Sunday, February 09, 2003

BISIK-BISIK MINGGUAN - AWANG SELAMAT

Diplomasi Perang Mulut

APA yang berlaku selepas majlis menandatangani perjanjian khas membawa isu Pulau Batu Putih ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) Khamis lalu sungguh mengecewakan. Belum sempat dakwat tandatangan kering, kita `bergaduh' semula.

Buat apa capai persetujuan?

Apa yang berlaku itu memberi gambaran seolah-olah Malaysia dengan Singapura sudah tidak boleh duduk semeja untuk berbincang dan tiada harapan lagi untuk menyelesaikan masalah dalam hubungan dua hala.

Nasib baiklah kedua-dua Menteri Luar, Syed Hamid Albar dan S. Jayakumar masih boleh duduk makan tengah hari bersama. Nasib baiklah mereka masih boleh bercakap tentang golf dan berjenaka. Jika tidak, elok sahaja kita berperang!

Perang mulut di antara kedua-dua Menteri Luar itu, pada hemat Awang, tidak sepatutnya berlaku. Tidak mengapa siapa yang memulakan. Begitu juga, tidak mengapa soalan provokatif yang diajukan oleh para wartawan yang sememangnya berada di situ untuk tujuan itu.

Jika kedua-dua Menteri Luar yang berpengalaman itu tahu mereka tidak akan dapat mengawal diri masing-masing daripada terjebak ke dalam perang mulut tentang pertikaian Pulau Batu Putih, mereka sepatutnya tidak mengadakan sidang akhbar selepas menandatangani persetujuan itu. Memadai sekadar mengeluarkan kenyataan bertulis.

Apabila soalan provokatif diajukan dan mereka gagal mengawal diri, itulah yang terjadi - perang mulut yang sepatutnya tidak berlaku.

Sudah tentulah kedua-dua Menteri Luar itu perlu mempertahankan kedudukan negara masing-masing. Apabila Syed Hamid akhirnya menyatakan bahawa sidang akhbar itu bukan tempat untuk membahaskan isu Pulau Batu Putih, semuanya sudah agak terlambat. Sepatutnya, ia tidak bermula.

Lebih molek jika kedua-dua Menteri Luar itu terus ke jamuan tengah hari sebaik-baik sahaja selesai menandatangani perjanjian tersebut.

Tidak ada erti jika isu itu dipertikaikan secara terbuka di hadapan para wartawan apabila masing-masing sudah bersetuju membawanya ke muka pengadilan.

Apakah ini bermakna Malaysia dan Singapura akan terus berbalah secara terbuka sementara menunggu keputusan mahkamah itu yang dijangka mengambil masa tiga tahun?

Awang harap tidak. Kerajaan Malaysia dan kerajaan Singapura, rakyat Malaysia dan rakyat Singapura tidak boleh terus berbalah tentang Pulau Batu Putih,.

Kementerian Luar kedua-dua buah negara perlu mengambil langkah membina semula makna diplomasi yang tercemar Khamis lalu. Lainlah jika perang mulut selepas menandatangani perjanjian dikira sebahagian daripada diplomasi.

Awang harap Singapura dan Malaysia belajar daripada insiden itu dan melupakannya supaya tumpuan dapat diberikan kepada banyak perkara lain yang perlu diselesaikan - Utusan Malaysia

No comments: