Saturday, January 11, 2003

Singapura didesak benarkan rakyat Malaysia ke Batu Putih

KUALA LUMPUR 10 Jan. - Pergerakan Pemuda UMNO mendesak Singapura membenarkan rakyat Malaysia memasuki perairan Pulau Batu Putih kerana republik tersebut tidak mempunyai hak selagi status pulau itu tidak diputuskan oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Naib Ketuanya, Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir ketika dihubungi berkata, Singapura sepatutnya tidak sekadar bersetuju untuk menandatangani perjanjian kes tuntutan pulau itu ke ICJ sebaliknya mereka perlu turut membenarkan rakyat Malaysia bebas untuk memasuki kawasan itu.

Abdul Aziz diminta mengulas kenyataan Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar semalam bahawa Singapura telah bersetuju dengan cadangan Malaysia mengenai tarikh 6 Februari ini untuk menandatangani perjanjian berkenaan.

Menurut Syed Hamid, beliau akan mewakili Malaysia dan rakan sejawatannya Profesor S. Jayakumar dari republik itu akan mewakili Singapura.

Sementara itu, Presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Profesor Hamdan Adnan berkata, Malaysia perlu memanfaatkan kepakarannya dalam membuat tuntutan bertindih ke atas Pulau Batu Putih.

``Malaysia boleh menggunakan kepakaran dan pengalamannya berikutan kejayaan kita dalam isu tuntutan bertindih dengan Indonesia ke atas Pulau Sipadan dan Ligitan, Sabah menerusi ICJ di The Hague, Belanda baru-baru ini,'' katanya.

Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Senator Zainal Rampak berkata, Singapura perlu akur kepada semangat ASEAN dalam isu tuntutan bertindih ke atas Pulau Batu Putih.

Beliau menyifatkan tindakan Singapura yang berlagak menguasai Pulau Batu Putih itu telah menjejaskan semangat ASEAN.

Zainal menegaskan, Singapura tiada hak untuk melakukan pembinaan di Pulau Batu Putih, selain menyekat kemasukan nelayan Malaysia ke perairan tersebut yang mempunyai hubungan sejarah yang amat dekat dengan negara ini - Utusan Malaysia

BISIK-BISIK -- AWANG SULUNG

Awang lega akhirnya Malaysia dan Singapura menetapkan tarikh untuk menandatangani perjanjian membawa kes tuntutan ke atas Pulau Batu Putih ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

Apa yang tampak rumit dengan tiba-tiba dapat dipersetujui dengan agak mudah.

Maka tertanya-tanya Awang apa yang mendorong Singapura tiba-tiba bersetuju menandatanganinya setelah begitu lama mendiamkan diri.

Apakah mungkin kerana isu Pulau Batu Putih juga tiba-tiba dibangkitkan semula?

Sekadar peringatan, akhbar Awanglah yang membangkitkan semula perkara ini dalam Mingguan Malaysia pada 21 Disember lalu di bawah tajuk `Batu Putih milik Singapura?'

Berita inilah yang mencetuskan semula kontroversi pulau itu di mana wartawan Utusan mendapati kerja-kerja pembinaan terus dilakukan oleh Singapura.

Bila tercetus kontroversi, Awang termenung dan bertanya sama ada telah membuat keputusan yang betul dengan menyiarkan berita tersebut. Hari ini, Awang termenung dan bertanya sama ada terdapat rahmat tersembunyi di sebalik penyiaran berita itu dan kontroversi yang menyusul.

Syukur, satu kebaikan terbit akhirnya.

-- Awang - Palu gendang bila perlu.

Malaysia perlukan tentera berwibawa

Oleh:Hamden Ramli

KUALA LUMPUR 10 Jan. - Malaysia masih memerlukan angkatan tentera yang berwibawa walaupun amalan sekarang lebih menjurus kepada proses `timbangtara' ataupun pengadilan antarabangsa dalam mencari penyelesaian bagi sesuatu isu membabitkan negara lain.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, dengan itu Malaysia tidak akan mengenepikan pembangunan angkatan tentera meskipun ia mengutamakan saluran diplomatik dan undang-undang antarabangsa.

``Walaupun amalan itu (timbangtara) akan menjadi amalan popular pada masa depan, ia tidak menafikan keperluan kita memiliki sebuah angkatan tentera yang berwibawa dan kredibel.

``Sekiranya kita lemah, orang luar boleh menindas kita atau memperlekehkan kita,'' katanya ketika berucap pada majlis penyampaian diploma dan penutupan kursus Maktab Pertahanan Angkatan Tentera (MPAT) siri 22/2002 di sini.

Menurut Najib, kemunculan peranan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) dalam pertikaian bertindih mengenai Pulau Sipadan dan Pulau Ligitan serta Pulau Batu Putih merupakan suatu perubahan besar yang harus diambil kira dalam perkiraan strategik negara.

Pada 17 Disember lepas, ICJ telah memutuskan bahawa Pulau Sipadan dan Ligitan di Perairan Sabah dimiliki oleh Malaysia, sekali gus menamatkan pertikaian selama hampir 30 tahun dengan Indonesia.

Semalam, Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar mengumumkan bahawa Malaysia dan Singapura akan menandatangani Perjanjian Khas pada 6 Februari ini di Putrajaya bagi merujuk pertikaian mengenai Pulau Batu Putih di perairan Johor ke ICJ.

Menurut Najib, kerajaan Malaysia menghargai reaksi Jakarta yang menerima dengan baik keputusan ICJ tanpa menimbulkan sebarang isu yang boleh mengugat hubungan yang sedia terjalin antara kedua-dua negara.

Beliau berkata, tindakan merujuk tuntutan ke ICJ adalah selaras dengan dasar negara yang mahu sebarang pertikaian diselesaikan secara diplomatik bagi menjaga kestabilan dan keamanan rantau ini.

``Dasar kita jika terdapat sebarang pertikaian, akan diselesaikan menerusi meja perundingan,'' katanya.

Najib menambah dunia kini telah berubah dan ini menyebabkan perbezaan dalam mengendalikan peperangan atau operasi ketenteraan - Utusan Malaysia