Friday, February 07, 2003

Pertikaian 25 tahun ke ICJ

PUTRAJAYA 6 Feb. - Malaysia dan Singapura hari ini menandatangani perjanjian khas untuk membawa isu tuntutan bertindih Pulau Batu Putih ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) bagi menyelesaikan pertikaian yang berlarutan hampir 25 tahun.

Dengan termeterainya perjanjian itu, keputusan berhubung kedaulatan pulau tersebut serta dua lagi pulau batu berhampirannya yang dikenali sebagai Middle Rock dan South Sledge yang menjadi tuntutan bersama sejak 1979 akan ditentukan oleh mahkamah di The Hague, Belanda itu.

Perjanjian itu seterusnya akan diperakui oleh kerajaan kedua-dua negara sebelum semua dokumen di bawa ke ICJ bagi diputuskan negara yang berhak ke atas pulau berkenaan.

Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar menandatangani perjanjian itu bagi pihak Malaysia manakala Singapura di wakili oleh Menteri Luarnya, Prof. S. Jayakumar.

Dalam sidang akhbar bersama selepas itu, Syed Hamid berkata, Malaysia gembira kerana isu itu diselesaikan secara baik dengan membawanya ke ICJ.

Langkah seterusnya, kata beliau, ialah untuk memperakukan perjanjian itu oleh kerajaan kedua-dua negara sebelum dibawa ke ICJ.

Katanya, disebabkan perjanjian itu merupakan sesuatu yang penting maka kedua-dua negara bersetuju untuk memperakukannya secepat mungkin.

``Perjanjian ini amat bermakna kerana Malaysia dan Singapura telah bersetuju untuk menyelesaikan isu ini secara berhemah.

``Ini pendekatan penting, saya harap ia juga akan menjadi contoh kepada pertikaian lain seperti isu air,''
katanya.

Sementara itu, Jayakumar berkata, perjanjian itu menunjukkan Malaysia dan Singapura sentiasa bersedia untuk menyelesaikan apa juga isu yang berbangkit secara berhemah.

``Ini penting kerana Malaysia dan Singapura mempunyai potensi besar dalam menjalinkan kerjasama dalam pelbagai bidang yang ada kepentingan bersama,'' ujarnya.

Oleh itu, kata beliau, jika terdapat sebarang perbezaan, ia tidak boleh dibiar sehingga boleh menjejaskan jalinan kerjasama yang ada.

``Hubungan keseluruhan tidak boleh dibiarkan terjejas hanya kerana satu isu. Majlis hari ini membuka jalan berdasarkan undang-undang antarabangsa dengan cara perjanjian dan bukan dengan tindakan lain yang tidak mengikut amalan dan undang-undang biasa,'' katanya.

Pulau Batu Putih yang terletak kira-kira 20 minit perjalanan dengan bot laju dari Teluk Ramunia di Johor, adalah milik Malaysia jika berdasarkan kepada sejarah, lokasi dan pemetaan.

Pulau yang terdiri daripada bongkah batu seluas 0.2 hektar itu terletak lapan batu nautika dari Pengerang dan 40 batu nautika ke timur Singapura, pada mulanya hanya menempatkan rumah api untuk panduan pelayaran.

Pulau itu terletak di bawah pemerintahan kesultanan Johor kerana berdasarkan sejarah, penyerahan Pulau Singapura pada tahun 1824 kepada Inggeris hanya melibatkan sebuah pulau, laut dan selat yang terletak dalam lingkungan 10 batu nautikal dari pesisir pulau Singapura
.

Sementara itu, keperluan rumah api di Pulau Batu Putih pula timbul hasil kewujudan negeri-negeri selat atau Colony of the Straits Settlement selepas pembukaan Melaka, Pulau Pinang dan Singapura.

Pembinaan rumah api itu dicadangkan oleh syarikat insurans, pedagang dan pemilik kapal kerana laluan berkenaan berbahaya dari segi ancaman lanun dan sebagainya.

Rumah api di Pulau Batu Putih dibina pada tahun 1851 hasil usaha pedagang yang mengutip tol dan dana yang diperoleh daripada mereka yang menggunakan laluan itu.

Bagi pedagang, Gabenor Colony of the Straits Settlement yang tinggal di Singapura dilantik sebagai pentadbir rumah api dan menguruskannya.

Pada mulanya Pulau Batu Putih bukan pilihan untuk pembinaan rumah api tersebut, sebaliknya, dua pulau lain iaitu Tree Island dan Barn Island yang menjadi milik Indonesia tetapi ia menghadapi masalah mendapatkan keizinan Sultan Riau.

Berikutan itu, Pulau Batu Putih menjadi perhatian dan pembinaan rumah api itu menjadi kenyataan apabila Temenggong Johor, Temenggong Abdul Rahman memberi keizinan kepada pihak terbabit untuk membina rumah api.

Sejak itu urusan mengurus dan mentadbir rumah api terbabit diserahkan kepada Singapura sehingga merdeka dan selepas Singapura berpisah dengan Malaysia hingga sekarang,
.

Atas sebab itu maka Singapura telah menanggap pulau tersebut sebagai wilayahnya termasuk melarang rakyat negara ini daripada memasuki perairan pulau itu - Utusan Malaysia

Jayakumar cetus ketegangan

Majlis meterai perjanjian Batu Putih bertukar jadi perang mulut

Oleh: Mohd. Kamil Yusuff, Aznan Bakar dan Hata Wahari

PUTRAJAYA 6 Feb. - Majlis menandatangani perjanjian khas membawa isu Pulau Batu Putih ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), hari ini menjadi tegang apabila Menteri Luar Malaysia dan Singapura masing-masing berkeras mempertahankan hak ke atas pulau berkenaan.

Majlis yang pada mulanya berjalan lancar berubah menjadi `perang mulut' semasa sidang akhbar selepas upacara menandatangani perjanjian bersejarah itu di Wisma Putra, di sini.


S. JAYAKUMAR (kiri) dan Syed Hamid Albar bertukar-tukar dokumen perjanjian khas untuk merujuk tuntutan bertindih Pulau Batu Putih, Middle Rock dan South Ledge antara Singapura dan Malaysia ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa di Putrajaya, semalam.

Ia tercetus apabila wartawan bertanya kepada Menteri Luar Singapura, Prof. S. Jayakumar mengenai pendirian republik itu terhadap Pulau Batu Putih selepas perjanjian khas itu.

Beliau secara tiba-tiba mengejutkan semua wakil Malaysia termasuk Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar dengan menegaskan:

``Pendirian Singapura tidak berubah. Singapura yang jadi pemilik dan menguasai kedaulatan serta pengurusan pulau itu sejak lebih 150 tahun lalu tidak berubah.''

``Berdasarkan status quo yang amat konsisten ini, maka sesiapa yang berhasrat untuk melawat atau memasuki perairan (Pulau Batu Putih), jika mereka membuat permohonan selagi status quo itu diiktiraf, kami akan menimbangkannya,''
katanya.

Bagaimanapun Syed Hamid menyanggah dengan menegaskan bahawa bagi Malaysia, Pulau Batu Putih adalah wilayah Kesultanan Johor dan sebahagian daripada Malaysia.

``Dalam situasi ini, saya fikir Malaysia sentiasa ada kepentingan untuk melaksanakan haknya terhadap perairan dan ruang udara Pulau Batu Putih.

``Status quo yang disebut oleh Jayakumar adalah dari perspektif Singapura, bagi Malaysia ia adalah haknya, sebab itu wujud pertikaian dan perlu dirujuk ke ICJ,''
ujarnya.

Syed Hamid juga menegaskan, Singapura tidak boleh bertindak sewenang-wenangnya walaupun isu itu telah dipersetujui untuk dibawa ke ICJ kerana banyak sensiviti dan emosi yang perlu diuruskan dengan berhati-hati.

Sidang akhbar bersama selama 40 minit itu lebih banyak diwarnai hujah mempertahankan hak ke atas pulau berkenaan yang disertai dengan perbandingan-perbandingan bagi menegakkan hujah masing-masing.

