Monday, January 13, 2003

Rumah api bukan bukti

Oleh Noraini Abdul Razak

Sekadar memberi alasan pengurusan rumah api di Pulau Batu Putih telah ditadbir oleh Inggeris (yang ketika itu menduduki Singapura) sejak tahun 1840 belum cukup untuk membuktikan pulau itu milik republik berkenaan.

Ini jelas kerana Pulau Batu Putih bukan diserah bulat-bulat untuk dimiliki oleh Singapura sebaliknya hanya kuasa untuk menjalankan kerja-kerja pengawalseliaan kapal-kapal yang berlayar di perairan di situ.

Fakta sejarah juga menunjukkan pentadbir Singapura yang dikenali sebagai Temasik itu menggunakan hasil kutipan tol oleh kapal-kapal yang menggunakan perairan di Pulau Batu Putih sebagai modal untuk mentadbir rumah api di situ.

Sejarah awal pembukaan rumah api di Pulau Batu Putih tidak menampakkan penggunaan sumber sendiri di pihak Inggeris yang ketika itu menduduki Singapura untuk menguruskan rumah api berkenaan.

Penyelidikan terhadap status Pulau Batu Putih yang ditonjolkan oleh Singapura sebagai Pedra Branca jelas membuktikan Kesultanan Johor telah melaksanakan sepenuhnya bidang kuasa dan kedaulatan terhadap pulau itu sejak 1513 lagi.

Kesultanan Johor-Riau-Lingga telah diasaskan pada tahun 1513 oleh Sultan Mahmud yang melarikan diri selepas Melaka jatuh ke tangan Portugis pada tahun 1511.

Kehadiran kuasa Eropah seperti Inggeris dan Belanda di perairan Johor-Riau pada awal abad ke-19 telah mengancam keutuhan kerajaan Melayu Johor-Riau-Lingga.

Perebutan kawasan-kawasan strategik antara Inggeris dan Belanda telah membawa kepada termeterainya Perjanjian Inggeris Belanda 1824 yang menentukan nasib Singapura seperti termaktub dalam Artikel 12;

``Raja Belanda menarik balik semua bantahan yang telah dibuat terhadap pendudukan rakyat Yang Mulia Raja Inggeris di Singapura bagaimanapun Yang Mulia Raja Inggeris berjanji tidak ada penempatan Inggeris yang akan dibuka di Pulau Karimon, Batam, Bintang dan Pulau Linggi atau mana-mana pulau yang terletak di selatan Selat Singapura, juga pihak Inggeris tidak akan menandatangani sebarang perjanjian dengan ketua-ketua pulau ini.''

Perjanjian London mengakibatkan keutuhan dan kedaulatan kerajaan Melayu Johor-Riau-Lingga terjejas.

Kerajaan yang besar itu telah terbahagi kepada dua iaitu kerajaan Melayu Johor dan kerajaan Melayu Riau-Lingga.

Tidak ada satu perkataan pun dalam Perjanjian London dan perjanjian-perjanjian selepasnya yang memasukkan nama Pulau Batu Putih bersekali dengan Singapura.

Oleh itu memang memeranjatkan apabila Singapura secara tiba-tiba mendakwa pulau yang walaupun kecil tetapi telah menjadi milik Johor (Malaysia) sejak beratus tahun sebagai milik mereka.

Sememangnya Malaysia sebelum ini berdiam diri terhadap kerja-kerja pembinaan yang dilakukan oleh Singapura di pulau itu walaupun ia bertentangan dengan syarat-syarat yang telah dipersetujui.

Jika Singapura mendakwa Pulau Batu Putih milik mereka, republik berkenaan mesti membuktikan pulau itu telah diserahkan kepada Inggeris pada bila-bila masa dalam sejarah.

Sehingga kini tidak ada bukti bertulis yang mencadangkan Pulau Batu Putih telah diserahkan kepada Inggeris oleh Sultan Johor sama ada pada tahun 1918, 1927 atau pada bila-bila masa.

Jika benar Pulau Batu Putih adalah hak Inggeris yang kemudiannya diserahkan kepada Singapura, tidak ada sebab bagi pihak berkuasa Inggeris mendapatkan kebenaran dari Kesultanan Johor untuk membina rumah api di situ.

Rumah api tersebut telah dibuka secara rasmi pada tahun 1851 dan British telah menduduki pulau berkenaan sambil melakukan kerja-kerja pentadbiran di situ.

Tidak ragu-ragu lagi persetujuan antara kerajaan Johor dan Inggeris bertujuan membenarkan kuasa Barat itu membina dan menyelenggara rumah api berkenaan.

Kerajaan Johor sememangnya tidak berniat langsung untuk menyerahkan pulau tersebut kepada British.

Pakar sejarah berpendapat, adalah menjadi beban yang berat kepada Singapura untuk membuktikan Pulau Batu Putih hak mereka yang diwarisi daripada British menerusi mana-mana perjanjian sekalipun.

Sememangnya amat ketara Pulau Batu Putih adalah sebahagian dari negeri Johor malah Malaysia yakin hak Johor ke atas pulau tersebut akan terus kekal dan tidak tergugat bersandarkan kepada fakta sejarah yang menunjukkan Singapura hanya sebagai pengurus rumah api di situ.

Fakta-fakta sejarah dan pemetaan jelas membuktikan Pulau Batu Putih adalah hak Johor iaitu hak Malaysia.

Kerajaan Johor juga tidak pernah menandatangani apa-apa perjanjian melibatkan penyerahan hak pulau tersebut.

Malaysia mempunyai bukti-bukti yang kukuh yang ditunjukkan melalui peta-peta yang diterbitkan bahawa Pulau Batu Putih adalah sebahagian dari Negeri Johor.

Peta-peta yang dikeluarkan sejak tahun 1926 hingga sekarang sama ada oleh Kerajaan Johor, Kerajaan Melayu Bersekutu (Federated Malay States), Kerajaan Persekutuan, Kerajaan India, Tentera Amerika jelas menunjukkan bahawa Pulau Batu Putih adalah hak Johor dan sebahagian wilayah Malaysia.

Kehadiran Singapura sebagai pengurus rumah api di Pulau Batu Putih serupa dengan kehadiran mereka di rumah api di Pulau Pisang.

Kedua-duanya bertujuan untuk mengurus rumah api dengan kebenaran daripada Kerajaan Johor (Malaysia).

Malaysia telah menjalankan tugas untuk mengawal pulau dan perairan dengan mengadakan rondaan kerap oleh Tentera Laut Malaysia, Polis Marin Malaysia dan pegawai-pegawai penguatkuasaan Jabatan Perikanan Malaysia.

Tindakan `provokasi' pihak Keselamatan Singapura adalah satu tindakan yang tidak wajar dan Malaysia sebagai negara yang cintakan kedamaian tidak akan terpedaya dengan tindakan ini.

Selain itu, kerajaan Johor juga berkali-kali menegaskan mereka tidak pernah memberi apa-apa kebenaran kepada Singapura untuk membina bangunan lain, selain rumah api sedia ada.

Malaysia telah membuat bantahan sejak 1979 ke atas hasrat Kerajaan Singapura untuk membina bangunan lain di atas pulau tersebut.

Malah, katanya, Singapura juga tidak dibenarkan membina sebarang struktur lain di pulau berkenaan.

Hakikatnya fakta sejarah cukup untuk menyandarkan keyakinan kerajaan negeri Johor dan Malaysia bahawa kita mempunyai hak terhadap Pulau Batu Putih.

Malah, British menerima hakikat bahawa pulau batu karang itu adalah sebahagian daripada Johor dengan mengambil kira rumah api di pulau itu asalnya dikendalikan oleh Syarikat Hindia Timur.

Bukti lain turut wujud termasuk surat daripada Temenggung Johor bertarikh 25 November 1844, surat Sultan Johor bertarikh yang sama, surat gabenor Negeri-Negeri Selat kepada setiausaha Kerajaan India bertarikh 26 Ogos 1846 serta perjanjian kawasan perairan di antara Britain dan Johor pada 1927.

Menteri Luar Singapura, Prof S. Jayakumar dalam kenyataannya di Parlimen republik berkenaan pada 16 Mei lalu mengungkap sejarah Pedra Branca yang didakwa milik mereka.

Menggunakan hujah yang mudah, beliau berkata, kerajaan Singapura telah menduduki dan melaksanakan kedaulatan sepenuhnya terhadap Pulau Batu Putih dan kawasan perairan sekitarnya sejak 150 tahun lalu iaitu pada tahun 1840.

Malah dengan nada yang sama, beliau menegaskan, pemilikan dan kedaulatan terhadap Pulau Batu Putih tidak pernah dicabar oleh mana-mana negara termasuk Malaysia.

Beliau juga tidak teragak-agak mendakwa Malaysia secara berterusan mengiktiraf kedaulatan Singapura terhadap pulau berkenaan sejak lebih 130 tahun.

Katanya, pengiktirafan itu hanya `terhenti' apabila Malaysia mengemukakan bantahan pada tahun 1979.

Sambil terus menidakkan hak milik Malaysia terhadap Pulau Batu Putih, Singapura menegaskan: ``Kita akan membentangkan kes ini ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) apabila Malaysia bersedia berbuat demikian.''

Soalnya, siapakah yang tidak bersedia atau sengaja melewat-lewatkan proses menetapkan tarikh bagi menandatangani perjanjian untuk membawa kes itu ke ICJ.

Malaysia sentiasa bersedia, sama ada kedudukan Pulau Batu Putih sama seperti Pulau Sipadan dan Ligitan, biarlah ICJ yang menentukan.

Malaysia sendiri tidak pernah mengiktiraf tuntutan Singapura ke atas Pulau Batu Putih kerana tidak ada bukti kukuh untuk menyokong tuntutan tersebut dan Singapura pula tidak menyerahkan apa-apa dokumen sebagai bukti.

Sekadar mengemukakan peranan sebagai pentadbir rumah api di Pulau Batu Putih sejak 1840 tidak cukup untuk meyakinkan Malaysia bahawa pulau berkenaan adalah hak mereka - Utusan Malaysia

No comments: