Saturday, January 25, 2003

Jangan peduli ugutan Singapura

KUALA LUMPUR 24 Jan. - Beberapa pemimpin pertubuhan bukan kerajaan hari ini meminta kerajaan tidak mempedulikan ugutan Singapura terhadap pihak berkuasa Malaysia berhubung perairan Pulau Batu Putih di Johor yang dituntut oleh republik itu.

Menurut mereka, ugutan seumpama itu jelas menunjukkan sikap angkuh pemimpin negara tersebut yang semakin melupakan jasa baik jiran yang banyak membantu mereka sebelum ini.

Presiden Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM), Datuk Muhammad Abdul Ghani berkata, Singapura patut berasa malu apabila membuat ugutan itu kerana pulau tersebut bukan milik mereka.

Tegas beliau, sekiranya Malaysia dilarang membuat rondaan di pulau yang masih menjadi pertikaian itu, maka pihak berkuasa Singapura juga perlu mengikut langkah yang sama.

``Pihak berkuasa kita meronda di situ semata-mata untuk mengekalkan keamanan di sana, bukannya untuk berperang.

``Jadi apa yang Singapura takut sangat sedangkan pulau itu bukannya milik mereka pun,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Semalam Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meminta Singapura menghentikan semua bentuk ugutan dan ancaman terhadap negara ini berhubung isu Pulau Batu Putih sebelum hak kedaulatannya diputuskan oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Sambil melahirkan rasa kesal dengan amaran oleh Menteri Pertahanan Singapura, Dr. Tan Keng Yam, beliau berkata, pihak berkuasa negara ini akan terus melaksanakan haknya untuk mengadakan rondaan aman di perairan pulau itu seperti yang dilakukan Singapura.

Ujar beliau, ancaman itu juga tidak wajar memandangkan kedua-dua negara menganggap pulau itu sebahagian daripada wilayah masing-masing.

Sebelum itu, Keng Yam berkata, negara itu akan mengambil tindakan tegas sekiranya pihak berkuasa Malaysia mendekati Pulau Batu Putih.

Sementara itu, Presiden Persatuan Bekas Polis Malaysia (PBPM), Datuk Mansor Md. Jaafar berkata, pihaknya menyokong penuh langkah kerajaan mengerahkan Polis Marin dan Tentera Laut Diraja Malaysia meneruskan rondaan di sekitar pulau berkenaan.

Menurut beliau, Malaysia tidak boleh lagi bertolak ansur dan tunduk kepada desakan atau ugutan Singapura yang kini semakin pudar semangat kejiranannya.

``Bagi kita tidak ada salah sekiranya kedua-dua negara membuat rondaan di situ sehingga ICJ membuat keputusan terhadap pertikaian yang ada,'' katanya sambil meminta pemimpin negara itu berhenti membuat kenyataan `celupar' yang boleh mengeruhkan semula hubungan kedua-dua buah negara.

Dalam pada itu, Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Datuk Suhaimi Ibrahim berpendapat, Singapura sengaja mahu mencari gaduh dengan Malaysia dengan membuat kenyataan berbentuk provokasi.

Bagaimanapun, katanya, pemimpin negara itu lupa bahawa Malaysia tidak akan mudah melatah dengan ancaman atau ugutan yang dibuat - Utusan Malaysia

Batu Putih: Tindakan perlu rasional

Oleh: Wan Hasnan Hasan

JOHOR BAHRU 24 Jan. - Sebarang tindakan berhubung pertikaian tuntutan bertindih terhadap Pulau Batu Putih perlu dilakukan secara profesional bagi mengekalkan keamanan di rantau ini, kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, sikap profesional itu perlu kerana ia melibatkan urusan dua buah negara berjiran dan kedua-duanya mempunyai tanggungjawab yang besar untuk mengekalkan keamanan.

``Kita mesti bersikap rasional, bertanggungjawab dan jangan menimbulkan apa-apa bentuk konflik sekali pun kerana ini akan menjejaskan kepentingan kedua-dua negara,'' katanya selepas merasmikan Ekspo Kerjaya Bersama Angkatan Tentera Malaysia 2003 di Dataran Bandaraya, di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas amaran yang dikeluarkan oleh Menteri Pertahanan Singapura, Dr. Tan Keng Yam bahawa Malaysia harus bertanggungjawab terhadap sebarang ketegangan dan risiko berlakunya kejadian yang tidak diingini jika pihak berkuasa negara ini mendekati Pulau Batu Putih.

``Saya tak faham apa yang dimaksudkan bahawa Singapura memberi amaran ataupun suatu ugutan kepada kita bahawa kita akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sesuatu peningkatan ketegangan atau risiko berlakunya kejadian yang tidak diingini.

``Apakah ini bererti (jika) dia dah melepaskan tembakan dan mengatakan tertembak?,'' tegas beliau.

Katanya, sewaktu Indonesia menuntut Pulau Sipadan dan Ligitan pun mereka menghantar pasukan tentera laut untuk mengadakan rondaan di kedua-dua pulau berkenaan.

``(Bagaimanapun) kita dapat mengekalkan keadaan tanpa timbul sesuatu konflik yang tidak diingini sebab kita menilai persahabatan antara negara jiran,'' katanya.

Najib menegaskan, kedua-dua negara tidak seharusnya melakukan sebarang perkara yang boleh menjejaskan hubungan baik khususnya di antara dua negara berjiran.

Tegas beliau, kalau ada konflik sudah tentunya ada pendapat yang bercanggah seperti pertindihan tuntutan dan sebagainya tetapi Malaysia mempunyai mekanisme untuk menyelesaikan masalah tersebut.

``Inilah cara yang bertamadun untuk menyelesaikan masalah antara mana-mana negara, lebih-lebih lagi (ia melibatkan) negara jiran,'' ujar beliau.

Tambah Najib, sebarang gertakan, ugutan atau amaran adalah tidak rasional dibuat kerana ia tidak akan membantu mengekalkan suasana yang positif dalam usaha untuk menyelesaikan apa jua masalah yang timbul dari semasa ke semasa.

Sehubungan itu, katanya, operasi pengawasan oleh pihak berkuasa Malaysia akan diteruskan kerana masalah berhubung tuntutan bertindih terhadap pulau itu masih belum diputuskan oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

``Operasi pengawasan akan diteruskan dan kita akan berbuat demikian kerana kita membuat tuntutan terhadap pulau itu, begitu juga Singapura tetapi selagi keputusan mengenai tuntutan itu belum diputuskan, kita mempunyai hak untuk membuat rondaan di kawasan itu - Utusan Malaysia