Ketika keadaan menjadi semakin hangat, Menteri Luar Singapura itu membuat perbandingan mengenai pertelingkahan Pulau Batu Putih ini dengan menyamakan pulau itu seumpama halaman rumah.

``Bayangkan anda memiliki halaman sebuah rumah, anda sudah tinggal di situ sepanjang hayat anda, begitu juga ibubapa dan nenek moyang anda. Kemudian seorang jiran berkata halaman rumah itu miliknya.

``Anda kata tidak, tetapi dia kata ya, kemudian dia kata dia mahu ke mahkamah, dan kerana anda tidak mahu bertelagah, anda kata ya.

``Tetapi esoknya anda mendapati dia mahu memasuki pagar rumah anda. Katanya disebabkan pertikaian ini, dia mempunyai hak untuk masuk ke kawasan halaman anda. Sudah tentu anda kata tidak. Biarlah mahkamah selesaikannya dahulu,''
katanya.

Bagaimanapun Syed Hamid segera menjawab, perkara itu tidak sepatutnya diandaikan sedemikian rupa.

``Saya fikir ini bukan halaman rumah. Perbandingan seumpama itu adalah suatu yang agak malang. Saya berpendapat ia merupakan soal wujudnya satu sejarah, wujudnya sebuah kesultanan, ada rumah api yang diuruskan, dan bukan suatu yang luar biasa bagi orang mengendalikan sebuah rumah api.

``Tetapi ia tidak bermakna memandangkan anda berada di situ, anda boleh mendakwa bahawa keseluruhan tempat itu milik anda. Ia merupakan satu situasi yang berbeza dan oleh itu saya harap ia tidak disimpulkan dalam satu hujah yang begitu mudah,''
tegas Syed Hamid.

Katanya, bagi Malaysia, Singapura hanya bertanggungjawab menguruskan rumah api di pulau itu sahaja.

``Singapura juga menguruskan rumah api di beberapa tempat lain (di Malaysia) seperti rumah api di Pulau Pisang sejak zaman penjajah lagi.

``Saya tidak jaga rumah saya, tidak bermakna orang yang menduduki rumah itu mempunyai hak mutlak ke atasnya.

``Itu adalah rumah saya, maka ia tetap rumah saya walaupun saya tidak melawat atau tidak menjaganya,''
tegas Syed Hamid lagi.

Ditanya kemungkinan Singapura akan turut mendedahkan kandungan perjanjian hari ini seperti yang dilakukan terhadap surat-surat perundingan berhubung isu air antara kedua-dua negara, Jayakumar berkata, beliau tidak mempunyai sebarang masalah mengenainya.

``Tidak tahu sama ada Syed Hamid ada masalah, saya tidak ada masalah untuk mengedarkan kandungan dokumen ini,'' katanya.

Syed Hamid kemudiannya menjawab, di Malaysia, penyiaran dokumen seperti itu tidak mempunyai sebarang masalah tetapi tertakluk kepada prosedur yang perlu diikuti jika ada keperluan untuk menyiarkannya.

Katanya, ini kerana dalam perundingan seperti isu air, keputusannya sentiasa berubah-ubah dan jika surat seperti itu disiarkan ia boleh menyebabkan salah faham.

``Kita tidak boleh kendalikan kes kita melalui media kerana ia hanya akan menyukar kedua-dua pihak dalam cubaan untuk cari penyelesaian,'' tegasnya.

Jayakumar pula mencelah mempertahankan tindakan menyiarkan surat-surat berkenaan dengan berkata, ``ia adalah sebagai sebahagian daripada usaha mempertahankan diri.''

Mengenai kemungkinan rondaan bersama dijalankan di perairan pulau berkenaan, Syed Hamid berkata, Malaysia akan memastikan setiap aktiviti di pulau itu adalah berdasarkan bahawa ia adalah wilayah Malaysia dan tertakluk di bawah kedaulatan negara ini.

Ketika ini, Jayakumar segera menjawab, bahawa rondaan bersama itu tidak pernah dibangkitkan dalam perjanjian atau perbincangan selama ini.

