Wednesday, February 05, 2003

Batu Putih: Pertikaian 25 tahun dijangka tamat esok

Oleh: Aznan Bakar

KUALA LUMPUR 4 Feb. - Persetujuan Malaysia-Singapura untuk menandatangani perjanjian membawa kes tuntutan bertindih Pulau Batu Putih ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di Putrajaya 6 Februari ini dijangka menamatkan pertikaian hampir 25 tahun antara kedua-dua negara berhubung kedaulatan pulau tersebut.

Sejak isu tuntutan itu timbul pada tahun 1979, kedua-dua pihak saling tuduh menuduh dan ancam mengancam antara satu sama lain kerana masing-masing mendakwa lebih berhak ke atas pulau batu seluas 0.2 hektar yang tidak mempunyai sebarang kepentingan ekonomi itu.

Namun kedudukannya yang strategik di laluan antarabangsa dalam perairan Laut China Selatan menjadikan ia amat penting untuk tujuan keselamatan. Dengan termeterai perjanjian itu, kini terpulang kepada ICJ untuk memutuskan pemilik pulau itu berdasarkan bukti dan hujah yang bakal dibentangkan.

Perjanjian itu juga dijangka menamatkan pelbagai polemik yang timbul selama ini sehingga ada ketikanya meletakkan Malaysia-Singapura seolah-olah di ambang perang.

``Diharapkan (melalui perjanjian itu) tuntutan bertindih terhadap pulau itu, yang pertama kali timbul pada 1979 dan menjadi lebih hangat sejak beberapa bulan kebelakangan ini tidak akan menjadi polemik lagi,'' kata Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid baru-baru ini.

Persetujuan untuk menandatangani perjanjian itu dicapai setelah dua negara terbabit gagal mencari jalan penyelesaian lain yang lebih baik dalam menentukan pemilik pulau tersebut melainkan ICJ.

Sebelum tarikh 6 Februari itu dipersetujui, kedua-dua pihak sebelum ini telah mencadangkan beberapa tarikh tetapi ia tidak dapat diterima terutama oleh Malaysia.

Oleh itu perjanjian di Putrajaya pada Khamis ini merupakan tindakan betul yang telah diambil oleh kedua-dua pihak kerana sejarah pernah membuktikan bahawa perebutan wilayah boleh membawa kepada pertelingkahan terbuka yang serius jika ia tidak ditangani segera.

Oleh itu sebelum berlakunya sebarang kemungkinan buruk, Malaysia mahukan perjanjian itu dilakukan secepat mungkin supaya ia tidak terus menjadi polemik.

Menurut Syed Hamid, jika perkara itu terus ditangguh lebih lama ia hanya akan menegangkan keadaan sedia ada yang mana ia harus dielakkan oleh kedua-dua negara.

Kini terpulang kepada kedua-dua pihak untuk mengemukakan bukti dan hujah masing-masing yang kemudiannya akan diadili oleh panel hakim ICJ.

Bagi Malaysia perjanjian itu diharap akan mengekalkan status quo terhadap Pulau Batu Putih, iaitu sama ada Kuala Lumpur ataupun Singapura tidak akan menuntut kedaulatan pulau itu sehingga diputuskan oleh ICJ.

``Saya berharap kedua-dua pihak akan menggunakan hak masing-masing tanpa halangan ataupun gangguan daripada mana-mana pihak dan saya berpendapat tiada pihak buat masa ini boleh menuntut kedaulatan pulau itu,'' kata Syed Hamid.

Oleh itu kedua-dua pihak akhirnya harus akur dan menghormati apa jua keputusan yang bakal dibuat nanti.

Cuma kata Syed Hamid, sementara menunggu penghakiman ICJ, kedua-dua pihak harus melaksanakan hak masing-masing terhadap pulau itu, kecuali dalam pengurusan rumah api yang akan dikendalikan oleh Singapura sehingga pertikaian itu selesai.

Ia termasuk membenarkan nelayan Malaysia menangkap ikan di perairan pulau itu yang merupakan antara kawasan mereka mencari rezeki sejak dahulu lagi.

Berdasarkan sejarah, pembinaan rumah api di pulau itu adalah atas persetujuan Sultan Johor ketika itu, iaitu Sultan Sir Abu Bakar untuk panduan pelayaran.

Pembinaannya dirasakan perlu selepas pembukaan Negeri-negeri Selat atau kewujudan Colony of the Straits Settlement selepas Inggeris menduduki Melaka, Pulau Pinang dan Singapura.

Rumah api itu dibina pada tahun 1851 hasil usaha para pedagang yang mengutip tol dan dana yang diperoleh daripada mereka yang menggunakan laluan itu.

Selepas dibina Gabenor Negeri-Negeri Selat yang tinggal di Singapura pula dilantik sebagai pentadbir bagi mengurus rumah api itu.

Atas alasan itu Singapura mendakwa mereka telah mentadbir pulau itu sejak 150 tahun dahulu dan menganggap ia sebahagian daripada wilayah mereka walaupun kedudukan pulau itu lebih dekat dengan Johor.

Namun, kini kedua-dua negara telah bersetuju untuk membawa perkara itu ke ICJ dan mereka perlu akur dengan apa juga keputusan yang bakal dibuat.

``Kedua-dua pihak telah membuat keputusan yang betul dalam memilih jalan penyelesaian menerusi ICJ daripada menghadapi konflik terbuka,'' kata Syed Hamid - Utusan Malaysia

No comments: