Monday, January 20, 2003

Segera ambil balik pengurusan Pulau Pisang

Saudara Pengarang,

UMUM sudah mengetahui akan tuntutan yang dibuat oleh Singapura ke atas Pulau Batu Putih. Dengan bersandarkan fakta yang rapuh, mereka cuba untuk mempertahankan sesuatu yang bukan milik mereka.

Bagaimanapun ditakuti jika Singapura berjaya dalam timbang tara itu, mereka akan menambak sehingga menjangkau 65 kilometer dari pulau besar negara itu.

Bukan untuk menyalahkan mana-mana pihak, seandainya dari dulu lagi kerajaan Johor menyelia sendiri Pulau Batu Putih, tuntutan ini pasti tidak timbul.

Sudah sampai masanya kita mengurus sendiri segala kepunyaan kita. Dalam hal ini, kerajaan negeri dan pusat perlu memperuntukkan belanjawan untuk mengurus sendiri Pulau Pisang dan Pusat Tadahan Air Pulai dari sekarang. (Sila rujuk artikel oleh Noraini Abdul Razak dalam Utusan Malaysia tentang isu perjanjian air Malaysia - Singapura mulai 6 Januari 2003).

Sinonimnya perlukah kita membiarkan pelanggan (Singapura) untuk mengurus sendiri pembelian air mereka? Teori perniagaan apakah ini? (Perlu disebut perniagaan kerana Singapura langsung tidak mengambil pusing hubungan sejarah). Sepatutnya penjual (Malaysia) menguruskan segalanya.

Lupakan sejarah lalu dalam menjalankan urusan air dan lain-lain hubungan dengan Singapura. Sesuatu yang juga sukar untuk kita hasratkan Singapura bergabung semula dengan Malaysia.

Sewajarnya segala hak Malaysia diuruskan sendiri oleh anak watan. Pulau-pulau ini seharusnya telah lama diuruskan sendiri oleh kerajaan Johor. Bukannya kita tidak memiliki kepakaran, malah jauh lebih daripada itu.

Tambahan pula mereka bebas untuk keluar masuk dari pulau-pulau itu. Kalau kita, dapatkah peluang berkenaan di Singapura? Jangan mimpilah.

Sedikit masa lalu, seorang juruterbang TUDM pernah membangkitkan isu kawalan udara timur Johor yang diurus selia oleh Singapura apabila juruterbang berkenaan terpaksa meminta panduan penerbangan di ruang angkasa Johor daripada Singapura.

Bagaimanapun keresahan beliau tidak mendapat perhatian serius pihak berkuasa. Secara peribadi, saya berasakan juruterbang berkenaan pada masa itu telah nampak akan impak yang bakal melanda keselamatan negara sekiranya kita masih bergantung kepada negara jiran berkenaan.

Cuba pembaca fikirkan seandainya Singapura mempunyai niat yang terselindung, tidak mustahil mereka suatu hari nanti akan memberi maklumat yang tidak tepat kepada juruterbang di ruang angkasa Johor.

Rentetan daripada pengharaman eksport pasir dan tanah ke Singapura, kerajaan disaran agar melarang serta-merta pemilikan hartanah oleh warga Singapura pada masa hadapan.

Rasionalnya jika mereka memiliki banyak hartanah, lambat-laun aset itu akan dijadikan pula tebusan untuk mengugut Malaysia bagi hal-hal yang kita tidak terfikirkan.

Ketepikan seketika berkenaan kesannya terhadap ekonomi hartanah tempatan, yang penting masa depan negara dapat diselamatkan secara tidak langsung.

Seharusnya kita bersikap proaktif dan bukannya sudah terhantuk baru tengadah (reaktif). Sisipkanlah sedikit perasaan ragu-ragu dan prasangka terhadap pihak seberang itu.

Jangan lupa bahawa kita juga perlu untuk meneruskan kehidupan sehingga bumi Malaysia ini diwarisi oleh anak cucu.

Selama ini Singapura sering memperkotak-katikkan Malaysia tanpa sedikit pun mengambil kira faktor-faktor sejarah lampau hubungan Malaysia-Singapura tetapi kita asyik mengingatkan sebaliknya.

Saya juga berbangga dengan kepekaan yang ditunjukkan oleh Pemuda UMNO Johor dan kerajaan dalam mempertahankan wilayah Malaysia.

Di sini saya menyeru pihak kerajaan agar tanpa melengah-lengahkan masa, segera mengambil balik pengurusan Pulau Pisang dan Pusat Tadahan Air Pulai.

Dikhuatiri pula Singapura akan mendakwa Pulau Pisang, pusat tadahan air malah ruang angkasa Johor sebagai hak mereka kerana mereka yang menguruskannya selama berdekad-dekad tanpa campur tangan kerajaan Malaysia.

Pada masa itu kita sekali lagi akan termasuk ke dalam jerat mereka. Jangan biarkan bangsa Malaysia `dipijak' oleh orang asing. Semoga Allah merahmati Malaysia. - ANAK PERTIWI, Alor Gajah, Melaka.

No comments: