Monday, January 27, 2003

Syed Hamid ingatkan Jayakumar jangan cari sebab

PUTRAJAYA 26 Jan. - Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar hari ini mengingatkan rakan sejawatannya di Singapura, agar tidak mencari sebab untuk menuduh pemimpin dan media Malaysia tidak bertanggungjawab dalam memperkatakan isu yang melibatkan kepentingan negara ini.

Syed Hamid mengingatkan S. Jayakumar, sekiranya Malaysia mengambil pendekatan yang sama seperti dilakukan oleh Singapura sekarang, ia pasti akan mencetuskan ketegangan dalam hubungan dua hala.

Syed Hamid berkata, Malaysia juga boleh menyenaraikan perkara-perkara yang dibangkitkan oleh Singapura yang selama ini membuatkan rakyat negara ini tersinggung dan marah, tetapi tidak berbuat demikian kerana menghormati jiran.

``Saya berharap rakan sejawatan saya jangan sentiasa mengambil pendekatan `itemise' apa yang kita buat...ini kerana kalau kita hendak mengkategorikan perkara-perkara apa yang telah Singapura lakukan untuk menyinggung perasaan dan membangkitkan ketegangan di negara ini, memang banyak,'' katanya ketika ditemui pemberita di Hotel JW Marriot di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan, Menteri Hal Ehwal Luar republik itu dalam sidang tergempar di Parlimen Singapura semalam yang menuduh ahli-ahli politik dan media di Malaysia khususnya akhbar berbahasa Melayu suka `lepas cakap' mengenai perang dalam menyelesaikan isu Pulau Batu Putih.

Jayakumar mendakwa, kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan oleh beberapa pemimpin kanan Malaysia adalah merujuk kepada peperangan dan perbuatan itu memberi kesan kepada emosi yang sukar dikawal.

Syed Hamid menegaskan, adalah tidak adil apabila sesuatu isu yang membabitkan kepentingan negara diperkatakan dan diperbahaskan secara umum, pemimpin-pemimpin Singapura pula mengambil sikap menuduh pemimpin politik atau media di Malaysia mencetuskan ketegangan.

``Saya rasa semangat yang ditunjukkan oleh pemimpin-pemimpin Singapura ini bukan semangat timbang rasa sedangkan sebagai jiran, setiap perkara yang dibuat akan memberikan kesan kepada kita.

``Kita tidak pernah mengambil sebarang pendekatan secara fizikal atau mengisytiharkan perang.

``Pendekatan kita apabila ada masalah kita selesaikan dengan cara rundingan,'' katanya.

Menurut Syed Hamid, Malaysia sering menjalankan dasar memperkayakan jiran dengan sikap sopan-santun dan timbang rasa.

``Yang membuat para pemimpin-pemimpin politik dan media kita `bangkit' sekarang ialah apabila Singapura membuat tuduhan kepada kita apabila isu dua hala ditimbulkan.

``Sudah pasti, perkara-perkara yang menjadi kepentingan Malaysia akan menarik minat ramai serta pemimpin politik yang bertanggungjawab kepada kedudukan negara kita. Bukannya kita ingin membangkitkan ketegangan,'' katanya.

Beliau menambah, perkara itu juga timbul apabila Singapura menganggap Pulau Batu Putih adalah di bawah kedaulatannya sedangkan republik itu sendiri memahami ada tuntutan bertindih.

Kata beliau, tindakan Singapura yang agresif ketika melakukan rondaan di Pulau Batu Putih dan tidak membenarkan nelayan-nelayan Malaysia menghampiri pulau berkenaan turut mengundang rasa tidak senang rakyat negara ini.

``Apa yang penting sekarang, kita tunggu keputusan muktamad Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ). Masing-masing harus menyediakan hujah-hujah kukuh untuk mendapatkan pulau tersebut daripada mengeluarkan kenyataan yang menyinggung perasaan,'' katanya.

Bagaimanapun, katanya, sementara menunggu keputusan muktamad ICJ, Malaysia berhak membuat rondaan di pulau berkenaan.

Menjawab tuduhan Jayakumar yang mendakwa kapal tentera laut dan polis Malaysia mengambil kesempatan daripada suasana tegang untuk memperhebatkan rondaan di perairan Batu Putih sejak sebulan lalu, beliau berkata:

``Kita tidak bertindak agresif ketika membuat rondaan dan saya ingin tegaskan kita akan meneruskan rondaan di pulau berkenaan kerana agak aneh tidak melakukannya,'' kata Syed Hamid - Utusan Malaysia

No comments: