Wednesday, May 21, 2008

Batu Puteh verdict to be telecast live on TV1

KUALA LUMPUR, Wed - Will Pulau Batu Puteh be ours? Find out on Friday live as RTM1 will be televising the judgement from The Hague from 4pm.

Information Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek said the judgment, expected to last about two hours, would be telecast live from the International Court of Justice.

Speaking after briefing editors and journalists from local publications at Parliament House yesterday on the 28-year-old dispute over the island between Malaysia and Singapore, he said the decision to telecast the judgment live was to enable Malaysians to understand the issues raised by the court.

He said interpretation from a third party, such as news services, might be inaccurate.

Shabery said RTM had been carrying a programme on the Pulau Batu Puteh issue as an educational process for the people to understand the matter.

He urged Malaysians to accept the decision and and not to get too emotional if the court ruled in Singapore’s favour.

“Whatever the decision... it should not lead to any negative implication,” he said - NST

RTM siar secara langsung penghakiman kes Pulau Batu Puteh

KUALA LUMPUR: RTM1 akan menyiarkan secara langsung penghakiman oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) mengenai pertikaian hak kedaulatan terhadap Pulau Batu Puteh antara Malaysia dan Singapura mulai jam 4 petang Jumaat ini, kata Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek, hari ini.

"Siaran langsung dari The Hague, Belanda itu akan memberi peluang kepada rakyat Malaysia, khususnya anak Johor, mengikuti prosiding kes berkenaan daripada kaca mata Malaysia," katanya pada majlis taklimat di Bangunan Parlimen di sini.

Shabery berkata ramai orang Johor mengadakan doa selamat dan sembahyang hajat agar keputusan kes itu memihak kepada Malaysia kerana kes berkenaan amat dekat di hati mereka.

Bagaimanapun, beliau berkata, kedua-dua negara berjanji akan akur terhadap keputusan ICJ berhubung pertikaian itu dan pihak yang menang, tidak akan mengadakan sebarang sambutan kemenangan.

"Yang penting di sini ialah mencapai penyelesaian bagi konflik yang berlarutan sejak sekian lama,” katanya sambil menambah bahawa rakyat Malaysia akan menerima apa saja yang diputuskan oleh mahkamah atau sistem antarabangsa.

Isu Pulau Batu Puteh membabitkan pertikaian mengenai hak asal Malaysia terhadap pulau berkenaan apabila ia dituntut Singapura mulai 1980.

Pulau terbabit terletak 7.7 batu nautika dari tanah besar Malaysia dan 25.5 batu nautika melalui laut dari Singapura.

Malaysia adalah pemilik asal Pulau Batu Puteh sejak sekian lama dan pulau itu menjadi sebahagian daripada wilayah Johor.

Malaysia berhujah bahawa kehadiran Singapura di pulau berkenaan adalah semata-mata melalui pembabitannya dalam membina dan menyenggara sebuah rumah api di situ - itupun setelah mendapat restu dan keizinan pemegang kedaulatan pulau berkenaan iaitu Johor - dan oleh itu, ia tidak menyebabkan Malaysia hilang kedaulatan terhadap Pulau Batu Puteh - Bernama

No comments: