Thursday, February 06, 2003

Tuntutan diselesai dalam tiga tahun

Oleh Hata Wahari

PUTRAJAYA 5 Feb. - Malaysia menjangka Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) akan mengambil masa selama tiga tahun untuk menyelesaikan tuntutan bertindih antara Malaysia dan Singapura mengenai Pulau Batu Putih.

Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata, setelah perkara itu diserahkan kepada ICJ untuk diputuskan, banyak proses terpaksa dilaksanakan.

Esok, Malaysia dan Singapura akan menandatangani perjanjian khas untuk membawa kes tuntutan bertindih Pulau Batu Putih di Wisma Putra di sini.

Menurut Syed Hamid, proses itu berdasarkan jadual yang telah ditetapkan oleh ICJ untuk kedua-dua pihak.

``Proses yang terlibat agak rumit di mana ia melibatkan penyediaan penghujahan bertulis, penghujahan balas dan penghujahan lisan.

``Setiap penghujahan ini perlu disertakan dengan dokumen-dokumen untuk menyokong setiap perkara yang dibentangkan kepada ICJ,'' katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penyerahan 66 buah kereta BMW Siri 7 oleh Cartrade Sdn. Bhd. kepada Kementerian Luar untuk digunakan semasa Sidang Kemuncak Pergerakan Negara-negara Berkecuali (NAM) Ke-13 dari 20 hingga 25 Februari ini.

Pada majlis memeterai perjanjian esok, Syed Hamid akan mewakili Malaysia manakala Singapura akan diwakili oleh Menteri Luarnya, Prof. S. Jayakumar.

Beliau memberitahu, penyediaan dokumen sahaja mengambil masa sekurang-kurangnya setahun.

Jarak Pulau Batu Putih hanyalah 7.75 batu nautika dari Tanjung Penyusop, Mersing manakala jarak pulau itu dengan Singapura ialah 25 batu nautika.

Kata Syed Hamid lagi, Malaysia telah pun membuat segala persiapan yang perlu untuk membentangkan kesnya di ICJ).

``Inilah satu-satunya cara untuk mencari satu penyelesaian secara aman, melalui proses perundangan,'' katanya.

Syed Hamid juga menegaskan, Malaysia melihat tuntutan ke atas Pulau Batu Putih berlainan dengan kes tuntutan bertindih Pulau Sipadan dan Ligitan di antara negara ini dengan Indonesia.

Syed Hamid berkata, Malaysia akan menggunakan khidmat pakar yang sama dalam tuntutan Pulau Sipadan dan Pulau Ligitan serta melantik beberapa orang pakar baru untuk membantu dalam kes ini - Utusan Malaysia

No comments: