Thursday, February 06, 2003

Malaysia, Singapura perlu persefahaman atasi isu Batu Putih

JOHOR BAHRU 5 Feb. - Malaysia dan Singapura perlu mempunyai persefahaman serta tertib dalam menangani isu tuntutan bertindih Pulau Batu Putih selepas kedua-dua negara itu menandatangani perjanjian khas berhubung perkara itu di Putrajaya esok.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, selepas kedua-dua negara bersetuju untuk membawa kes tersebut ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), seharusnya tidak ada mana-mana pihak yang mendakwa berhak terhadap pulau itu sehingga ia diputuskan oleh mahkamah.

``Ia perlu ada persefahaman dan ketertiban antara kita dan Singapura untuk menggunakan Pulau Batu Putih sebagai sebuah pulau yang tidak boleh didakwa kedaulatannya oleh kedua-dua negara,'' katanya ketika ditemui selepas merasmikan Karnival Wanita Anggun Bestari Negeri Johor di sini, hari ini.

Abdul Ghani berkata demikian ketika ditanya harapan beliau selepas Malaysia dan Singapura menandatangani perjanjian membawa kes tuntutan bertindih Pulau Batu Putih ke ICJ di Putrajaya esok.

Perjanjian tersebut dijangka menamatkan pertikaian hampir 25 tahun antara kedua-dua negara berhubung kedaulatan pulau berkenaan sejak isu itu timbul pada tahun 1979.

Selepas perjanjian tersebut Abdul Ghani menambah, kedua-dua negara tidak sepatutnya saling ugut-mengugut atau mendakwa pulau tersebut sebagai hak mereka selagi ia tidak diputuskan oleh ICJ.

``Saya percaya sementara menunggu keputusan mahkamah, suasana antara kedua-dua negara ini adalah dalam keadaan persefahaman yang baik.

Tegas beliau, sebarang perang mulut atau amaran daripada kedua-dua negara seharusnya tidak berlaku selepas perjanjian itu dimeterai.

``Singapura tidak sewajarnya mendakwa pulau itu sebagai hak mereka selepas ini (perjanjian) dan biarlah mahkamah membuat keputusan,'' katanya - Utusan Malaysia

No comments: