Wednesday, January 15, 2003

Angkara penjajah

Oleh Noraini Abdul Razak

Perjanjian Inggeris Belanda 1824 yang lebih dikenali sebagai Perjanjian London ternyata memberi implikasi yang besar terhadap sejarah politik, ekonomi dan sosial Kepulauan Melayu.

Perjanjian yang ditandatangani di London bagi menyelesaikan kemelut perebutan kuasa antara Inggeris dan Belanda menyaksikan gugusan Kepulauan Melayu terbahagi kepada dua bahagian.

Perjanjian ini akhirnya menjadi penentu kepada sempadan Malaysia, Indonesia dan Singapura.

Di bawah perjanjian itu Belanda menyerahkan Melaka serta jajahan takluknya kepada Inggeris dan mengaku tidak akan membuka sebarang penempatan di Semenanjung Tanah Melayu atau menandatangani apa-apa perjanjian dengan mana-mana raja dan pembesar di situ.

Belanda juga bersetuju untuk mengakui Singapura sebagai hak Inggeris selain menyerahkan semua lojinya di India kepada Inggeris.

Pihak Inggeris pula berundur dari Sumatera dan menyerahkan Bangkahulu serta semua hak miliknya di Sumatera kepada Belanda sebagai pertukaran dengan Melaka.

Inggeris juga berjanji tidak akan membuka sebarang penempatan atau membuat sebarang persetiaan di Sumatera dan tidak akan menandatangani sebarang perjanjian dengan mana-mana pemerintah pribumi di sana.

Selain itu pihak Inggeris juga tidak dibenar membuka sebarang penempatan atau membuat perjanjian dengan mana-mana pihak di Pulau Karimon, semenanjung Riau Lingga dan mana-mana pulau di Selatan Selat Singapura.

Kedua-dua kuasa mengaku tidak akan membuka sebarang tempat baru tanpa pengetahuan pihak yang lain dan jika mana-mana pihak berundur daripada salah satu kawasannya, pihak yang lain hendaklah diberi peluang untuk memiliki kawasan tersebut.

Mengenai perniagaan pula Belanda diberi hak monopoli di kepulauan rempah tetapi tidak sama sekali di Semenanjung Tanah Melayu, perjanjian monopoli tidak boleh dibuat dengan mana-mana pihak, kedua-dua pihak bersetuju memberi layanan negara istimewa di Ceylon (kini Sri Lanka), India dan Semenanjung Tanah Melayu.

Pihak Belanda hendaklah menamatkan perjanjian monopoli bijih timah dengan Perak dan Selangor, pedagang-pedagang tempatan hendaklah dibenarkan berdagang di pelabuhan-pelabuhan kedua-dua pihak dan juga pelabuhan tempatan. Kedua-duanya hendaklah bersama-sama membasmi kegiatan lanun.

Hasil perjanjian itu seluruh kawasan Nusantara dikuasai sepenuhnya oleh kedua-dua kuasa dan membahagi-bahagikan kepada kawasan pengaruh masing-masing.

Kedua-dua kuasa menentukan Selat Singapura sebagai sempadan kawasan pengaruh mereka, kawasan sebelah utara Selat Singapura diletak di bawah pengaruh Inggeris manakala sebelah selatannya di bawah pengaruh Belanda.

Kawasan yang banyak terlibat ialah tanah kerajaan Johor yang dengan sewenang-wenangnya telah dibahagikan sama ada kepada Belanda atau Inggeris.

Dalam hal ini pemerintah Johor tidak dirujuk terhadap apa-apa keputusan yang dibuat mengenainya.

Akibat daripada perjanjian ini Inggeris dapat menguasai pusat perniagaan bebas yang makmur di tengah-tengah kawasan yang sebelum itu dikuasai Belanda untuk tempoh yang lama.

Dengan menguasai Semenanjung Tanah Melayu dan Singapura jalan perniagaan timur barat terbuka seluas-luasnya kepada pihak Inggeris.

Akibat perjanjian ini, kerajaan Johor-Riau dipecahkan oleh Inggeris dengan Belanda. Ketika itu Singapura adalah sebahagian daripada kerajaan Johor-Riau.

Inggeris menumpukan perhatian kepada Singapura yang strategik sementara Belanda berusaha mengambil alih kepulauan Riau.

Ketika Inggeris mengambil alih pulau Singapura dari kerajaan Johor-Riau, ia tidak membabitkan Pulau Batu Putih. Hanya kemudiannya, Inggeris mendirikan sebuah rumah api untuk kemudahan penguasaan laluan perairannya dengan izin kerajaan Johor. Kerajaan Johor membenarkan operasi rumah api itu tetapi tidak pernah melepaskan hak miliknya.

Dalam perjanjian Inggeris-Belanda hanya Pulau Singapura yang disebut secara jelas diserahkan kepada Inggeris dan bukannya pulau-pulau lain di perairan itu.

Cuma apa yang dinyatakan ialah hak wilayah Singapura telah ditetapkan iaitu setakat 10 batu sahaja dari pantai Singapura.

Oleh itu dari segi lokasi, Pulau Batu Putih lebih dekat ke pantai Johor daripada Singapura. Ia terletak kira-kira 64 kilometer dari Singapura berbanding 12.8 kilometer sahaja dari Teluk Rumania di Johor.

Singapura yang sememangnya menyedari fakta itu enggan bersetuju dengan pendekatan Malaysia yang menggunakan faktor wilayah dalam tuntutannya.

Sebaliknya republik berkenaan yang telah menambah struktur bangunan di Pulau Batu Putih lebih senang menggunakan konsep `siapa cepat dia dapat'.

Dalam erti kata lain, walaupun fakta sejarah dan geografi menyebelahi Malaysia tetapi Singapura memperjuangkan faktor pentadbiran rumah api di Pulau Batu Putih oleh Inggeris yang ketika itu menguasai Singapura.

Mereka mendakwa menemui Pulau Batu Putih lebih awal dan membina rumah api di situ untuk mengawasi keselamatan kapal-kapal pedagang sambil tidak pernah menafikan pulau tersebut adalah dalam perairan Malaysia.

Republik berkenaan juga membangkitkan tindakan Malaysia yang dikatakan tidak pernah membantah pemilikan Pulau Batu Putih oleh Singapura hinggalah ke tahun 1979.

Tiada bukti sama ada melalui cakap-cakap atau dokumentasi yang menunjukkan British ketika mencadangkan kemasukan Singapura ke dalam Malaysia turut menyebut nama Pulau Batu Putih.

Apatah lagi dalam Perjanjian Perpisahan Singapura dari Malaysia pada tahun 1965, nama pulau tersebut juga tidak langsung disekalikan.

Oleh itu, tindakan Singapura mendirikan pelbagai struktur binaan termasuk sebuah jeti marin dan tempat pendaratan helikopter sememangnya keterlaluan walaupun mereka beria-ia mempertahankan tindakan tersebut.

Pulau Batu Putih sememangnya sebahagian dari Malaysia dan Singapura hanya memasukkan tuntutannya terhadap pulau berkenaan selepas berpisah dengan Malaysia pada tahun 1965.

Berpisah dengan Malaysia tidak mengubah fakta kedudukan yang Pulau Batu Putih masih di situ, masih dalam kawasan perairan Johor.

Fakta sejarah juga menunjukkan pembinaan rumah api di Pulau Batu Putih lebih banyak untuk mengawal selat Johor berbanding Singapura.

Walaupun yakin Pulau Batu Putih yang dilihat tidak mempunyai sebarang kepentingan ekonomi tetapi penting untuk keselamatan milik kita, Malaysia tidak keberatan kes tersebut dirujuk ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Singapura mendakwa menjadi pihak pertama mencadangkan kepada Malaysia untuk merujuk tuntutan bertindih terhadap pulau itu ke ICJ pada tahun 1989 tetapi tindak balas mereka sering dilihat sebagai terlalu perlahan.

Malaysia yang telah lama menetapkan tarikh untuk menandatangani perjanjian khas bagi membawa tuntutan tersebut ke ICJ menunggu giliran Singapura bersetuju dengan tarikh itu.

Seolah-olah tidak peka dengan tindakan Malaysia ditambah pula dengan isu Pulau Batu Putih yang semacam semakin dilupakan, Singapura terus membisu.

Bagaimanapun, sebaik sahaja Pulau Sipadan dan Ligitan menjadi milik Malaysia, nama Pulau Batu Putih menjadi popular semula dan Singapura terpaksa akur.

Di peringkat awal, Singapura mencadangkan supaya perjanjian itu ditandatangani di luar sesi mesyuarat Menteri-Menteri Luar ASEAN-Eropah di Brussels dan telah menimbulkan tanda tanya di pihak Kuala Lumpur.

Akhirnya Singapura bersetuju menandatangani perjanjian khas pada 6 Februari depan di Wisma Putra - Utusan Malaysia

No comments: