Thursday, February 13, 2003

Rondaan Pulau Batu Putih berjalan lancar

PEKAN 12 Feb. - Rondaan yang dilakukan oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) berhampiran Pulau Batu Putih tidak berhadapan dengan sebarang masalah meskipun kapal-kapal Tentera Laut Singapura (RSN) turut mengadakan rondaan di kawasan perairan tersebut.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, tiada kejadian negatif sehingga menimbulkan ketegangan sepanjang TLDM mengadakan rondaan di perairan itu.

``Rondaan yang dilakukan oleh kapal-kapal TLDM di Pulau Batu Putih dilakukan secara tidak agresif,'' katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis korban di Masjid Kampung Pulau Tambun di sini hari ini.

Utusan Malaysia hari ini memaparkan gambar eksklusif yang menunjukkan kapal TLDM, KD Laksamana Tan Pusmah meronda berhampiran Pulau Batu Putih, baru-baru ini.

Berhubung dengan jarak rondaan dari pulau berkenaan, Najib memberitahu, ia terpulang kepada TLDM untuk menentukan jarak yang sesuai ketika rondaan dibuat.

Dalam pada itu, Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Shafie Apdal berkata, rondaan pasukan keselamatan di Pulau Batu Putih yang dituntut oleh Singapura tidak hanya dilakukan oleh kapal TLDM, sebaliknya turut meliputi pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Kata beliau, rondaan oleh pesawat udara itu telah dilakukan sejak sekian lama memandangkan pulau tersebut berada dalam wilayah kekuasaan Malaysia.

Menurut beliau, sehingga kini tiada sebarang masalah dihadapi oleh TLDM dan TUDM ketika melakukan rondaan di sekitar pulau tersebut.

``Setakat ini segala rondaan yang diatur berjalan dengan lancar sejak bertahun-tahun lalu kerana negara jiran (Singapura) faham tujuan kita.

``Malah mereka tidak pernah memberi amaran atau menghalau pasukan tentera kita yang meronda di sana,'' katanya kepada para pemberita pada Majlis Jamuan Hari Raya Aidiladha bersama media massa di kediamannya di Kuala Lumpur.

Shafie seterusnya berkata, rondaan oleh kapal TLDM dan pesawat TUDM telah dilakukan secara berterusan sejak sekian lama demi memastikan tiada masalah ancaman keselamatan timbul di situ.

Tegas beliau, sejak timbulnya pertikaian kedaulatan ke atas pulau tersebut telah menyebabkan rondaan dan pengawasan di situ dilakukan dengan kerap untuk tempoh 24 jam sehari.

``Bahkan kita membuat pengawasan teliti di situ dari semasa ke semasa,'' katanya.

Dalam pada itu, Shafie memberitahu, Angkatan Tentera Malaysia bersedia menempatkan pelbagai asetnya di Pulau Batu Putih sekiranya Mahkamah Keadilan Antarabangsa memutuskan ia menjadi hak Malaysia.

``Buat masa ini kita belum meletakkan sebarang aset di pulau berkenaan. Selepas keputusan dibuat kita akan segera berbuat demikian,''
katanya - Utusan Malaysia

No comments: