal peronda tenteranya di kawasan berhampiran pulau yang dituntut itu malam Jumaat lalu. Setakat ini tiga pegawai tentera republik itu disahkan terbunuh dan seorang lagi masih hilang.

Sebagai jiran yang baik, Malaysia turut menghantar dua buah kapal peronda tentera bagi membantu operasi mencari dan menyelamat. Atas permintaan Singapura, republik itu juga diberi kebenaran untuk meneruskan gerakan mencari di perairan negara ini.

Alangkah baiknya jika semangat setiakawan seperti ini dapat dipanjangkan di meja perundingan.

Kemalangan ini juga menimbulkan satu pertanyaan. Apakah mungkin kerana terlalu banyak kapal peronda tentera Singapura berkeliaran di perairan Pulau Batu Putih hingga tiba-tiba saja dilanggar oleh sebuah kapal kargo Indonesia? - Utusan Malaysia

Negara ketiga tidak perlu

PUTRAJAYA 6 Jan. - Malaysia hari ini mengulangi pendirian untuk menandatangani perjanjian khas dengan Singapura berhubung kes tuntutan bersama Pulau Batu Putih di mana-mana tempat asalkan di Malaysia atau Singapura.

Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid berkata, Kuala Lumpur berpendapat kedua-dua pihak tidak ada keperluan untuk melakukan perjanjian tersebut di negara ketiga kerana ia agak tidak tepat dalam konteks perhubungan negara tersebut.

Katanya; ``Tak perlu kita tandatangani perjanjian ini di negara ketiga kerana kita bukannya sedang berperang antara satu sama lain.

``Cuma masalah yang timbul ialah mereka (Singapura) agak tidak bersetuju dengan beberapa isu berbangkit sebelum ini dan mungkin fikir bahawa ia (perjanjian) harus dibuat di negara ketiga,'' katanya pada sidang akhbar di Wisma Putra di sini.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Luar Singapura, Profesor S. Jayakumar semalam yang menyuarakan hasrat republik itu bersedia menandatangani perjanjian khas dengan Malaysia di mana sahaja untuk membawa kes tuntutan bertindih ke atas Pulau Batu Putih ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Menurutnya, Kuala Lumpur boleh mengemukakan tarikh baru sekiranya mendapati 27 atau 28 Januari iaitu tarikh yang dicadangkan Singapura tidak sesuai untuk ditandatangani di Brussels, Belgium.

Mengulas lanjut, Syed Hamid berkata, Malaysia akan menghantar cadangan tarikh baru kepada republik itu dalam tempoh terdekat ini setelah meneliti kesesuaian antara kedua-dua pihak.

Katanya, Wisma Putra akan memaklumkan kepada media massa dan orang ramai mengenai persetujuan tarikh tersebut.

``Kita akan carikan tarikh yang sesuai untuk kedua-dua pihak dan akan maklumkan kepada anda semua (media) bila sampai masanya,'' jelasnya.

Terdahulu, Syed Hamid menghadiri majlis penyerahan sumbangan pena daripada Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) untuk disampaikan kepada wakil kerajaan Timor Leste dan Afghanistan.

Hadir menyerahkan sumbangan tersebut ialah Pengerusi Angkasa, Profesor Diraja Ungku Aziz - Utusan Malaysia

Hormati perasaan rakyat Johor

Keberanian kapal peronda pantai dan kapal tentera laut Singapura menghalau kapal polis marin Malaysia yang bawa wartawan di perairan Pulau Batu Putih telah membuka tembelang sebenar Singapura terhadap jiran mereka, Malaysia.

Singapura ternyata terlalu berani dan langkah tersebut amat berbahaya jika tidak diambil tindakan betul-betul.

Jika benar-benar jiran tentu mereka faham kapal polis marin Malaysia itu bukanlah kapal milik lanun. Jadi tentulah mereka akan layan kapal polis marin Malaysia dengan baik. Lagipun pulau tersebut bukanlah jauh sa-ngat dari Malaysia, cuma 20km sahaja.

Apakah salahnya jika mereka layan dengan baik kapal polis kita. Lagipun pulau itu amat dekat dengan Johor berbanding dengan Singapura. Nampaknya Singapura telah lupa asal-usulnya?

Kenapa mereka sanggup halau polis marin Malaysia? Inilah satu kejadian yang patut dikupas lebih lanjut dan dijadikan pengajaran. Tanah kita sepatutnya kitalah yang membangunkannya.

Walaupun alasannya ialah kerana mereka fikir Pulau Batu Putih itu milik mereka, namun sikap Malaysia selama ini yang rela memberi tanahnya dibangun dan dijaga oleh orang lain telah membuatkan mereka fikir boleh menakluk pulau tersebut.

Dengan tunjukkan kapal perang, mereka mahu menunjuk-nunjuk agar Malaysia jangan rapat dan cuba ambil kembali pulau itu. Apakah mereka fikir Malaysia boleh terus berdiam diri ke atas wilayah yang cuba ditakluk oleh musuh?

Sungguhpun kerajaan Singapura akan bersetuju membawa perkara itu ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) tapi tindakan kapal perang mereka menghalau kapal polis marin dan nelayan-nelayan kita amat mengguris hati kita. Setelah kita merdeka daripada penjajahan Barat, kini luka lama cuba ditoreh kembali.

Walaupun tanah kita itu se-kangkang kera namun kita mesti tetap pertahan. Ini telah diperakui oleh kerajaan kita.

Hakikatnya Singapura sukar menerima hakikat bahawa mereka cuma menguruskan rumah api di atas pulau wilayah Johor, Malaysia. Oleh kerana Singapura sukar terima hakikat ini maka untuk menyedarkan mereka, perkara ini wajar diputuskan segera oleh ICJ.

Saya berpendapat Singapura berasa bahawa pulau itu memang sah milik mereka hanya kerana mereka mengurus rumah api, tapi kenapa mereka takut nak bawa perkara itu segera ke ICJ? Kenapa mereka melambat-lambatkan proses membawa perkara itu?

Andai kata jika ICJ memutuskan bahawa pulau itu sah milik Johor, Malaysia, bagaimana de-ngan status rumah api dan bangunan yang mereka buat itu kelak? Apakah mereka sanggup memusnahkan dengan bom? Jika ini berlaku maka nama Singapura akan terjejas di peringkat antarabangsa kerana melanggar undang-undang antarabangsa.

Walau apa pun yang berlaku, saya yakin bahawa Singapura akan terus menjadikan diri mereka sebagai biadab dan kurang ajar untuk survival pemerintah mereka.

Oleh kerana negara mereka satu-satunya negara yang ganjil kerana diperintah oleh sesuatu kaum dalam lingkungan sekitar kepulauan rumpun yang lain, maka mereka rasa ganjil dan terancam.

Jadi tak mustahil mereka akan susah menyesuaikan diri dengan suasana hidup rumpun Melayu. Justeru selamanya hubungan akan sentiasa sulit. Ini sudah semestinya mendorong kita menambah kekuatan ketenteraan kita pada masa akan datang bagi menghadapi situasi sulit ini.

Jadi isu perebutan Pulau Batu Putih telah menjadi medan ujian terbaik untuk menilai tahap sebenar kejujuran dan sikap Singapura terhadap Johor, Malaysia. Tembelangnya sudah nyata. Apa yang nyata mereka telah menghantar isyarat jelas kepada kita melalui tindakan mereka terhadap polis marin dan nelayan kita. Kita amat simpati dengan penduduk Johor dengan keadaan ini.

Kita bukan hendak bergaduh atau berperang. Kita lebih suka selesaikan di ICJ dengan segera agar yang putih jadi putih yang hitam jadi hitam.

Singapura perlulah lebih rasional dan janganlah bertindak tanpa memikirkan kesan jangka panjang. Apa pun hormatilah perasaan rakyat Johor yang paling hampir dengan mereka. Rakyat Malaysia tiada pilihan lain jika Singapura memilih untuk berperang demi kedaulatan dan kemerdekaan.

Peringatan Perdana Menteri kita bahawa mana-mana negara yang cuba menggugat kedaulatan wilayah kita akan menerima padah, bukanlah kata-kata kosong.

Singapura tetap akan diawasi kerana ia berpotensi mengancam keselamatan Johor, Malaysia khasnya.

- Reza Aljunaid, Jelebu, N. Sembilan.