Pada akhir sidang akhbar tersebut, Syed Hamid menegaskan, Malaysia tidak bertujuan untuk bertindak agresif kerana perkara itu dirujuk kepada ICJ dan kedua-dua pihak perlu terima apa juga keputusan yang bakal dibuat - Utusan Malaysia

PM: Tiada rombakan Kabinet sebelum Okt.

Oleh: Marhani Kamaruddin dan Abdullah Hamid

KUALA LUMPUR 6 Feb. - Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad hari ini berkata, beliau tidak akan melakukan sebarang rombakan Kabinet sebelum melepaskan jawatannya pada Oktober ini.

Perdana Menteri turut memberitahu, beliau akan bercuti dua bulan sebaik selesai Sidang Kemuncak Pergerakan Negara-Negara Berkecuali NAM pada 20 Februari hingga 25 Februari ini seperti yang telah dipersetujui dalam rancangan pengundurannya.

Dalam tempoh tersebut, kata beliau, Timbalannya, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan memangku jawatan Perdana Menteri.

Dr. Mahathir turut mengesahkan pilihan raya umum ke-11 tidak akan diadakan sebelum pengunduran beliau pada Oktober ini.

``Mana ada masa. Kita hendak buat persediaan untuk Pertubuhan Persidangan Negara-Negara Islam (OIC).

``Mac dan April saya bercuti. Mei, Jun dan Julai pula ada mesyuarat UMNO. Selepas itu mesyuarat OIC pula...mana ada masa,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas meninjau persiapan persidangan NAM, di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini.

Sebelum itu Dr. Mahathir melancarkan duit syiling peringatan, setem kenangan dan sampul surat hari pertama serta buku program kerjasama teknikal Malaysia sempena persidangan NAM.

Muka depan akhbar Utusan Malaysia hari ini yang memetik wawancara Reuters dengan Perdana Menteri, melaporkan bahawa pilihan raya umum tidak akan diadakan sebelum Oktober ini.

``Memang sah,'' kata Dr. Mahathir ketika diminta mengesahkan laporan tersebut.

Ditanya sama ada isu peletakan jawatan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr. Ling Liong Sik akan ditentukan oleh pemangkunya semasa beliau bercuti, katanya:

``Saya tidak tahu. Mungkin...beliau (Abdullah) yang menjadi Perdana Menteri, dia tentukan,'' katanya.

Sambil menegaskan yang beliau tidak meminta sesiapa pun mengikut langkahnya meletak jawatan, Dr. Mahathir mengingatkan setiap anggota Kabinet perlu berbuat demikian pada pilihan raya umum akan datang.

``Anda tidak boleh terus menjadi menteri dan bertanding pilihan raya kerana pada masa itu seluruh kerajaan akan dibubarkan... menteri tidak lagi jadi menteri,'' katanya.

Menurutnya lagi, kerajaan baru akan dibentuk selepas selesai pilihan raya dan Perdana Menteri yang dilantik kemudian akan menentukan anggota Kabinetnya.

Mengulas kenyataan Presiden Gerakan, Datuk Seri Dr. Lim Keng Yeik bahawa semua anggota Kabinet Dr. Mahathir perlu meletak jawatan apabila beliau berundur Oktober ini, beliau berkata:

``Itu pandangan dia. Saya tak hendak `ikat' semua orang. Apabila saya pergi dan berundur, semua orang kena undur diri...tak payahlah,'' katanya.

Perdana Menteri turut memberitahu yang beliau tidak sedar tentang wujudnya peruntukan tersebut dalam sistem demokrasi berparlimen.

Sementara itu, mengulas isu Pulau Batu Putih, Dr. Mahathir berkata, Malaysia tidak mengiktiraf pulau tersebut sebagai milik Singapura.

Katanya, selagi isu itu masih dalam pertikaian, tidak ada siapa yang boleh mendakwa pulau itu milik mereka
.

``Jika mereka (Singapura) mahu ke tempat yang dituntut (Pulau Batu Putih), mereka berhak dan kita juga mempunyai hak yang sama,'' ujarnya mengulas majlis menandatangani perjanjian khas membawa isu Pulau Batu Putih ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) - Utusan Malaysia